Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.

Близо четвърт милион пък са самостоятелно заетите
30 яну 2018 08:50, Петя Славова
64
Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.
Снимка: архив, Reuters

Близо четвърт милион са били самостоятелно заетите българи на възраст между 15 и 64 години, показват данни от анализ на Евростат за тази категория работници в ЕС през 2016 г. Според европейската статистика - около 12 процента от работещите българи са избрали да се осигуряват сами за един или повече от социалните рискове в схемата на социалното осигуряване у нас. Средният процент на самостоятелно заетите лица в ЕС е бил 14 на сто, а страни с идентичен показател като България са още: Франция, Австрия и Литва.

По данни на НСИ през 2016 г. броят на заетите лица у нас е бил около 3,2 милиона, като работниците по трудови договори са били 2,8 милиона, над 100 хиляди са били регистрирани като работодатели, а около 250 хиляди е варирал броят на самостоятелно заетите лица у нас.

Според европейските критерии "самостоятелно заетите лица" се характеризират най-общо в пет категории: предприемачи; лица упражняващи традиционно свободни професии; занаятчии, търговци и земеделски производители; лица упражняващи нерегулирани професии /т.нар "нови професионалисти"/ и лица упражняващи неквалифициран труд, пише БТА.

От НАП напомнят също, че утре, 31 януари, е крайният срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година, припомнят от данъчната агенция.

Над 30,6 милиона са били самостоятелно заетите лица в ЕС през 2016 г., показва европейската статистика. Според анализа на Евростат - две от три самостоятелно заетите лица в ЕС са били мъже, като повече от половината са били на възраст над 45 г. и около 70 процента от тази категория са работили самостоятелно, тоест, без други работници.

Най-висок процент самостоятелно заети лица е отчетен в Гърция - там приблизително един на всеки трима работещи е бил шеф сам на себе си, или около 30 процента от работещите в южната ни съседка.
В Италия самостоятелно заети са били около 20 процента от работещите в страната, тоест, един на всеки пет работещи, е бил шеф сам на себе си. Подобни са данните и за Полша - 18 процента.

Най-ниска популярност на самостоятелната заетост е отчетена в Дания - 8 на сто, докато в Германия, Люксембург и Швеция нивото е 9 на сто, пише БТА.

Анализът на Евростат отчита също, че най-често срещаната професионална самостоятелна заетост в ЕС е регистрирана в търговията на дребно и ремонта на автомобили и мотоциклети - около 5 милиона са били работещите в общността, които са упражнявали самостоятелно тези професии.

Следващи професии, в които се наблюдават самостоятелно заети лица са: селско, горско и рибно стопанство - общо 4,4 милиона работници в ЕС; строителство и предприемачество - 3,9 милиона; професионални, научни и тясно специфични технически дейности - 3,7 милиона.

Анализът отчита и тенденция за значително подмладяване на хората, които са пожелали да работят самостоятелно - през 2015 г. броят на младите хора в ЕС под 25 г., които са избрали са се осигуряват сами, е бил 70 хиляди, докато през 2016 г. техният брой е нараснал до 100 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 58Драги столичанино (само селяните в Шопия имат комплекс, че са граждани и за тях всички останали са провинция) Та какво точно работиш?Нещо създаващо бумащина? Щом за разлика от мен не казваш значи дори ти осъзнаваш колко безполезна "работа" извършваш и колко безполезен си за обществото. Похвално, но щом според теб хората работещи в производство са токсични, нагли и слабограмотни то ти със сигурност си шопски "администратор". Да ние нямаме титли за да лекуваме комплекса си за малоценност.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeЗа твое съжаление, токсично, нагло и слабограмотно детенце, не съм и никога не съм бил държавен служител. И те уверявам, уважаеми и превелики конфекционен производителю, че си работя отпреди да завърша висшето си образование, и никога не съм чакал "на вас", каквото и да значи това в мрачната и студена провинциална дивотия, в която си израснал. Знам, че вие, плебеите, не признавате труда, който не създава керемиди, куфражи и други подобни предмети. За сирене плащате, но на лекар не.
54
0
 
