Грипът препълни болниците в Пловдив и Пазарджик

Самолечението - най-честата причина за усложнения
28 яну 2018 15:15,
3
Грипът препълни болниците в Пловдив и Пазарджик
Снимка: архив "Булфото"

Грипната епидемия препълни болниците в Пловдив и Пазарджик. Пациентите с усложнения са толкова много, че в лечебните заведение не достигат легла и се налага да се търсят допълнителни, съобщи "Нова телевизия".

Между 10 и 12 деца на ден постъпват в пазарджишката болница с усложнения от грипа. Най-уязвими са тези между 1-5 годишна възраст. Най-честите усложнения при малките пациенти са бронхити, ларингити и пневмонии, предупреждават лекарите.

Още по темата

Усложненията от грипа се оказват и рискови за хората над 50-годишна възраст, защото отключват съпътстващи заболявания, които могат да доведат до фатален край.

"Има 120 човека в момента, от които 80 са с пневмонии. Това значи, че повече от 60-70% от болните, които лежат в момента, са с възпалителни процеси на белите дробове", каза началникът на отделение "Вътрешни болести" в МБАЛ-Пазарджик д-р Георги Станчев.

Той обясни, че когато на фона на лечение на вирусна инфекция, се появят болки в гърдите, кашлица и отделяне на секрет, това вече говори за наслояване на бактериална инфекция след вирусите.

Неправилното самолечение е една от причините да попаднем в болницата.

"Антибиотиците лекуват бактериите, а не вирусите. При типичен грип антибиотиците не помагат”, категоричен е д-р Георги Цигаровски, който семеен лекар в Пловдив.

Специалистите препоръчват в никакъв случай да не прибягваме до самолечение, а да потърсим навреме лекарска помощ, за да не получим усложнения от грипа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 6 години
не се обевява гр.епидемия защото и ученици и работници ходят болни/кихащи,кащлящи с хрема и др./ на училище и работа.ако се разясни от МЗ тези вируси се предават когато има болен в класа или на раб.място в завода.НО това е българия.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пз грипната ваканция приключи, но епидемията е в сила. Децата продължават да боледуват, но според разни инспектори от незнам си къде грипът е овладян.