Прогноза: Пикът на грипа – тази седмица

Децата влизат в градините само след преглед на място
29 яну 2018 08:50, Петя Славова
2
Прогноза: Пикът на грипа – тази седмица
Снимка: архив, Булфото

Пик на грипната епидемия тази седмица в цялата страна прогнозираха епидемиолозите. За това предупреди и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Спад на вълната от зараза се наблюдава само в Пазарджишка и Пернишка област. Епидемията в тях вече отмина.

Към момента в една трета от областите в страната е обявена грипна епидемия. По думите на д-р Кунчев средната заболеваемост достига 190 на 200 хил. души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост, пише "Монитор".

В София от събота също е в сила грипна епидемия заради високата заболеваемост. Заради обявената грипна ваканция междусрочната ваканция на учениците на практика започва със седмица по-рано - от понеделник.

Още по темата

Столичната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От 3 до 6 февруари включително пък е междусрочната ваканция. От МЗ не обявяват данни за заболеваемостта и колко деца отсъстват от училище. За да се обяви ваканция, трябва да са болни поне 30 на сто от учениците.

При ваканция детските градини и яслите работят, но се засилва т. нар. филтър при приема. Това означава, че медицинската сестра, фелдшер или лекар ще преглеждат още на входа дали децата не са с греха и кашлица.

Същевременно се ограничава провеждането на профилактични и планови прегледи и манипулации в болниците, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията на болните.

Междувременно РЗИ – Хасково, обяви, че е издала предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово от 29 до 31 януари 2018 година.

Поради висока заболеваемост 459 училища в страната в петък пропуснаха учебните занятия. Към момента преобладава щамът на пандемичния, популярен повече като свински грип.

За разлика от острите респираторни заболявания той поваля за часове, от тях се отличава с болки в ставите и мускулите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: грипвирусизаболявания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Радка Илиева преди 6 години
Само с 10-15 капсули кордицепс и на втория ден всички ученици ще са здрави - e-shopsbg.eu/hranitelni-dobavki/cordyceps . Една опаковка е достатъчна за цялото семейство. Това е натурален антибиотик и няма опасност да се предозира или да се навреди. Както ядем лимони с мед, така можем да вземаме 2-3 пъти на ден по 2 до 5 капсули. Това е храна. Може да се взема профилактично.
1
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Добре