Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата

Около 2000 възрастни не смогват само с пенсията си
1 фев 2018 08:32, Петя Славова
67
Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата
Снимка: "Монитор"

Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на експерти по подбор на персонала. "Тези служители стават все по-предпочитани, защото са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и от друга страна, защото се съгласяват да работят за по-ниски заплати", обясниспециалистът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Оказва се, че част от фирмите предлагат на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в активна възраст. В замяна обаче им предлагат 6-часов работен ден, пише "Монитор".

"Хората се съгласяват, защото вече имат сигурен доход от пенсиите си, а по-краткият работен ден им позволява да си почиват повече", твърди още Николчева. Най-често пенсионирани служители срещу по-ниска заплата и намалено работно време наемат счетоводни фирми и компании в производството.

Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. показват, че 83 000 българи над 65 години продължават да се трудят.

В сравнение със същия период на 2016 г. броят на работещите се в пенсионна възраст е нараснал с с 18 400. Не всички трудещите се над 65-годишна възраст обаче са пенсионери, защото сред тях има такива, които нямат нужния трудов стаж, за да излязат в заслужена почивка. „В началото на 90-те години много хора работеха в сивия сектор и затова се налага да останат на трудовия пазар по-дълго“, обясни пенсионният консултант Стефан Колев.

В края на миналата година чрез бюрата по труда работа са търсели 1937 пенсионери, показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ). "Това са основно хора със специалност и дълъг трудов опит. Част от тях успяват да намерят работа за месец–два след регистрацията си в бюрото по труда", обясниха от АЗ.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си. От миналата година пенсионерите, които работят, могат да искат веднъж годишно размерът на пенсията им да бъде преизчислен. До края на 2016 г. останалите на трудовия пазар пенсионери можеха да поискат актуализация на сумата си за старини няколко пъти в годината.
 


67
Още от Страната
Слънчев четвъртък, температурите между 11 и 16°C
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще умра от смях само като гледам снимката горе,с тея компютри пред тея баби,дали знаят от къде се включват изобщо ха ха ха...Какви шефове бе,гадове без съвест.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да живеят пенсионерите, младите да мрат, няма как пенсионера да работи повече от по младите,но се натискат за по малко пари,тях ги устройва както и работодателя гледа да има някой а дали върши работа, важно е, че ще даде по малка заплата.
62
1
 
5
 
! Отговори
As преди 3 седмици
Работодарелите само казват криза.И това е повче от 15/20 год.Ами няма кой да рабори за жълти стотинки.Скоро и пенсионери няма да има !Тези който излязоха навън ще си дойдат след 15/20 години след като вземат пенсия от друга държава.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Снимката с IT-специалистките кърти мивки ;-)
60
3
 
4
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 3 седмици
Ам чи то пенсионера може да се гътне до като работи уж нещо,пък ще им трябват почивка в 10.00ч и в 15.00ч щото синдикатите ще кажат че ги преуморяват.
59
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
В провинцията да работиш като охранител за минималната заплата е добре защото в производството те скъсват от работа за 100лв.повече и работиш често извънредно.
Ако си кадърен можеш да си докарваш допълнително средства защото разполагаш със свободно време.Казвам го от опит.
58
1
 
9
 
! Отговори
Точно и ясно преди 3 седмици
Шефовете пестят от работници това е пълна лъжа от страна на автора че наемат работници(пенсионери).Един работник е с две и повече длъжности та дори има и артисти които влизат в роля шеф...

