Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.

Близо четвърт милион пък са самостоятелно заетите
30 яну 2018 08:50, Петя Славова
64
Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.
Снимка: архив, Reuters

Близо четвърт милион са били самостоятелно заетите българи на възраст между 15 и 64 години, показват данни от анализ на Евростат за тази категория работници в ЕС през 2016 г. Според европейската статистика - около 12 процента от работещите българи са избрали да се осигуряват сами за един или повече от социалните рискове в схемата на социалното осигуряване у нас. Средният процент на самостоятелно заетите лица в ЕС е бил 14 на сто, а страни с идентичен показател като България са още: Франция, Австрия и Литва.

По данни на НСИ през 2016 г. броят на заетите лица у нас е бил около 3,2 милиона, като работниците по трудови договори са били 2,8 милиона, над 100 хиляди са били регистрирани като работодатели, а около 250 хиляди е варирал броят на самостоятелно заетите лица у нас.

Според европейските критерии "самостоятелно заетите лица" се характеризират най-общо в пет категории: предприемачи; лица упражняващи традиционно свободни професии; занаятчии, търговци и земеделски производители; лица упражняващи нерегулирани професии /т.нар "нови професионалисти"/ и лица упражняващи неквалифициран труд, пише БТА.

От НАП напомнят също, че утре, 31 януари, е крайният срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година, припомнят от данъчната агенция.

Над 30,6 милиона са били самостоятелно заетите лица в ЕС през 2016 г., показва европейската статистика. Според анализа на Евростат - две от три самостоятелно заетите лица в ЕС са били мъже, като повече от половината са били на възраст над 45 г. и около 70 процента от тази категория са работили самостоятелно, тоест, без други работници.

Най-висок процент самостоятелно заети лица е отчетен в Гърция - там приблизително един на всеки трима работещи е бил шеф сам на себе си, или около 30 процента от работещите в южната ни съседка.
В Италия самостоятелно заети са били около 20 процента от работещите в страната, тоест, един на всеки пет работещи, е бил шеф сам на себе си. Подобни са данните и за Полша - 18 процента.

Най-ниска популярност на самостоятелната заетост е отчетена в Дания - 8 на сто, докато в Германия, Люксембург и Швеция нивото е 9 на сто, пише БТА.

Анализът на Евростат отчита също, че най-често срещаната професионална самостоятелна заетост в ЕС е регистрирана в търговията на дребно и ремонта на автомобили и мотоциклети - около 5 милиона са били работещите в общността, които са упражнявали самостоятелно тези професии.

Следващи професии, в които се наблюдават самостоятелно заети лица са: селско, горско и рибно стопанство - общо 4,4 милиона работници в ЕС; строителство и предприемачество - 3,9 милиона; професионални, научни и тясно специфични технически дейности - 3,7 милиона.

Анализът отчита и тенденция за значително подмладяване на хората, които са пожелали да работят самостоятелно - през 2015 г. броят на младите хора в ЕС под 25 г., които са избрали са се осигуряват сами, е бил 70 хиляди, докато през 2016 г. техният брой е нараснал до 100 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35вече ти казах - работата ми не е напълно целогодишна. При ниски температури както днес не мога да работя, не зашото аз самия немога, а защото технологичния процес не го позволява. "Ти кога и какво спортуваш" - предполагам не работиш физическа работа, защото тогава нямаше да ми задаваш такъв въпрос. Просто е нелогичен. Сега и аз да ти задам въпрос - след като толкова критикуваш начина ми на живот - какъв по-добър би предложил
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самостоятелно заетите = скрита безработица и реално безработицата в България е около 15-20 %
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на икономиката не е в някакви отвлечени финансово-социални статистики и псевдоистини, които платени комунистически креатури бълват неуморно и на килограм по бойкомедиите.Юрист съм, работил и държавна работа, и истинският проблем са шуробаджанащината и мутращината, които съществуват в единна и неразделна цялост. Немутрите и невръзкарите, наети от мутрите, кретат на трицифрени заплати, а некомпетентни тарикати с дебели връзки и нулева квалификация получават хиляди... ***, майна
33
5
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Добре се! Като имаш деца - кога им обръщаш внимание, като баща, след като работиш по 14 часа? Кога ги видиш на спорт, кино, театър, почивки... Ти кога и какво спортуваш и обръщаш ли си въобще някакво внимание! Хоби имаш ли? Ако ще ми отговаряш - имай в предвид, че деня е 24 ч., а ти "работиш" по14!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33говоря за жена и деца - не за родители. Незнам защо си на нож и се опитваш да четеш коментарът ми както Дявола -Библията. Не можеш да приемеш алтернативи? Аз се опитвам да водя нормален диалог с теб - опитай и ти.
31
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Проблемът на страната е, че цялата икономика е парцелирана на монополи, оглавявани от местни или национални феодали и олигарси. Не се допуска конкуренция, разгонват се чуждите инвеститори. Монополите нямат нужда от иновации и не въвеждат нови технологии и нови, конкурентни производства. Затова няма нужда от качествени, но платени специалисти. Затова масово се виждат фръцли с къси поли от езиковите гимназии да командерят производства. Грозна работа!
30
6
 
