Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало...

Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата
Обновена: 30 яну 2018 12:38 | 30 яну 2018 12:30, Вера К. Александрова
66

Кадър: Bulgaria ON AIR

Едно село в сърцето на България постепенно изчезва от картата и от националната памет. Къщите му са паметници на културата, а то е национален резерват. Но всичко бавно се руши, а хората стават все по-малко и по-малко.

Старо Стефаново се намира в центъра на Предбалкана, на 23 км от Ловеч и на 27 км от Троян. То е със същия статут като перлите Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Тя и днес живее в къщата, в която се е родила. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.

Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена посреща с усмивка и готовност да разкаже за миналото, когато селото кипяло от живот, разказва Bulgaria ON AIR.

За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.

Старо Стефаново носи духа на миналото – улиците му са от трошен камък, покривите от каменни плочи, а църквата е запазила историята на вековете. Дали ще издържи следващата зима обаче не се знае, защото къщите се рушат, собствениците нямат пари, а държавата не инвестира.

От общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят, не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.

В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатстват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.

От ведомството отговориха с писмо, в което се припомня, че старата част на село Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година.

"Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване", се казва в отговора.

В него се допълва и че министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1.
А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.

21912 гледания   |  Още видео


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ОНЗИ
хората искат ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И РЕАЛНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРАКТИКИ защото тогава продукцията на нашите университети ще намира реализация.

ами недей да драскаш по цял ден из нета за по няколко рубли, ами се хвани на работа. Ако си умен и с образование ще изкараш пари.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Сашо

Сашко де е тая земя по 40лв за декар бе? Беше то едно време преди 15 години. Сега ниви под 1000лв не можеш намери.
58
0
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 9 месеца
През тези години на "демокрацията" с лъжи демагогия и всевъзможни управленски хватки НЕПРЕКЪСНАТО СЕ КРАДЕ - какви са тези приказки че всяка година тук в БЪЛГАРИЯ се губят 10 млд. лева!!?? Няма съдебно възмездие - хората вече не вярват на бойкоборисовски приказки хората искат ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И РЕАЛНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРАКТИКИ защото тогава продукцията на нашите университети ще намира реализация. НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА САМО С КРЕДИТИ УВАЖАЕМИ *** ОТ ГЕРБ И КОМПАНИЯ.
57
7
 
3
 
! Отговори
Умник си преди 9 месеца
Млъквай, ти ако искаш изчезвай, слабак. Тая страна е за силни хора и който е такъв, ще издържи на преходните несгоди. България ще се издигне след време.
56
0
 
11
 
! Отговори
Пишпунта преди 9 месеца
Ами заселете го го бе,заселете го този пусти ,,ПодБалкан''.
Например,можете съвсем спокойно да предложите идеята на първенците живеещи в Банкя,или на ,,Червените Големци'' от Бояна.Нали са все патриоти и родолюбци.Да се заселят те там,та да видят по кои пътеки е скитал Дякона на времето.На нас обикновените селяни не ни ги показвайте тези села,защото и нашите села са абсолютно същите.Срамота е Баш Старейшините на Българското царство,да се хвалят с имотите си по чуждите държави,а България гробище
55
1
 
5
 
! Отговори
краси преди 9 месеца
Крайно време е да се закрие тази държава жал ми е за нея но това е действителноста,изчезваме този народ е обречен
54
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виновни са турците - не ни правят вече деца!
53
11
 
7
 
! Отговори
изходът преди 9 месеца
До Край

Нужен ни е остър турски ятаган или силна сталинска ръка с шашка! Боклуци сме!
52
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тъй като червените отнеха земята и хората напуснаха .....по мнението на "експерта" по-долу ,то сините върнаха земята на хората ,но никой не се връща по селата -защо ?
51
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко започна с преврата на червените главорези 1944г.
На хората им бе отнета земята, /което и турците не си позволиха/, добитъка, инвентара и бяха натирени в заводите по руски тертип, които произвеждаха само боклуци.
Така бе сложено началото на отдавна замисленото от азиатските алкохолици унищожаване на българската нация.
50
2
 
32
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 9 месеца
Всеки ден медиите ни заливат с помия - крадливи сме били, ксенофоби сме били, дискриминирали сме били ромите, манджите ни мазни, жените ни леки. Всеки ден научаваме за убити и ограбени. От уж избираните от нас "лидери" слушаме единствено лъжи и тарикатлъци. Окрадоха парите за здравеопазване и образование. Вече си нямаме армия. Полицаите са станали ортаци на разбойниците. Икономиката ни е разпарчетосана и монополна. Хората емигрират. Нацията умира. Нас тихо ни убиват.
49
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 9 месеца
До Сашо
Прав си, изложих се.
48
1
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
До мазепа

300 дка по 40лв = 12 000 лв Май?
47
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 9 месеца
До Анонимен
Рента. А ако продадат земята - 300дка x 1000лв, ще им се пада по 300 хил. на човек.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До мазепа
това 40 на декар какво е
45
2
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 9 месеца
Землището на Старо Стефаново е 30 хил дка, разделено на 100 души се падат по 300 дка на човек по 40лв/дка - 1200лв. на човек.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде всички загрижени да отиват да ги осветят и олюдят,писна ми от демагози дърдорещи по телевизора,като че ли това обезлюдяване не е от 70 години насам ами от вчера и като че ли е само в България.Заминавайте да гледате зарзават и овци сега т,н, екологична продукция е много скъпа,отивайте ,произвеждайте и печелете а не само мрънкате и се некви терминали са ви в главите АЙДЕ ПАЙДОС.
43
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Затваряйте кочината и кой накъдето му видят очите. Като заселят тук по-нормални хора тогава може да потръгнат нещата. Ганьо стана тарикат!
42
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 месеца
Църквата по градеж и вид напомня църквите на уста Кольо Фичето
41
2
 
22
 
! Отговори
Информацията трябва преди 9 месеца
да е обективна,вярна и реална!Само да вметна,че отделно Старо Стефаново има и Ново Стефаново,на около 3 км.,на пътя Ловеч-Априлци,което е на по-равно,благоустрено и хубаво място!Още преди години,част от жителите на Старо Стефаново са го напуснали и преместили в Ново Стефаново,където и до днес е по-доброто място за живеене,изоставяйки старите си къщи,дворове и градини,които днес естествено са се превърнали в руини!?!И сега стоят,чакат и оплакват,че държавата не им поддържа имотите?!?Хайде моля...