.
57
5
 
8
 
! Отговори
Мумията преди 3 седмици
Шефовете дори не знаят от какво спестяват по скоро от работници и затова работата става много дори и за оплакващите се титуляри(професори) в фирмата(завод.цех).Та пенсионерите отиват на работа като на селска седянка(клюкарстват) отколкото да работят
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все другите ви пречат. Аз пък оставам с впечатление, че в София е пълно с безработни на 54-60 г и то трайно безработни от мързел. Могат да работят и работа има, я в цветарски магазин, я в друг магазин ще продават, но е по-лесно да просят от приятели и познати и да правят интриги. Пустият мързел ви е виновен.
55
1
 
8
 
! Отговори
Приятел преди 3 седмици
При нас рабортят пенсионерите ,пък и не само те работим от 12 до 15часа.все си бил неплатена,болнични.тия далавери всички ги знаят, носи кротуват.направих си справка в нои ,полвам неплатена,а съм на работа.
54
1
 
16
 
! Отговори
Докера преди 3 седмици
Пенсионерите трябва да взимат големи пенсии и да не работят а шефовете изобщо да не ги вземат на работа а е обратното.Но някои шефове не стигат до пенсия от икономията е.
53
13
 
3
 
! Отговори
Работете пенсии преди 3 седмици
При живи родители и аз да работя, това няма да стане.
52
6
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 3 седмици
До До 50 Аrm...оn
Г-не/г-жо, със сигурност не сте запознат/та със българското законодателство , пенсионна система и К.Т. Няма смисъл да се спори по неоспорими факти. Аз също съм пенсионер и работя но не на трудов договор и не заемам работно място във фирма ,за ваше сведение само.Така че нямам за цел да се карам или обиждам когото и да е.Още по-малко пък да давам съвети. За измамната схема се сетете сама/сам.
51
3
 
12
 
! Отговори
До 50 Аrm...оn преди 3 седмици
Като ти се работи, регистрирай си фирма, както ти искаш от пенсионерите, неясно защо?! Работи в услугите, наеми си хора каквито искаш, обучавай ги, да си плащат данъци и осигуровки и не ставай съучастник в измамата! Коя е измамата не знам, ти кажи, защото нищо не разбрах от твоите писаници.
Кой си ти, че да нареждаш на други хора, да не работят като наемни работници, а да правят фирми?! При това тези други хора са пенсионери и вече е късно да правят фирми, ако досега не са ги направили.
50
10
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 3 седмици
До Анонимен 48
Може и така да е.Но не е в реда на нещата да заемат работни места и да получават
по-малко заплащане за работата която извършват във фирмата.Като им се работи и чувстват че имат такава възможност да си регистрират фирма и да работят в услугите. Така могат и да наемат по-млади хора от тях самите и да ги обучават да си плащат данъци и осигуровки ,а не да стават съучастници в измамата.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те шефовете само от това да пестяха... тях ако ги питаш работниците и служителите трябва да си плащат за правото да работят!
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма конкуренция за работни места между млади и пенсионери. Колкото работа има за едните, толкова и за другите. По ред причини пенсионерите са в по-неизгодна позиция при кандидатстване за работа от младите, но пък си имат своите предимства - най-вече опитът. Измислицата, че пенсионерите ставали само пазачи, не знам откъде изкочи. Пазачи стават бившите военни, а нормалните хора правят каквото знаят и могат, а те могат и знаят много, доста повече от младите.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наемат пенсионери, за да им плащат по- малко и ги ОСИГУРЯВАТ НА 6 или 4 часа, но колко работят в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, го премълчават. Експлоатация!
Наемат и младежи до 29г. по разни програми, дето заплатите и осигуровките им идват от държавата. Останалите в работоспособна възраст- кучета ги яли. Да оцеляват или емигрират. Мислят ни за будали, че не знаем какво става в частния сектор. Нещата вървят на зле от ден на ден, заради алчността на чорбаджията.
Да внасят украинци и молдовци! Що не внасят?
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колегите ми са пенсионери, затова заплатите не се вдигат, и млади хора не се наемат.
45
1
 
8
 
! Отговори
101балона преди 3 седмици
Какво пестят някаде и не ги дават тези мизерни заплати за хапчета да ги дават тези болни шефове и заплатите малки и глоби слагат а после няма работници но не им пука защото са за боклука