Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало...

Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата
Обновена: 30 яну 2018 12:38 | 30 яну 2018 12:30,
66

Кадър: Bulgaria ON AIR

Едно село в сърцето на България постепенно изчезва от картата и от националната памет. Къщите му са паметници на културата, а то е национален резерват. Но всичко бавно се руши, а хората стават все по-малко и по-малко.

Старо Стефаново се намира в центъра на Предбалкана, на 23 км от Ловеч и на 27 км от Троян. То е със същия статут като перлите Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Тя и днес живее в къщата, в която се е родила. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.

Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена посреща с усмивка и готовност да разкаже за миналото, когато селото кипяло от живот, разказва Bulgaria ON AIR.

За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.

Старо Стефаново носи духа на миналото – улиците му са от трошен камък, покривите от каменни плочи, а църквата е запазила историята на вековете. Дали ще издържи следващата зима обаче не се знае, защото къщите се рушат, собствениците нямат пари, а държавата не инвестира.

От общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят, не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.

В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатстват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.

От ведомството отговориха с писмо, в което се припомня, че старата част на село Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година.

"Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване", се казва в отговора.

В него се допълва и че министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1.
А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zzz"Днес Предбалкана, Северозападна България, Родопите... И постепенно цялата ни Татковина! Благодарение на продажните ни и алчи управници..."А тях кой ги избра? Българите... всъщност, чакай... май и те са българи... не са внос.
37
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре бе, на българина все някой друг му е виновен. ГЕРБ, Бойко, БКП, БСП, ДПС, комунистите, третополовете, Путин, Сорос, Тръмп, гейовете, евреите, марсианците...Хората са казали: каквото сами си го направите и другите не могат да ви го направят.
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Притесних се, беше минала седмица без поредната статия как страната се обезлюдява.
35
2
 
21
 
! Отговори
zzz преди 6 години
Днес Предбалкана, Северозападна България, Родопите... И постепенно цялата ни Татковина! Благодарение на продажните ни и алчи управници...
34
8
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Нужна е държавна политика за руините. Сума ти села ще падат и българите ако не вземем да си чистим руините България ще е цялата в скелети. В нормалните държави никой не ти позволява да оставиш къщата си да падне - или имаш здрава измазана и боядисана къща с окосен двор или имаш празничко парцелче с тревичка. Средно положение има само при диваците.
33
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NUGNI SA EMIGRANTI,KOITO DA SE ZASELYAT PO SELATA.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да набавят кмет с държавна поръчка - Ферари! Веднага да интернират 50% от парламентарния 'театър' - Злокобно събрание! Всеки бивш 'комунист' на село и след това - борба за софийско жителство!
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Politicite napravo razryhixa Balgariq.Sled vreme trqbva dasi poly4at zaslyjenoto vsi4ki prodajnici.
30
2
 
25
 
! Отговори
гонг преди 6 години
Когато има смисъл да се работи земеделска или животновъдна работа, хората ще се върнат по селата. Национализацията и сегашната европейска политика изгони хората от село. Атанас Буров казва, че когато загубим българското село губим България. И съветвал комунистите, да не национализират на 100% българското село. В Полша и Унгария никога не е имало 100% национализация.
29
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NQMA STRA6NOSKORO TURCITE PAK 6TE ZAVLADEQT TIQ ZEMI I PAK 6TE KIPQT SELCATA OT JIVOTNQMA TUY UNUY. TOVA E BADE6TETO
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересен повод за размисъл е това, че през годините на руско и европейско "присъствие", не можем да съхраним и запазим построеното през турско такова.
27
10
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
Нормално на никой не му се стои на село :)
26
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и по-възрастни хора, които ще ви разкажат историите на техните дядовци и баби от турско. Колко "хубаво" им е било тогава от "присъствието"..А сегашните няма да има на кого да разказват колко хубаво им е било без "присъствие". Иронията на съдбата....
25
3
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
3лaтko, ХУБАВО Е ЧЕ НЯМА да оставиш поколение което с npokaжения ти "ген "да мъpcи земята БЪЛГАРСКА
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и по-възрастни хора, които ще ви разкажат историите на техните дядовци и баби от турско. Колко "хубаво" им е било тогава от "присъствието"..И какво казват? Сега им е по-хубаво ли?Защо се оплакват тогава, че селото им се затрива?
23
3
 
21
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
НЕ МОЖЕ ПРИ ТАКОВА ОГРОМНО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ,НЕЩО СЕ ПРОПУСНАЛО И ДА ГО ИЗТЪКВАМЕ,ВЕЧЕ ИМА ТАКАВА ТИШИНА ПО МОРЕТО,ПОЧТИ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ КАРА СКИ ПО ПИСТИТЕ,ТЕ ВЗЕЛИ ДА НИ ЗАНИМАВАТ СЛУЧАЙНИ ИЗТЪРВАНИ ИСТИНИ,ЗАБРАВИХТЕ КОЛКО ХЪБА ЩЕ СЕ ПОСТРОЯТ,ИЗРАЕЛ,ГЪРЦИЯ,ТУРЦИЯ,ГАЗ ОТВСЯКЪДЕ,ДАЖЕ МОЖЕ ДА СЕ НАТРОВИМ,СУДЖУК В ТЕЗИ ГЛАДНИ ГОДИНИ МАЛКО ЛИ Е,УСПЕХ БЪЛГАРИ,ДАВАЙТЕ МИЛО И ДРАГО НА ТАКОВА ГОЛЯМО РАЗВИТИЕ,СКОРО ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ТОК ОТ ТУРЦИЯ,ДОКАТО ТЕ ВЗЕМАХА ОТ НАС НА 2СТ КВТ,
22
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година на Велик ден има курбан в двора на църквата. .Ауууу, това курбан какъв ритуал е?Нали жертвоприношенията в християнството са отречени? Не може да има друга жертва освен Исус.
21
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изчезването на хора и села, гарантирано от демокрацията.
20
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млади и работливи сириици си търсят дом-ето тук ще се чувстват прекрасно пък и ще обработват земята
19
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По турско под грижите на султана е кипяло от живот, а сега когато не "съжителстваме" умира...