Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !

Старци от няколко села превърнаха тайно пенсионерските клубове в магазини
29 яну 2018 17:00,
49
Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !
Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерите от селата около община Камено удариха в земята много мераклии да развиват търговия. Бабите и дядовците от района тихомълком намерили ново предназначение на пенсионерските си клубове – вместо за приказки, за бизнес с хранителни стоки.

Възрастните хора запретнали ръкави и превърнали помещенията, които се издържат от общината, в магазини. В тях те продавали сирене, колбаси, хляб, риба и други, за да се избавят от недоимъка и мизерията на оскъдните си пенсии.

Пионери в пенсионерския бизнес станали бабите и дядовците от село Константиново. Те бързо преоборудвали пенсионерския клуб с рафтове и стелажи и започнали да продават колбаси, сирене, хляб, дори и риба, разказва "Монитор".

Направили си дежурства и се сменяли зад щандовете. Е, не се сетили да си направят фирма, но пък бизнеса им се прочул и в съседните села. Връстниците им там последвали примера им и набързо преоборудвали пенсионерските си клубове в магазини.

Бизнесът изглежда се развивал чудесно докато общинската администрация в Камено не разбрала за тайната търговия и не започнали веднага проверки. А когато прегледали документите и фактурите, се хванали за главата.

"Нещо страшно е просто. На един от клубовете например, бяхме отпуснали миналата година 300 леваq за да си купят народни носии, а те си купили с парите кантар. В друг пенсионерски клуб са заредили толкова стока, че няма никакво място да се събират хора от третата възраст", обясняват чиновниците.

Те сериозно се притеснили и когато установили, че един от клубовете бил достигнал почти до прага от 50 000 лева оборот и се оказал на прага за задължителната регистрация по ДДС.

Така се стигнало до бърза заповед за закриване на пенсионерските магазини и връщането на клубовете към традиционните им дейности.

Проблемът с бясната търговия, която пенсионерските клубове завъртели, бил обсъден преди дни и от общинарите в Камено. Те констатирали, че има законодателен пропуск, който позволява подобни сдружения да продават стоки и услуги.

Докато в цяла България обаче пенсионерските клубове продават кафе, чай и дребни сладки, находчивите старци по селата в Камено отворили супермаркети.  В същото време не плащали никакви разходи, защото издръжката за ток и вода поемала община Камено.

Кметът Жельо Вардунски наредил търговията веднага да спира и скастри пенсионерите: "Не знам как ви хрумна да правите тези магазини. Моето предложение е да махнете саламите и сирената и хранителните продукти, в Константиново в един клуб имаше чак и скумрия. Целият клуб беше зает от щандовете и витрините на магазина. Спрете, защото ще направите данъчно нарушение и ще стане голям проблем", размаха пръст той пред бабите, които присъствали лично на сесията.

"Ама това не е бизнес, ние само социална дейност развиваме", оправдавали се търговките, които така и не разбрали какъв е проблемът. Възрастните жени дълго се чудили с какво толкова са разгневили кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димо ДимовВ община Възраждане, София работят абсолютни ***....
22
2
 
39
 
! Отговори
От дядото преди 6 години
До АнонименДа си припомним вица за "свинско със зеле". От едната страна на масата един яде свинско. От другата страна 100 ядат зеле. Общо на масата 101 ядат свинско със зеле. Това е и "средната заплата" в България.
21
15
 
