Протестите за Пирин не били екологични, а политически

Демонстрантите плачели за нероден Петко, обясни Москов
26 яну 2018 09:20, Петя Славова
68

За шести пореден път граждани излязоха на протест в защита на Национален парк "Пирин". Вчера шествия се проведоха в общо 11 държави. Протестиращите поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов, както и да бъде отменено решението за застрояването на Пирин. Темата в "България сутрин" бе коментирана от журналиста Юлий Москов и блогъра Асен Генов.
Още по темата

Гостите започнаха дискусията с личностни нападки и обвинения в конфликт на интереси. Москов попита Генов кой му плаща за да протестира, а той настоя, че не е взел от никого и стотинка.

"Решението за застрояване на Банско е незаконно. Първо трябва да се отмени. Решението трябва да ограничи всякакъв друг строеж и да разреши само този на втория лифт. Очевидно е, че става въпрос за други интереси - няколко милиона в имоти за застрояване на Банско. Протестът е срещу монопол, поддържан от държавата", обясни Асен Генов.

"Къде е екологията тук? Това е чиста политическа кампания! Като се опитат да се явят на избори кантарът не ги лови и се опитват с тези протести на следващите избори да го докарат до 1%. Как си представят тези хора демонополизацията? В кабинката едната седалка е на един, а другата - на друг?!", отговори Москов на твърденията на Генов.

Журналистът подчерта, че според доклад, отчитащ глобалния индекс за развитие на околната среда, изработван от едни от най-престижните университети в света, през 2010 г. сме били на 65-о място, а през 2016 г. - на 43-о място.

"Сега сме на 30-о място в света по добро развитие на околната среда", настоя Москов пред Bulgaria ON AIR и добави, че индексът наблюдава 180 държави в света.

"Все още нищо не се е случило - нито добро, нито лошо. Тези хора спекулират, че щяло да се случи, плачат за нероден Петко. Тези са нецивилизовани варвари", каза още журналистът.

Асен Генов пък посочи, че втората кабинка в Банско щяла да струва около 50 млн. лева, което надхвърляло почти двойно концесионната цена и според него трябва да има нова концесия
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари