Експериментът със Северозапада – първо ТКЗС-та, после... автономия

Хората там искали самостоятелност, защото се чувствали осиротели
Обновена: 30 яну 2018 09:12 | 30 яну 2018 09:10,
121

Кой ще инвестира в Северозападна България, където няма никаква инфраструктура? Хората там не искат независимост, искат централната власт да не им пречи да си развиват собствени проекти, като не им помага. Това каза писателят Стоян Николов - Торлака в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че няма бизнесмен или компания, която да инвестира в земя, която е обречена на гибел от държавата и собствените ѝ управници.

Още по темата

"Реално няма нормален основен път, който да води от столицата на България до Северозапада. Всъщност това е най-близкият контролен пункт, по който може да се стигне до Европа. Нали все пак сме в Европейския съюз?", допълни писателят.

Според Торлака, когато за пръв път чул идеята Враца, Видин и Монтана да се отделят от България и да станат автономна област много се е смял, но след това осъзнал, че държавата е оставила тези хора на произвола на съдбата.

"България е разделена на няколко сектора още от Освобождението, а да не говорим как се случват нещата сега. Северозападът е територия, на която се правят експерименти от много отдавна. Оттук тръгват първите ТКЗС-та и т.н. Това се оказва доста сериозна спънка за развитието на този край", отбеляза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че нещата все повече се задълбочават и не се вижда светлина в тунела, а едно от доказателствата е, че Северна България се движи много по-бавно в своето развитие отколкото Южна.

В своите книги "Северозападен романь" и "Автономията ????" Торлака разказва за реалната ситуация в Северозападна България, а наскоро е излязъл и неговия исторически роман "Иваил Цар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Аз,съм от Североз.България.Край на велики управници-цар Михаил Шишман,кнез Иван Кулин-водач.на-Лето-1850-въстание ср.турците.ТКЗС е изселило местните българи по градове в България и днес в Испания.Нека българина от Тимок до Кнежа да чете Библията-в нея е истината-да оцелееме.
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 109От Българско или Софийско робство?След 100 години, българите ще живеем в градове държави, а в градовете ще сме разделени на отбори. Във всеки квартал ще има собствени закони и правила, прецакващи съседния квартал. Едни ще бутат паметници от комунизма, другите ще ги защитават. Само *** ни обединяват.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
готов съм да се боря за освобождение на Видин от българско робство!
106
7
 
1
 
! Отговори
южняк преди 6 години
До МайнаСеверняци и дървени шопи не ни трябват. Майса Турция ни зове.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 104 Центъра на БРЦК и всякакви комунисти и либерали е бил,сега е ,и винаги ще бъде София и големите БГ градове!Северозапада в Третата Българска държава е бил ,сега е и винаги ще бъде глуха провинция за експерименти на Центъра!
104
0
 
4
 
! Отговори
марин преди 6 години
Абе само тази тв Он еър раздухва тези глупости , от Враца съм и много хора не са и чували за това "отцепничество" , а тези "журналисти" само това пеят .
103
2
 
1
 
! Отговори
септемврийци преди 6 години
До шопи и власиКато видите зор, бягате в сръбско и влашко!!!!!!!!!!!!!!Момите ви се женят за първия срещнат филибелия............Ръководния кадър, милиция, партиен кадър са все от вашия край!!!!Ябанджии...........Искаме си Ромелията - тук има развитие........
102
5
 
1
 
! Отговори
шопи и власи преди 6 години
До АнонименКас да не става материала от СЗ, като там бе центъра на БРЦК и БКП. Оттам дойдоха!
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100 разпределителя Що да ходим във Влашко?Българин съм тук съм се родил ,тук имам имоти и никога не ми е минавало през ум /както и на повечето хора/да искаме автономия или да се изселваме!Май Ви дойде добре мълвата за някаква автономия?Тъкмо да плюете повече по Нас?Няма друг край на България който да е оплюван повече!Ама иначе ревете за Западни покрайнини!А Нас мразите!
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 101 Какви ТКЗСта те гонят!В повечето села я има 70-80 пенсионери я няма.Ако пък има повече хора то се дължи на ромите.И едните и другите им е все тая дали ще има ТКЗС!
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората от северозапада с това мислене нищо повече няма да направят от ТКЗС-та. Дори и на този писател всяка втора дума му е държавата, държавата. Зарежете държавата, развитието на района зависи най-вече от местната власт. Каквато ви е местната власт такава ви е и областта.
98
4
 
0
 
! Отговори
Разпределител преди 6 години
Да си одат у Влашко 200-300 иляди хрантутници и тъмнокожи субекти по малко
97
5
 
2
 
! Отговори
ралист преди 6 години
Областите Видин,Враца иМонтана имат територия от около 12хил.кв.км. и население реално живеещо тук не повече от 300-350хил.,от които 1/3 пенсионери ,коя власт ще хвърля пари да развива този регион!Достатачно е да се инвестира в областните градове и в още 5-6града!Другото да се закрива!
96
2
 
6
 
! Отговори
Майна преди 6 години
До бг 90Стига пак Русия. Северозапада с будни хора и правят това, което ще последва да направи и останалата част от страната, а то е да се вдигнем срещу централизацията. Шепа хора си правят държава в държавата, удобна за тях.
95
1
 
14
 
! Отговори
Лошите комунисти преди 6 години
Построиха във Видин Видахим- завод за гуми, за влакна и ТЕЦ - 10 х. работници, заводи за мебели, за помпи, за порцелан, за цигари, за режещи инструменти, за ризи, за алкохол, косервна фабрика, месокомбинат, млекокомбинат. Демократите разрушиха всичко.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"автономия" ??това, заедно с *** дераската истанбулска конвенция води до едно - тотален разпад!това е краят!
93
3
 
0
 
! Отговори
Стоянов преди 6 години
Такъв случай ТКЗС и автономия и то в Европа няма.От тук нататък празни приказки.
92
6
 
21
 
! Отговори
алек преди 6 години
за съжаление бг в момента е като пред падането и под османско,страната ни се е разкапала и деморализирала от лошия пример на управляващите,аз съм на 50 и съм чул от по възрастни да казват лепа държава сринахме след 89г. народът ни не е лош и това показа гласуването на референдума на 3.5 милиона.трябва ни водач да ни обедини.образование поне като 45 -90г и вяра в доброто и работа за него
91
1
 
14
 
! Отговори
момиче от Резервата преди 6 години
Анонимното генерализирано изказване на негативно мнение за хората от който и да е край на Света, автоматично причислява авторът към цитираната група от "лош материал". Мнооо хейтъри и експерти в тая държава.
90
11
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
До До Анонимен 59Ако малко поне разбираш от кооперации ,за което претендираш ,ще знаеш че ТКЗС НЯМА НИЩО ОБЩО С КООПЕРАЦИИТЕ. ТКЗС е буквално съветски колхоз пренесен на българска земя.Навсякъде в земеделските кооперации по света ЗЕМЯТА НЕ СЕ ВНАСЯ КАТО ДЯЛОВ КАПИТАЛ, но комунистите искаха да отнемат средствата за производство на селяниня ,за да ги експлоатират и държат хората в подчинение като роби.