Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата

Около 2000 възрастни не смогват само с пенсията си
1 фев 2018 08:32, Петя Славова
67
Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата
Снимка: "Монитор"

Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на експерти по подбор на персонала. "Тези служители стават все по-предпочитани, защото са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и от друга страна, защото се съгласяват да работят за по-ниски заплати", обясниспециалистът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Оказва се, че част от фирмите предлагат на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в активна възраст. В замяна обаче им предлагат 6-часов работен ден, пише "Монитор".

"Хората се съгласяват, защото вече имат сигурен доход от пенсиите си, а по-краткият работен ден им позволява да си почиват повече", твърди още Николчева. Най-често пенсионирани служители срещу по-ниска заплата и намалено работно време наемат счетоводни фирми и компании в производството.

Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. показват, че 83 000 българи над 65 години продължават да се трудят.

В сравнение със същия период на 2016 г. броят на работещите се в пенсионна възраст е нараснал с с 18 400. Не всички трудещите се над 65-годишна възраст обаче са пенсионери, защото сред тях има такива, които нямат нужния трудов стаж, за да излязат в заслужена почивка. „В началото на 90-те години много хора работеха в сивия сектор и затова се налага да останат на трудовия пазар по-дълго“, обясни пенсионният консултант Стефан Колев.

В края на миналата година чрез бюрата по труда работа са търсели 1937 пенсионери, показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ). "Това са основно хора със специалност и дълъг трудов опит. Част от тях успяват да намерят работа за месец–два след регистрацията си в бюрото по труда", обясниха от АЗ.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си. От миналата година пенсионерите, които работят, могат да искат веднъж годишно размерът на пенсията им да бъде преизчислен. До края на 2016 г. останалите на трудовия пазар пенсионери можеха да поискат актуализация на сумата си за старини няколко пъти в годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колегите ми са пенсионери, затова заплатите не се вдигат, и млади хора не се наемат.
45
1
 
9
 
! Отговори
101балона преди 6 години
Какво пестят някаде и не ги дават тези мизерни заплати за хапчета да ги дават тези болни шефове и заплатите малки и глоби слагат а после няма работници но не им пука защото са за ***
44
1
 
28
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Живи да ги ожалиш шефовете, хляб нямат за децата си и трябва да пестят от заплати...па то и тия двигатели V6, V8 по лимузините, трябва да се хранят с гориво...Тежка е тяхната съдба...
43
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де хора, според вас кой повече се нуждае от работата? 70-годишен с малка, но сигурна, пенсия или 30 годишен с две малки деца и ипотека?
42
4
 
11
 
! Отговори
Бройко преди 6 години
Само 2000 ли не смогват??? Тогава сме построили комунизма. Под 90 000 наети пенисонери при трудов ресурс поне 2 милиона ..... и продължителност на живота над 70-75 - това сериозна цифра ли е ? Хайде някой да напише нещо по-сериозно и проверено.
41
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, че цялата икономика е сива. Тези работодатели ощетяват веднъж работниците и втори път държавата, успяват защото имат политически "чадър".
40
6
 
13
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До Анонимен:Само хора под 30 години ли могат да работят с компютър.Професор Чирков на колко години е ?
39
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли, че на практика управляващите и работодателите се подиграват с всички ни? И с младите, които от мизерия и безработица са принудени да бягат в чужбина и с възрастните, които предвид възрастта си не емигрират, но пък за сметка на това работят докато са живи, нищо, че отдавна са си заслужили почивката. Обаче те на това разчитат, че ще скочим един срещу други и те пак ще могат да си въртят далаверите за наша сметка.
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Най-често пенсионирани служители срещу по-ниска заплата и намалено работно време наемат счетоводни фирми и компании в производството." поредната глупост. Най-често пенсионирани служители се наемат за пазачи. Но не са на трудов договор и за това не се отчитат. Тези дето са правили статистиката са наясно с това, но въпреки всичко правят въпросната статистика с което изкривяват реалността
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Оказва се, че част от фирмите предлагат на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в активна възраст." това на какъв принцип е изчислено? Някой пак си играе със статистиката или журналястът пак не е успял да разчете информацията
36
1
 
12
 
! Отговори
Без име преди 6 години
По този начин никога няма да се оправим.Когато се опитваме да прецакаме с-мата,прецакваме себе си.
35
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До абсурдистанОпитах се да обясня същото, но май не ме разбраха, даже ме обвиниха, че съм нападала пенсионерите, че работели. Не, не ги нападам, просто не мисля, че е ок хора на 70 да работят, а 30 годишните да стоят без работа. Защото никой не печели от това, освен може би работодателите, които се подиграват с труда на бабите и дядовците. Става просто един порочен кръг. Едните работят за да оцелеят, другите пък бягат в чужбина за да оцелеят и така. Развитие нула! Всеки просто гледа да оцелее.
34
4
 
12
 
! Отговори
Богат беден преди 6 години
Те затова хвърлят парите от балконите и оставят по улиците и контейнерите.Фирмите им дават европейски заплати
33
3
 
27
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
-мизерната пенсия не стига за нищо и хората са принудени да работят ,за да оцелеят.- алчни експлотатори търсят да плащат малко ,ако може и нищо .- младите напускат ,за да си устроят нормален живот Е,нема такава държава и такъв народр о б се родило р о б ще м р е
32
3
 
22
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
С тази малка пенсия от 200 лева как да стоя не стигат едно време беше хубаво купих апартамент хладилника пълен ожених децата а сега ще ми вземат апартамента децата бягат в чужбина и какво остава да работим и да мълчим.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 25Аз си имам работа, благодаря. Ама ще ти дам един пример. И баба ми и сестра ми са завършили едно и също и на теория баба ми може да замести сестра ми, обаче има едно голямо НО, някога всичко се е правело ръчно, сега всичко се прави на компютър. Така, че какъвто и голям специалист да е баба ми, няма как да работи на мястото на сестра ми при положение, че не знае как се включва компютър, а за специализирани програми не е и чувала. За това говорим. Никой не отрича приноса на по-възрастните
30
4
 
16
 
! Отговори
Комсомолец преди 6 години
Малка пенсия как няма да работят трябва да помагат на децата които са безработни благодарение на друг пенсионер.
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дават минимална заплата и осигуровки, искат къртовски труд..
28
2
 
14
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Хора има всякакви. То явно си млад, но не можеш да пробиеш, защото те мързи да учиш и искаш така по право, защото си млад да получаваш много и да работиш малко. По-възрастните знаят и две и двеста и винаги ще се справят. Да не мислиш, че на всички пенсионери страшно много им се ще да работят докато си живи? Ти е такива като теб, ги докарахте до това състояние, най-вече с тези мизерни пенсии.
27
4
 
25
 
! Отговори
сбъркана работа преди 6 години
най тъжното е че в България работят пенсионери а младите седят без работа за да могат новобогаташите да трупат печалби още и още и още