В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.
31 яну 2018 07:11,
118
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците
Снимка: архив "Булфото"

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. Това обясни зам.-шефът на Сдружението на брокерите на недвижими имоти Илияна Василева пред  "Труд".

Още по темата

Тя съобщи и че в Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Интерес към покупка на дом у нас продължават да демонстрират германски пенсионери. Напоследък те се насочват към Варна.

"Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация", коментира зам.-председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Той обясни, че заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар.

Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Брокерите прогнозират застой на имотния пазар в София след ръста през миналата година. Поскъпване все пак ще има, но само на луксозните жилища.

Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясняват експертите.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като "Чайка" – до 1000 евро за кв. м. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
23
 
! Отговори
Пожелание преди 6 години
От вашите уста - в Божиите уши!
3
6
 
32
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Тия експерти , които казват, че имоти щели да се купуват от млади хора в София идващи от страната да работят е столицата са в грешка! Аз съм моряк, родом от Варна ще купувам жилище в София, обаче не работя там! Пак не са в час нещо родните експерти!
2
8
 
23
 
! Отговори
Швед преди 6 години
Ще си купя апартамент, за да мога да ритам камериерки всеки ден
1
20
 
22
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
ДО-ВИИЖ-ДААА-НЕ!