В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.
31 яну 2018 07:11,
118
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците
Снимка: архив "Булфото"

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. Това обясни зам.-шефът на Сдружението на брокерите на недвижими имоти Илияна Василева пред  "Труд".

Още по темата

Тя съобщи и че в Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Интерес към покупка на дом у нас продължават да демонстрират германски пенсионери. Напоследък те се насочват към Варна.

"Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация", коментира зам.-председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Той обясни, че заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар.

Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Брокерите прогнозират застой на имотния пазар в София след ръста през миналата година. Поскъпване все пак ще има, но само на луксозните жилища.

Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясняват експертите.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като "Чайка" – до 1000 евро за кв. м. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
15
 
! Отговори
бургазлия преди 6 години
В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство.--------------Провете информацията си! 300-400 е кв.м. в квартал Меден Рудник. В центъра на града от 800 до към 1500 евра за квадрат в близост до Морската градина. А повече от ново строителство няма. Така го забиха града с кооперации, че няма място да дишаш!
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно . Турците знаят че не са желани . За какво им е да купуват ? Те като дойдат тук се срамуват и не говорят на турски , а на развален английски !! Кога турци са идвали по нашето черноморие ??? Няма и да дойдат , не ги чакай . В Турция младите се подпомагат да си купят имот , а тук ???
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Idvat bednite. Pianizi angli4ani damo beden moje da idva v bg
41
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че Варна е доста зле . Посочи едно хубаво нещо във Варна ... Мисля, мисля .. Няма такова ...
40
12
 
9
 
! Отговори
MAD преди 6 години
Не знам за други но турци определено ще купуват. Бойко ще трионфира. ТОЯ БОЙКО БОРИСОВ ТРЯБАВ ПО НАЙ БЪРИЯ НАЧИН ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ОТ ЕЛАСТА, ЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДНА СОФИЯ( И ТАМ НЕ Е СИГУРНО). Борисов както е тръгнал всичко прави за Ердоган
39
11
 
14
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
А дано ама надали. Купуването на собственост в България е руска държавна политика и банките отпускат безлихвени кредити на посочените и желаещите. Закупените имоти надвишават половин милион броя! Прилича на етническа смяна.
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците категорично предпочитат Бургас пред Варна!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехкини и поляните отдавна няма ...
36
3
 
21
 
! Отговори
гларус преди 6 години
Бе едно време идваха рускини, чехкини и полякини. Пияни и щастливи. Като гледам френския национален отбор, не ми се мисли какво ще стане с веселбата по морето.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това преди Лазур беше най скъпия комплекс . В момента е Славейсков . Какво очакваш ? Ако искаш евтино - *** в Банево , Рудник , Горно Езерово , Долно и други ....
34
3
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Набутал си се . В Сарафово има и по изгодни жилища. Визирам къщи с двор за по 100 хил. ама като ползваш брокери така е ... Ще пращаш 100 за двустаен апартамент !
33
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе рускините са красиви докато се омъжат ,после нещо се случва с тях... Видял ли си красива възрастна рускиня ??? Аз не ! Освен това са нечистоплътна и не обичат домакинската работа , а и са малко превъзбудени и истерични . Говорят непрекъснато на висок тон .. Не си живял с рускини да видиш дали красотата ще те утеши .
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало драскач..къде в Бургас има жилища на по 300-400 евро.. дайте ги ще взема 4 апр. Аз на зелено в Срф. взех на по 650,а до галерия Мол в Славийков зеленото тръгва от 850 -1000
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Търново като останат без студентите не ги виждам . Държавата се опразва . Хората нямат интерес да са тук , нали виждаш . След 4-5 години кой ще запише да учи в Търново ? Младите искат да учат навън и с право !!! Военния университет вече го отпиши. Армия нямаме . Останат ВТУ и датския колеж ...
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По морето араби и турци не идват брат , бъркаш се с Хасково, Кърджали и Свиленград ... Тук няма какво да правят ...
29
21
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да си тръгват и да не се връщат НИКОГА !!
28
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До Анонимен 30Дават,щото много студенти,а места малко, и нема къде да спят.Щат не щат-ще плащат.За това са и надути наеми до безобразие-за мазе с кофа в ъгъла(образно) дъртите и ачлни "боляри" искат по 200-250 лв.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бургас Меден Рудник и Сарафово ги презастроиха . Елате да видите дали са изкупени жилищата . Който си е купил е пропищял от строителство , щото от баш майстори е правено ...
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си е така, по морето разни араби, турци и индийци ще изкупят. Руснаците се накупуваха, сега ще продават на двойно и тройно.
25
2
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Нещо повече, цени от 300-400 евро на квадрат ---такива бяха цените преди 15 години....сега на тази цена дори и в кв. Меден Руядник - трудно може да се намери жилище. Неподготвени журналисти........