Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !

Старци от няколко села превърнаха тайно пенсионерските клубове в магазини
29 яну 2018 17:00,
49
Бесни страшни пенсии: Вместо чашка, смях, носия – луда търговия !
Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерите от селата около община Камено удариха в земята много мераклии да развиват търговия. Бабите и дядовците от района тихомълком намерили ново предназначение на пенсионерските си клубове – вместо за приказки, за бизнес с хранителни стоки.

Възрастните хора запретнали ръкави и превърнали помещенията, които се издържат от общината, в магазини. В тях те продавали сирене, колбаси, хляб, риба и други, за да се избавят от недоимъка и мизерията на оскъдните си пенсии.

Пионери в пенсионерския бизнес станали бабите и дядовците от село Константиново. Те бързо преоборудвали пенсионерския клуб с рафтове и стелажи и започнали да продават колбаси, сирене, хляб, дори и риба, разказва "Монитор".

Направили си дежурства и се сменяли зад щандовете. Е, не се сетили да си направят фирма, но пък бизнеса им се прочул и в съседните села. Връстниците им там последвали примера им и набързо преоборудвали пенсионерските си клубове в магазини.

Бизнесът изглежда се развивал чудесно докато общинската администрация в Камено не разбрала за тайната търговия и не започнали веднага проверки. А когато прегледали документите и фактурите, се хванали за главата.

"Нещо страшно е просто. На един от клубовете например, бяхме отпуснали миналата година 300 леваq за да си купят народни носии, а те си купили с парите кантар. В друг пенсионерски клуб са заредили толкова стока, че няма никакво място да се събират хора от третата възраст", обясняват чиновниците.

Те сериозно се притеснили и когато установили, че един от клубовете бил достигнал почти до прага от 50 000 лева оборот и се оказал на прага за задължителната регистрация по ДДС.

Така се стигнало до бърза заповед за закриване на пенсионерските магазини и връщането на клубовете към традиционните им дейности.

Проблемът с бясната търговия, която пенсионерските клубове завъртели, бил обсъден преди дни и от общинарите в Камено. Те констатирали, че има законодателен пропуск, който позволява подобни сдружения да продават стоки и услуги.

Докато в цяла България обаче пенсионерските клубове продават кафе, чай и дребни сладки, находчивите старци по селата в Камено отворили супермаркети.  В същото време не плащали никакви разходи, защото издръжката за ток и вода поемала община Камено.

Кметът Жельо Вардунски наредил търговията веднага да спира и скастри пенсионерите: "Не знам как ви хрумна да правите тези магазини. Моето предложение е да махнете саламите и сирената и хранителните продукти, в Константиново в един клуб имаше чак и скумрия. Целият клуб беше зает от щандовете и витрините на магазина. Спрете, защото ще направите данъчно нарушение и ще стане голям проблем", размаха пръст той пред бабите, които присъствали лично на сесията.

"Ама това не е бизнес, ние само социална дейност развиваме", оправдавали се търговките, които така и не разбрали какъв е проблемът. Възрастните жени дълго се чудили с какво толкова са разгневили кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът незабавно да разпореди на подчинени си да съдейства на клубовете да узаконят въпросната търговска дейност и да толерира предприемачеството на възрастните хора. Ако не го направи означава че се е провалил и е длъжен да си депозира оставката веднага. Ще следим случая и ще адвокатстваме на хората ако се наложи ! СМЕНЕТЕ КМЕТА ИЛИ ГО ОСТАВЕТЕ ! Това е въпроса !
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еи кметчето, ае бързичко да регламентирате соц дейност на дедите, че ударените бригади идваме по-бързо от жандармерията. Свинетка от гроб каза пенсионерите да се хващат на работа...хората работят а управници пак негодуват #ОСТАВКА
41
8
 
10
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
40
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Оставете пенсионерите на мира.Доказаха че имат повече ум от вас -седнали на меките кресла в общините. Предлагам властимащите в общините да живеят една година с по 200лева на месец , а със своите заплати да спонсорират пенсионерските клубове.Все пак тези хора са ви избрали.Направете и вие нещо за тях!
39
0
 