23
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Имаш семейство, ама мама и тати, а не твое с жена и деца... Личи по стила ти на писане - "да си осигуриш" твоето, а не на децата ти "бъдеще"! С 2500 лв. или малко повече на месец при 14 часа гърбене нищо няма да си осигуриш, камо ли на някой друг! Най много някое заболяване да си докараш, но дано не съм прав и бъди жив и здрав...
29
1
 
27
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи да кажем първо, че според много голяма и рекламирана по телевизията част от работодателите заплати по-ниски 700лв в БГ нямало! После се разбра, че то точно тея "работодатели" и по-ниски заплати давали ама кой го гледа това! После нека кажем, че цифрите записани в статията са леко грешни да речем само с 30-35% от гледна точна на работници най-вече! Та ако гореописаното е верно то колко може да се верва на тая баш статия!?
28
0
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
До 25 ми е коментара! Извинявам се, ама и ти не се усещаш...
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27семейство имам. Работя за да си подсигуря бъдещето а не да чакам "държавата" да ме оправя или разни комунисти дето щели да взимат властта и да преразпределят ушна кал и зъбен камък. Но явно съм голям трън за тези хора щом смятат че заслужавам толкова колкото някой дето върши работа колкото да отбие номера и да прибере парите на човека дето го е наел да свърши някаква работа.
26
3
 
18
 
! Отговори
До 27 преди 6 години
Пълни глупости плещиш.... А условията за производителност кой ги осигурява?! Работника ли трябва да си купи машини, оборудване, да намери пазари... Или "производителността" я разбираш всеки да си носи кирка и лопата и... да се състезават кой повече ще изкопае!?
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИЗВЪН 27Производителността зависи от степента на автоматизация. Личната сръчност е определяща за не повече от 1 % от икономиката, основно в сферата на занаятите.
24
5
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
В крайна сметка живееш за да работиш, а не обратното... Вероятно нямаш семейство и деца, защото при такова самогърбене не можеш да им кажеш "добро утро", камо ли внимание да им отделиш, заведеш на почивка и т.н. Не е живот твоето, но ти се гордееш със себе си...
23
14
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Чета и анализирам коментарите тук. Преобладават недоволните, които в същото време и нямат желанието да се трудят.Искат високо заплащане, в същото време НЕ могат да предложат на работодателя нищо повече от умения за обща работа. А заплащането на един работник се формира от неговите умения и производителност.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20визираш мен предполагам. Предполагам знаеш какво значи сезонна работа? Ако не знаеш провери в Гугул - ще ти обясни защо днес съм пред компютъра а не навън на 2 градуса.
21
6
 
26
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ами давай им на час по 50 лв., колкото е на запад и никой няма да ти бяга от тежката работа.... Ти искаш да ги гърбиш за по-малко от 8 лв. /4 евро/ на час и да ти вършат вероятно *** и тежка работа... Затова хората избягаха на запад, щото там ценят труда им и никой не бяга от тежък, но добре платен труд! А за твое сведение по селата все още се намират хора, които ще ти работят за мизерните 20 лв. цял ден, но и това ще секне един ден!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19това е минимумът. Има дорбри месеци - има и лоши. "Такива лишения си заслужават поне за 3 000, ама евро" - съгласен съм, но ако си седя в къщи и хленча, нама да видя и толкова колкото сега. "Не е добър критерий за ефективност!" - и тук съм съгласен. Много от операциите извършвам на ръка. Механизацията е по-ефективна, но качествените машини са скъпи и отнема време докато човек събере средства за тях. Живот и здраве и това ще стане
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3,2 млн работници ? на фона на 2.5 млн пенции и 1.2 мнл учащи се звучи смешно .
18
1
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Работиш по 14 часа на ден за 2500 лв. на месец.... Не е добър критерий за ефективност! Скъсваш си д-то и нито можеш да се насочил, да обърнеш внимание на деца, жена, за свободно време и спорт да не говорим.... Такива лишения си заслужават поне за 3 000, ама евро и то чисти на месец...
17
2
 
28
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Работниците са много малко, повечето са просто роби.