Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало...

Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата
Обновена: 30 яну 2018 12:38 | 30 яну 2018 12:30,
66

Кадър: Bulgaria ON AIR

Едно село в сърцето на България постепенно изчезва от картата и от националната памет. Къщите му са паметници на културата, а то е национален резерват. Но всичко бавно се руши, а хората стават все по-малко и по-малко.

Старо Стефаново се намира в центъра на Предбалкана, на 23 км от Ловеч и на 27 км от Троян. То е със същия статут като перлите Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Тя и днес живее в къщата, в която се е родила. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.

Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена посреща с усмивка и готовност да разкаже за миналото, когато селото кипяло от живот, разказва Bulgaria ON AIR.

За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.

Старо Стефаново носи духа на миналото – улиците му са от трошен камък, покривите от каменни плочи, а църквата е запазила историята на вековете. Дали ще издържи следващата зима обаче не се знае, защото къщите се рушат, собствениците нямат пари, а държавата не инвестира.

От общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят, не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.

В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатстват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.

От ведомството отговориха с писмо, в което се припомня, че старата част на село Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година.

"Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване", се казва в отговора.

В него се допълва и че министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1.
А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
През тези години на "демокрацията" с лъжи демагогия и всевъзможни управленски хватки НЕПРЕКЪСНАТО СЕ КРАДЕ - какви са тези приказки че всяка година тук в БЪЛГАРИЯ се губят 10 млд. лева!!?? Няма съдебно възмездие - хората вече не вярват на бойкоборисовски приказки хората искат ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И РЕАЛНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРАКТИКИ защото тогава продукцията на нашите университети ще намира реализация. НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА САМО С КРЕДИТИ УВАЖАЕМИ *** ОТ ГЕРБ И КОМПАНИЯ.
57
7
 
3
 
! Отговори
Умник си преди 6 години
Млъквай, ти ако искаш изчезвай, слабак. Тая страна е за силни хора и който е такъв, ще издържи на преходните несгоди. България ще се издигне след време.
56
0
 
11
 
! Отговори
Пишпунта преди 6 години
Ами заселете го го бе,заселете го този пусти ,,ПодБалкан''. Например,можете съвсем спокойно да предложите идеята на първенците живеещи в Банкя,или на ,,Червените Големци'' от Бояна.Нали са все патриоти и родолюбци.Да се заселят те там,та да видят по кои пътеки е скитал Дякона на времето.На нас обикновените селяни не ни ги показвайте тези села,защото и нашите села са абсолютно същите.Срамота е Баш Старейшините на Българското царство,да се хвалят с имотите си по чуждите държави,а България гробище
55
1
 
5
 
! Отговори
краси преди 6 години
Крайно време е да се закрие тази държава жал ми е за нея но това е действителноста,изчезваме този народ е обречен
54
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са турците - не ни правят вече деца!
53
11
 
8
 
! Отговори
изходът преди 6 години
До КрайНужен ни е остър турски ятаган или силна сталинска ръка с шашка! *** сме!
52
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като червените отнеха земята и хората напуснаха .....по мнението на "експерта" по-долу ,то сините върнаха земята на хората ,но никой не се връща по селата -защо ?
51
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко започна с преврата на червените главорези 1944г.На хората им бе отнета земята, /което и турците не си позволиха/, добитъка, инвентара и бяха натирени в заводите по руски тертип, които произвеждаха само ***.Така бе сложено началото на отдавна замисленото от азиатските алкохолици унищожаване на българската нация.
50
2
 
32
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Всеки ден медиите ни заливат с помия - крадливи сме били, ксенофоби сме били, дискриминирали сме били ромите, манджите ни мазни, жените ни леки. Всеки ден научаваме за убити и ограбени. От уж избираните от нас "лидери" слушаме единствено лъжи и тарикатлъци. Окрадоха парите за здравеопазване и образование. Вече си нямаме армия. Полицаите са станали ортаци на разбойниците. Икономиката ни е разпарчетосана и монополна. Хората емигрират. Нацията умира. Нас тихо ни убиват.
49
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До СашоПрав си, изложих се.
48
1
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
До мазепа300 дка по 40лв = 12 000 лв Май?
47
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименРента. А ако продадат земята - 300дка x 1000лв, ще им се пада по 300 хил. на човек.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мазепатова 40 на декар какво е
45
2
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Землището на Старо Стефаново е 30 хил дка, разделено на 100 души се падат по 300 дка на човек по 40лв/дка - 1200лв. на човек.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде всички загрижени да отиват да ги осветят и олюдят,писна ми от демагози дърдорещи по телевизора,като че ли това обезлюдяване не е от 70 години насам ами от вчера и като че ли е само в България.Заминавайте да гледате зарзават и овци сега т,н, екологична продукция е много скъпа,отивайте ,произвеждайте и печелете а не само мрънкате и се некви терминали са ви в главите АЙДЕ ПАЙДОС.
43
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затваряйте *** и кой накъдето му видят очите. Като заселят тук по-нормални хора тогава може да потръгнат нещата. *** стана тарикат!
42
2
 
14
 
! Отговори
бг преди 6 години
Църквата по градеж и вид напомня църквите на уста Кольо Фичето
41
2
 
22
 
! Отговори
Информацията трябва преди 6 години
да е обективна,вярна и реална!Само да вметна,че отделно Старо Стефаново има и Ново Стефаново,на около 3 км.,на пътя Ловеч-Априлци,което е на по-равно,благоустрено и хубаво място!Още преди години,част от жителите на Старо Стефаново са го напуснали и преместили в Ново Стефаново,където и до днес е по-доброто място за живеене,изоставяйки старите си къщи,дворове и градини,които днес естествено са се превърнали в руини!?!И сега стоят,чакат и оплакват,че държавата не им поддържа имотите?!?Хайде моля...
40
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова не трябва да се строят къщи, а само временни постройки, хората са временни еднодневки, националната памет е временна, вие имате 16 пра пра дядовци и баби. Трябва ли на всичките да им поддържате къщите в изрядно състояние, дори и след 1000 години и 40 поколения. Всичко е само в главите ви.
39
9
 
41
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
не мога да разбера как така в Сърбия си карат все още заставите и си поддържат спретнати къщурките по селата, а тук къщата на *** може да се руши, ама той си купува издухано 15 годишно дизелото бмв :-)