15
 
! Отговори
дядо не е страшен преди 6 години
Мили деца,в бг да се пенсионираш, означава да умреш!Малко са тези, които получават пенсии над 250-300 лева.Държавата умишлено те смачква за да си намали разходите.Знаете ли какво е да си беден и гладен?!Пенсионерите в бг могат да бъдат сравнени само с улични кучета.От пенсионерите добре са само бившите Милиционери, Полицаи, Пожарникари,Чиновници, или това са половината от пенсионерит
38
0
 
19
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Да им купят хладилници и да ги оставят да си произвеждат и продават
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахааа,тия бабета ме кефят!Що им спряхте социалната дейност,бре хаймани?Хем няма пари за пенсии и не им давате,хем им спирате инициативите.Ако бях на мястото на кмета,изобщо нямаше да реагирам,даже щях да им обясня как да се пазят,хаха.
36
7
 
5
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
БСП Бесни страшни пенсии
35
2
 
10
 
! Отговори
приказка за лека нощ преди 6 години
и видяха електората суджуци от герби те са последователи фенове така да се кажеобаче не дали суджук на бойкои той им праща бирник Горанов
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За заглавието нямам думи-отвратително е. Защо пенсионерите да са бесни и страшни.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозападаавеее селскиииии ... кой в некое село ще отвори магазин веееее , чак па конкуренция :))))) .... хляба изяли на някого ... :)))) . за обща информация магазин супермаркет под 15к на ден НЕ ПРАВИ ... ами тия ще се натровят първо щото има един куп разрешителни за хранителните стоки и после помещението е дадено с определена цел без наем, има договор и някой не го изпълнява. пък и общината плаща ток и вода :))) ... еее ти не виждаш ли проблема или дрънкаш да не заспиш ?
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със тая пенсия от 180 лева не се учудвам какво ни чака ми тия се занимават с глупости уж чистят корупцията чистят акъла си тъи да я карат
31
5
 
7
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Провалилата се БСП Точно така, правилно дефинира причината за разпадането на комунизма, а именно невъзможността да се конкурира успешно със запания капитализъм. Но, ако си представим за момент, че в Западна Европа, както и в САЩ, също има комунизъм, то тази система може би щеше да бъде успешна! И не само, че щеше да бъде успешна, но и много по-социална от сегашната! Проблемите на комунизма, са били свързани най-вече с корумпираната управляваща върхушка, и ограничените свободи...
30
2
 
13
 
! Отговори
Absurdistan forever преди 6 години
В прокълнатата територия всичко е като във вица за ада и неохряняемия казан с катран на българите дето сами си пречели един на друг да избягат от него.Не е важно аз да съм добре,а на Вуте да му е зле...Сакън пенсионерите да не забогатеят и да се видят с пари...Мизерна държава с калпав материал...Чета новините от Бг. блатото само да не се подлъжа да се върна някога отново в мизерията...Почти 30 години едни и същи новини и мизерия и след 30 години няма да е различно...
29
2
 
19
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Нямам си на идея къде е завършила Вера Александрова,но биб било добре да се засрами. Няма такова "бесно" заглавие,както се изразява "журналистката". Хайде усмихната вечер на всички !
28
15
 
7
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
27
5
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Комунистите ограбихаФалита на държавата наистина започна през комунизма, и малко след това.Но и не малка робя за това изиграха и другите.СДС разпродаде всички активи и концесии за жълти стотинки, допусна при над 100 000 войска и още толкова полиция, щепа мутри да превземат държавата, и никой нищо не казваше, не потърси нито пазари, нито интеграция в новите пазарни отношения, нито връщане към традиционни пазари, нито търсене на нови, само се продаваше базата.Трябваше и като в Румъния или Чили
26
2
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Щом едни пенсионери, с мижавите си пенсии, са успяли да започнат, финансират и завъртят подобен бизнес, и да са на печалба, при това-вероятно конкурирайки в цената веригите или други търговци, представяте ли си в легалните обекти за какви печалби става дума? А нали не вярвате, че в складовете на едро, от където са снабдявали, са им дали документи за всичко? А складовете ще проверите ли? Според мен, сигнал от конкуренцията е имало, бабите са подбили нечии печеливш бизнес.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-идиотско заглавие не успяхте ли да измислите?
24
15
 
13
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.