Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !

Старци от няколко села превърнаха тайно пенсионерските клубове в магазини
29 яну 2018 17:00,
49
Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !
Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерите от селата около община Камено удариха в земята много мераклии да развиват търговия. Бабите и дядовците от района тихомълком намерили ново предназначение на пенсионерските си клубове – вместо за приказки, за бизнес с хранителни стоки.

Възрастните хора запретнали ръкави и превърнали помещенията, които се издържат от общината, в магазини. В тях те продавали сирене, колбаси, хляб, риба и други, за да се избавят от недоимъка и мизерията на оскъдните си пенсии.

Пионери в пенсионерския бизнес станали бабите и дядовците от село Константиново. Те бързо преоборудвали пенсионерския клуб с рафтове и стелажи и започнали да продават колбаси, сирене, хляб, дори и риба, разказва "Монитор".

Направили си дежурства и се сменяли зад щандовете. Е, не се сетили да си направят фирма, но пък бизнеса им се прочул и в съседните села. Връстниците им там последвали примера им и набързо преоборудвали пенсионерските си клубове в магазини.

Бизнесът изглежда се развивал чудесно докато общинската администрация в Камено не разбрала за тайната търговия и не започнали веднага проверки. А когато прегледали документите и фактурите, се хванали за главата.

"Нещо страшно е просто. На един от клубовете например, бяхме отпуснали миналата година 300 леваq за да си купят народни носии, а те си купили с парите кантар. В друг пенсионерски клуб са заредили толкова стока, че няма никакво място да се събират хора от третата възраст", обясняват чиновниците.

Те сериозно се притеснили и когато установили, че един от клубовете бил достигнал почти до прага от 50 000 лева оборот и се оказал на прага за задължителната регистрация по ДДС.

Така се стигнало до бърза заповед за закриване на пенсионерските магазини и връщането на клубовете към традиционните им дейности.

Проблемът с бясната търговия, която пенсионерските клубове завъртели, бил обсъден преди дни и от общинарите в Камено. Те констатирали, че има законодателен пропуск, който позволява подобни сдружения да продават стоки и услуги.

Докато в цяла България обаче пенсионерските клубове продават кафе, чай и дребни сладки, находчивите старци по селата в Камено отворили супермаркети.  В същото време не плащали никакви разходи, защото издръжката за ток и вода поемала община Камено.

Кметът Жельо Вардунски наредил търговията веднага да спира и скастри пенсионерите: "Не знам как ви хрумна да правите тези магазини. Моето предложение е да махнете саламите и сирената и хранителните продукти, в Константиново в един клуб имаше чак и скумрия. Целият клуб беше зает от щандовете и витрините на магазина. Спрете, защото ще направите данъчно нарушение и ще стане голям проблем", размаха пръст той пред бабите, които присъствали лично на сесията.

"Ама това не е бизнес, ние само социална дейност развиваме", оправдавали се търговките, които така и не разбрали какъв е проблемът. Възрастните жени дълго се чудили с какво толкова са разгневили кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
44
 
! Отговори
евала преди 6 години
така се прави! дърти са и не им пука от мафиоти и ддс-та и темподобнните простотии на наща държава която едвам се движи на командно дишане!
2
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ги обложете и тях, тикви некадърни.
1
2
 
36
 
! Отговори
Пенсионерка без клуб преди 6 години
Та кой е виновен за този омагьосан кръг с пенсиите?