12
 
! Отговори
До 11Драгалевси Манг преди 6 години
Пенсионни фондове в края на 89та нямаше. Прочети отчета на П.Младенов пък тогава фабрикувай ,,новини и истини" Ей това тия чугунуени глави комуниститически без лозунги и измишльотини за ,,класовия враг"не можете бе.Обрулихте държавата до дъно и пак Виденов и Гечев -света вода ненапита.Как се пълни съдран чувал бре другарю.Прочети поне отчетите на цк на БКП,какво ви завещаха в края на 89та и 96та.Както ни изнася май,а ?
20
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са съвсем нормални неща. Прозводител да си продава стоката в местният клуб. Проблем са не пенсионерите, а законите които забраняват подобни неща и бумащината, до която води подобна продажба. Некадърна норматична уредба.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова е от един филм с Брус Уилис :ДД
18
1
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нещо ни качвате на чИрешата.Как напълниха тези "супермаркети"със стока като пенсийте не им стигат за хляб.Как разбрахте за оборота като нямат счетоводство к.апарати....Май пишем сИнзации
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно не е разрешено такива помещения да се използват за търговска дейност, щом са предоставени за клуб, но *** е велик! Дори чай и кафе не могат да търгуват, а да си приготвят и пийват. но не търговия!Читалищата също, но те си имат и закон!
16
7
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ох на дяда! Ти знаиш що дедо ти мое да има по-голяма покупателна способност от изборените от тебе! Щото дедовото синът му и дъщеря му отдавна са излезли от тия земи и му пращат парици от изброените от тебе ДЪРЖАВИ! Те затова така си "мислиш" ти, че дедо ти с неговата "пенсия" може да има по-голяма покупателна способност от кой да е разбираш ли в европата! *** да те светне дедо ти как стоят нещата а да не зяиш много много при това напразно!
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Ако бяха гласували за другите сега щяха да са по 500 $ заплати нали.
14
4
 
7
 
! Отговори
до 8 и 9 преди 6 години
Нещата са елементарно прости , но все пак са подготвени хора ! Лесно е да пишеш без да знаеш или разбираш!!!!!
13
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понятие си НЕМАШ ДЕДО от икономика затова трескаш глупости за "най-бедните в Европа"НЕ СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ В ЕВРОПА,А ПЪК ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА НА БЪЛГАРСКАТА СРЕДНА ЗАПЛАТА Е ПО-ВИСОКА ОТ УНГАРСКАТА НАПРИМЕР,РУМЪНСКАТА,И ...ПОЧТИ РАВНА С ГРЪЦКАТА ще ви се не види и на бесните прости болшевики да ви се не види.
12
6
 
43
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Пенсионерите са тук. Младите бягат в чужбина.Човек от хубаво не бяга. В Европа сме с най-ниските заплати и пенсии.
11
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пенсионери гласуваха за СДС и Иван Костов през 1997, после гласуваха за НДСВ и Симеон Крадливий през 2001, а сега три пъти гласуват за ГЕРБ и и Бойко Борисов, защото били Бесни Страшни Пенсии. Не знам кой измисли това глупaвo име. Вероятно се мисли за много умен.
10
8
 
45
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
А ако Великият Драгалевски Ман Гел с Хвърковатата си айдушка чета не беше окрал пенсионните фондове,па макар и конунистически, средната пенсия сега щеше да е около 1500?.АНАТЕМА,до девето!
9
8
 
21
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До тоя предходния!Не мога да те мисля каква заплата получаваш сега, ама утре като ти треснат таван на пенсията, да не се окаже че нещата не са толкова идилични както ги описваш
8
15
 
20
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Правилно си го написал защо пенсиите им са малки ама те няма да го проумеят това
7
37
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако по времето на комунизма бяха получавали големи заплати сега щяха имат високи пенсии, Но при бай Тошо получаваха мъъънички заплатки и сега мизерстват.Закона важи за всички, какво като са пенсионери ?Гласуват за БСП, а после се оплакват ?!
6
7
 
26
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Те сега Вожда и сие бяха пичове, щяха да им изкупят продукцията в троен размер и да придвижат необходимите документи да си продават хората. Те не го правят това за да мамят държавата, а за да вържат двата края...
5
9
 
37
 
! Отговори
пожелание преди 6 години
Направо ги разстреляйте , и така ще спести боко пари от пенсии !!
4
3
 
64
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Смятате ли, че ако вземаха нормална пенсия нямаше да си живеят спокойно старините, без да се занимават с търговия? Браво, че са открили вратичка във закона.