8
 
! Отговори
Учудва ли ви? преди 6 години
Българинът се ръководи от две правила:- Прави-струва, но цял живот се стреми да стане шеф, а не изпълнител.- Ако не драпа за шефска позиция, се придържа към максимата "Не искам да имам началници!" и чудо прави, за да си уреди поминък от позициите на самонает.С две думи, "Много вожд, малко индианец!"
53
0
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ДзъСпоред данни на НСИ са били 681 хил. през 2016 и за тях са били похарчени 7.1 млрд. лева.Сега за 2018 се предвижда увеличение на това перо с 700 мил. лева допълнително. Така, че картинката е повече от трагична. Като към тази сума се добавят и всички сектори които се водят частни, но по същество са прикачени към държавата (ВИК, адвокати, нотариуси, одитори и тн.) картинката става още по плачевна. Та да не си помислите, че тези *** не ги храним, те сами си изкарват парите с рушвети.
52
1
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Искам статистика колко са заети в администрацията - държавни и общински администрации, в образование, полиция, армия, агенцийки и изкуствено създадени всякакви структури, с които "намаляваме безработицата". Не че нещо ама да сметнем колко ще са безработни като приключат фондовете
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Абре "партията" никога не мре а се изменя
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като извадите 1.5 милиона на държавната софра и картинката е умопомрачителна.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и колко от тези 3,2 млн работят за държавата, т.е. взимат пари от бюджета и колко в частния сектор, т.е. носят пари в бюджета?
48
3
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 50Драги държавен *** - само в Русе имаме 3 леярни (1 от тях работи за Ауди, Форд и Пежо, другата прави корабни елементи за Германия) имаме поне 20 шивашки фирми (всички за износ) имаме Приста Ойл, Оргахим (бой ако не знаеш), Винпромски завод, Булмаркет (био-горива) Полисан (пак горива) Лубрика (масла) и тн. Та производство има. Работя в производство на дамска конфекция (за разлика от теб хъхрекче) До 49Не съм казал, че цялата държава чака само на мен, а че *** като теб чакат на нас
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeПроизводството и туризма значи крепяли икономиката ни... Ти какво пушиш?Какво производство имаме? Нямаме селско стопанство, машини почти никакви не строим, имаме 1 (един) оръжеен завод в Казанлък, който работи само заради износа към Европа, Русия и САЩ, и това е. А туризма мутрите правят всичко по силите си да го затрият, изливайки милиони тонове бетон навсякъде, където могат. Какво точно работиш ти, та се имаш за такъв колосален създател на БВП? Кажи да чуем, интересно ми е.
46
2
 
6
 
! Отговори
Жик-так преди 6 години
До DiesIraeЩо не си каза директно, че цяла България само на тебе чака?
45
4
 
22
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 42Реално около 1 мил. са реално заетите (като се махнат всички на държавна, общинска работа или казано накратко държавен ***) От този 1 мил. махни половината ако не и повече като обслужващи сфери (таксита, магазинери, бръснари, адвокати, ЧСИ и тн. ***) и остава по малко от 1/2 мил. които издържат цялата държава (само производството и от части туризма вкарват пари, всички останали си въртят тези пари напред, назад).
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До единКазваш че едно време е било лесно след гимназията и хоп в предприятие с висока заплата ...Абе БАЙО ми то в цяла ЕВРОПА това е така и винаги е било така,Германия,Австрия,Франция,Скандинавите--най развитите държави на планетата винаги след учене е така.Ама тъпо парче като тебе не го осъзнава това.Тук говорим за реален капитализъм със социална тенденция..А ти ми говориш за ДИВ ПЕЩЕРЕН КАПИТАЛИЗЪМ с цел пълна ЕКСПОЛАТЦИЯ и Робство.Ти си много зле бе
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43ето отправих ти конкретно предложение да дадеш идея а не само да критикуваш - пак само критика. Вниманието към детото (за сега е само 1) го отделям винаги когато мога. Не ходя по кафета (вече казах защо) и не гледам телевизия (не ми харесва), така че свободното си време прекарвам с него. И да, бих желал да прекарвам повече време, но за да му осигуря бъдеще се налага да се правят жертви в настоящето
41
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно кога "бизнеса" ще започне да се изнася от България поради липса н акдри?Преди години се изнасяха в Румъния поради липса на адекватни закони в България.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Явно за теб вниманието към семейството и най-вече към децата е далеееече на 2- ри план/ако въобще имаш такъв/... Упражнявал съм и труд, като твоя, така че го уважавам и не ме плаши, но нищо не оправдава липсата на внимание към децата... Явно имаме различни ценностни системи! И между другото - не изкарвам по-малко от теб на месец, но така съм се организирал, че ми остава време и за други неща! Пожелавам ти успех!
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,2.8 милиона заети по трудов договор!!От тях приспаднете държавна администрация в целият и сектор,банкова администрация,служители на военно министерство,на вътрешно министерство,министерство на образованието,здравното министерство...............,които са на издръжка от държавен бюджет за да видим реалната и точна картинка в държавицата ни!!Реално пряко заетите в някакво производство или бизнес,чрез данъците си издържат всичко по-горе упоменато!!ТРАДЖИК!!
38
1
 
37
 
! Отговори
един преди 6 години
Тази държава ще се оправи след още 1 милион души емигранти. Да видим тогава кой къде ще търси работници. Пример: написали ми обява за държавна работа със изисквания за квалификация и какви документи къде се носят (ходене до София, Бургас, Пазарджик и тн) ШЕСТ СТРАНИЦИ И ПОЛОВИНА, а не им стигнало мастилото да напишат един ред, каква ще е месечната заплата ! В ЧОВКАТА ! Аз зор нямам, да си намерят хора. (конкурса го правят за втори път, първия път никой не се явил, защо ли :D)
37
14
 
12
 
! Отговори
един преди 6 години
Някой хора жалеят за комунизъма защото тогава на куцо и сакато, не ставащо за нищо, по една купа попара на ден. На доста хора това ви липсва, виждам. Сега при демокрацията и този капиталистически свят, човек сам трябва да си изработи попарата, а според възможностите е количеството. Едно време лесно е било завърши гимназията и хоп готов пълноценен работник и добра заплата.