Протестите за Пирин не били екологични, а политически

Демонстрантите плачели за нероден Петко, обясни Москов
26 яну 2018 09:20, Петя Славова
68

За шести пореден път граждани излязоха на протест в защита на Национален парк "Пирин". Вчера шествия се проведоха в общо 11 държави. Протестиращите поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов, както и да бъде отменено решението за застрояването на Пирин. Темата в "България сутрин" бе коментирана от журналиста Юлий Москов и блогъра Асен Генов.
Още по темата

Гостите започнаха дискусията с личностни нападки и обвинения в конфликт на интереси. Москов попита Генов кой му плаща за да протестира, а той настоя, че не е взел от никого и стотинка.

"Решението за застрояване на Банско е незаконно. Първо трябва да се отмени. Решението трябва да ограничи всякакъв друг строеж и да разреши само този на втория лифт. Очевидно е, че става въпрос за други интереси - няколко милиона в имоти за застрояване на Банско. Протестът е срещу монопол, поддържан от държавата", обясни Асен Генов.

"Къде е екологията тук? Това е чиста политическа кампания! Като се опитат да се явят на избори кантарът не ги лови и се опитват с тези протести на следващите избори да го докарат до 1%. Как си представят тези хора демонополизацията? В кабинката едната седалка е на един, а другата - на друг?!", отговори Москов на твърденията на Генов.

Журналистът подчерта, че според доклад, отчитащ глобалния индекс за развитие на околната среда, изработван от едни от най-престижните университети в света, през 2010 г. сме били на 65-о място, а през 2016 г. - на 43-о място.

"Сега сме на 30-о място в света по добро развитие на околната среда", настоя Москов пред Bulgaria ON AIR и добави, че индексът наблюдава 180 държави в света.

"Все още нищо не се е случило - нито добро, нито лошо. Тези хора спекулират, че щяло да се случи, плачат за нероден Петко. Тези са нецивилизовани варвари", каза още журналистът.

Асен Генов пък посочи, че втората кабинка в Банско щяла да струва около 50 млн. лева, което надхвърляло почти двойно концесионната цена и според него трябва да има нова концесия
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
Ася преди 6 години
Отдавна се знае, че всичко зад зелените е пари и политика. Те са само фасада.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% политически
51
3
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 63 Щом някой се кани да построи нещо полезно е мутра , така ли? Ми те зелените за това съществуват, да протестират против всичко, демек да пречат всячески на развитието на България.
50
2
 
2
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Жалка история сме, щом за един лифт може ад вдигнем такава олелия, и да се топим едни други в казана!
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докога ще протестирате? Докато концесионерът се сети срещу "колко" ще си отидете по къщите?
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де ,ето еколозите казват-няма проблем да се построи втори лифт ,но да се напише така в законопроекта.Разрешава се строежа само на втори лифт.Но явно пробутвайки втория лифт и баламосвайки хората ,някои мутри се канят да стоят и нови писти и нови хотели.Щом министъра който е срам за екологията не е съгласен.Значи все пак протестиращите са прави. Ще се сече и строи на поразия
47
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До ТодорИ сега какво? За да не излезне, че сме с комунистите, да си мълчим и да не протестираме ли?
46
10
 
12
 
! Отговори
Иво преди 6 години
ми то е ясно, че са политически и тия дето ги иницират търсят само изгода
45
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Протестите полека ще спрат. Гадно е, че ще завършат несправедливо. Тези дето развяват байраците и искат да спасяват Пирин ще се приберат в къщи с грип, а Тома Белев и компания с по някоя пачка. И те така
44
10
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
А ти що не крякаш? Ние протестираме. И срещу убиването на НП. Пирин и за Витоша и за Странжа, Дуранкулак, парк Бедечка и срещу много още опити за унищожаването на природата в България! Ти, кога за последно излезна пред някое министерство да защитиш правото си на чист вйздух? Кога протестира срещу беззаконията, своеволията или просто чистата корупция, завладяла страната? Лесно е да се задават въпроси към тези, които протестират, трудно е да си вдигнеш г..зът и да излезнеш да защитиш демокрацията
43
12
 
15
 
! Отговори
Пфу преди 6 години
Брей, що не крякате, че цяла България вони на изгорели дърва и масово хората се топлят на дърва, защото токът е много скъп. Всички топлещи се не нарушават ли екоравновесието? Но лифтът ви пречи? Що не крякате, колко елхички се секат за Коледа всяка година? Правителството взе разумно решение за развитието на ски туризма. За всички е ясно, че протестите се организират от партията на зелените. В желанието си да опонират по всякакъв начин на правителството, сриват икономиката на страната.
42
10
 
7
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Явно нивото на мнозина е като на коментиращия Гюру! Повдигало му се от темата за Пирин! Гурооо, Гюро, ти по-далеч от тУмбака си невиждаш, за теб проблемите в държавата са сведени до новините по кабеларката, бирата в хладилника и мезето на масата! Аман от пишман, клавиатурни патриоти! Нито запознати с проблема, нито прочели документи, нито, въобще заинтересовани, но с пост"аман".Или другият тип, дето все има проблеми, нерешени от друг, "какво направихте за..."А ти бе, чоджум, ти какво направи?
41
7
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 6 години
До Грую:Като ти се повдига от Пирин, моля не пиши по темата!
40
8
 
10
 
! Отговори
5 преди 6 години
До москваТази сутрин по Нова мекерето Димов отново бе оставен да ни будалка нагло и то ЕДИН МЕСЕЦ след протестите! Виктор Николаев услужливо го изслушваше и така и не му зададе конкретния въпрос: "Освен лифт решението на правителството допуска ли и направата на НОВИ ПИСТИ" ??? Тогава да видим този плазмодий как ще започне да увърта, защото това е истинската цел на мръсниците . За направата на новите писти ще падне голяма гола сеч и ще са необходими нови водохващания за изкуствен сняг.
39
7
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Москов прибави още една сумичка с тази си изява. Другарю Москов, обясни защо протестите са политически, а не говори глупости за седалки! Застрояването на Пирин е очевадната идея на този проект в разрез със всички закони! Пари, пари и пак пари! И ГЕРБ и БСП и другите парламентарни партии са си по далаверите, така че няма кого да излъжете! Бетонирахме черноморието, сега да бетонираме и планината! ОСТАВКА!
38
7
 
17
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Имаме промяна в опорните точки явно? Протестите вече не са спонсорирани от Швейцария и Австрия, а са били политически!
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сутринта в Нова по казуса Пирин Нено Димов каза,че не знае кой е собственикът! Офшорка била не знам какво си...Министър???
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама защо всместо да питат кой на кого плаща едни 50 лева / примерно/ защо не се замислят всички и концесионера и протестиращите - абе какво ше оставиме след себе си ...ако оставиме едни презастроени зимни курорти подобно на летните по черноморието какъв е смисъла в името на бързата печалба да събираме целогодишно пиянски *** да ритат камериерките в главите и да се друсат до разсипия и да ставаме известни като земя на содом и гомор със ефтин алкохол и ентертеймънт услуги? ...
35
5
 
4
 
! Отговори
москва преди 6 години
егаси и нивото егаси и професионалната журналистика :))) тъпотии на кълбета - обида за "казуса" /случаят банско/ и зрителите!!!
34
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И никой да не ми казва ,че били загрижени за Пирин ...да бе да....къде бяхте скъпи еколозикогато се изсичаше Странджа Сакар ,къде бяхте когато дървената мафия мародерстваше ...къде ???Много ясно ,че под защита на природата обслужвате политически интереси ...,Значи в единия случай може а в другия не ....