Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два

Най-атрактивна е страната ни за гърци, румънци, германци, турци
30
Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два
Снимка: Булфото, архив

8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като през 2016 г. те бяха 8,251 млн. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г., похвали са се от Министерството на туризма. Ръстът, които се отчита, е 7,6 на сто.

Още по темата

Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на МТ.

Според нея това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните.

През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, смята тя.

10-те водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове.

На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са повече от 1,157 млн. и са с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано.

Над 1,139  млн. румънски туристи са посетили България миналата година. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%.

Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите.

Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12,5%, достигайки 636 хил. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.

Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61%, или 5,45 млн., туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2 на сто.

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, заяви министър Ангелкова.

И припомни, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Ангелкова да слага късата пола и да ги чака на Магистралата.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
vav Ispania sa okolo 80 miliona turisti
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩе каже че е слаб сезона щото му е гаден хотела/кръчмата. И щото не се *** да си оправи мизерията. "Ама няма пари да я оправям!"Кредит от банка, или излизай от бизнеса. Добре дошъл в пазарната икономика bitch
18
0
 
4
 
! Отговори
марко преди 6 години
Е , каква е ползата ,че чака толкова туристи , като прихода за хазната е само 80 млн лева , а работищите в туризма са със заплати близки до минималните
17
3
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
То ако не бяха арабските пролети и терора в Турция,чакай да има такъв растеж...На практика цялото Южно Средиземноморие е проблемно със сигурността.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българския ресторантьор питайте-пак ще каже слаб сезон с вс.изминала година.
15
3
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Турските туристи се били увеличили. Разбира се.... забравихте ли че имаше избори. Ха да видим дали 2018-та ще са пак толкова? Следващия пик при следващите избори :). Сетихте ли се?
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЯ ЛЪЖЕ!!!РУСНАЦИ И ГЕРМАНЦИ ТОВА БЕШЕ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!!!ТУРЦИТЕ СИ ИМАТ ТУРЦИЯ НЕМА ДА ДОЙДАТ ТУКА КАМОЛИ ГЪРЦИТЕ АМАН ОТ ЛЪЖКИНИ!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Бачо Илия преди 6 години
Ей тази изкара всеки втори чужденец бре. Аз като вървя по пътя виждам само ***.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 8 млн. чужденци у нас, Ангелкова чака поне още два..."... И още от "днескашното днесбеге":"Измамите по зимните курорти хотелът уж със СПА, с много звезди..."---Е, как се връзват двете публикации ... НЕ'АМ ДУМИ. :)
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... Ангелкова чака поне още два."---Какво още два? А, да! Ама защо САМО още ДВА? Николинката не е ли гледала "филми за възрастни"? Там има и ТРИ в ЕДНО, има и с ЧЕТИРИ ... Дайте да развиваме този туризъм, няма само Тайланд, я!
10
3
 
7
 
! Отговори
Джек преди 6 години
Да не броите за туристи и бежанците. Защото те получават повече пари от доходите на едно семейство и данъци не плащат за нищо. В държавата си имаме много местни такива престъпници на хранилка. Развивайте и зимния туризъм като подобрявайте зимните курорти. Това е бъдещето на държавата. Тези които са противници за развитието на зимните ни курорти, нека да отидат в алпийските държави да видят как се изграждат ски курорти.
9
2
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Трябва да се превърне в държавна политика изграждането и модернизирането на всички зимни центрове в страната. Така ще се увеличи зимният туризъм, както ще спортуват бъдещи шампиони. Държавата трябва да докаже че е по силна от "Еко фашистите", които саботират развитието на тези центрове. Ако на истина са "Природозащитници", нека да засаждат дръвчета в опожарените гори. Освен това да опазват горите от пожар и не законна сеч.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В международните организации, които водят такава статистика, България не я намирам дори в топ 200... А според ГЕРБавата статистика трябва да сме в топ 10 ?! Някъде се разминаваа, но сигурно защото съм червен ***.
7
6
 
12
 
! Отговори
Възмутеният преди 6 години
Чакайте и 10 милионният чужденец. Мен и семейството ни ни загубихте!
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха.....много е права госпожата!!! В България ДЕЙСТВИТЕЛНО ИМА 8 милиона българи-чужденци! Чужденци в собствената си държава, защото НИКОЙ НЕ СЛУША НАРОДА, НЕ СЕ ДОПИТВА ДО НЕГО И МУ НАТРИСА КАКВИ ЛИ НЕ "конвекции"...............Дерзайте "госпожо".......
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво ! Насочете и реклами към Азия . Там има милиарден пазар , който може да ни затрупа. Китай , Япония , Сингапур ..... Мачкайте на всякъде. Тези дни говорихме с чужденци в Банско ...Всички са очаровани от нашоте планини и от нас самите българи. Ако спрем един ден да се самоплюемм може би , ще прогледнем , че не сме толкова лоши хора.Успех.
4
3
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
чужденците са тука, а парите къде са ?
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив другарю,СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СА В ПОВЕЧЕ ама са гости и други,и транзитни!!Ето пак една никаква Сърбия,брой ТУРИСТИ ЗА 2016 ГОДИНА 2700000 ДУШИ и уточняват от тях например 1000000 СА ЧУЖДИТЕ ТУРИСТИ,А 1700000 СА ДОМАШНИТЕ както ги наричат там!!От тая цялата бройка казват ще имаме 1000000000 евро приходи ОБЩО ОТ НАШИ И ЧУЖДИ,А АНГЕЛКОВА ЗАЯВЯВА ОТ 8000000+6,600000000лв.Къде са БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ И ПРИХОДИТЕ ОТ ТЯХ??Какви са тия вечни 3000000000евро от 10 години??Гола вода сте бе Ангелоооо
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангелкова и това министерство И НСИ е крайно време да престанат да ПОДПОМАГАТ СИВАТА ИКОНОМИКА,ВСИЧКИ ПОСЕТИЛИ БЪЛГАРИЯ И ИЗХАРЧИЛИ ДОРИ ДВА ЛЕВА СА ТУРИСТИ!Туризмът не е само плаж,ски А СЪЩО БИВА ШОПИНГ,УИКЕНД,ЗДРАВЕН,БИЗНЕС,освен градски и културен във всичките му форми!Защо ГОСТИТЕ не се броят за туристи???Защото не спи в хотел а в частен дом?Една Сърбия като прави статистика ДАВА ОБЩ БРОЙ ТУРИСТИ ОТ КОИТО ЕДИ КОЛКО СИ БИЛИ СЪРБИТЕ,ЕДИ КОЛКО СИ ЧУЖДИТЕ,тука българите не ги смятат за живи!!!