Общинските болници пред фалит, стават ДКЦ-та

44 лечебни заведения са в критично състояние към момента
4
Общинските болници пред фалит, стават ДКЦ-та
Снимка: Булфото, архив

Общинските болници, които са в най-тежко финансово състояние, да станат диагностично-консултативни центрове, както сега се наричат бившите поликлиники. Това са част от мерките, които работна група в Министерство на здравеопазването подготвя за преструктуриране на лечебните заведения, за да не бъдат закрити, съобщиха експерти от ведомството, цитирани от "Монитор".

Още по темата

Последна дума дали това ще се случи ще имат общинските съвети, тъй като те са техни принципали.

Съдбата да бъдат превърнати в поликлиники може да сполети двадесетина от общо 44 лечебни заведения, които са в най-критично състояние към момента.

"Превръщането на болница в ДКЦ е нерентабилно, защото то не може да задоволи всички здравни нужди на населението. Освен това ще наследи и пасивите на болницата“, коментира председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Друга от мерките, която се очаква да бъде приложена към закъсали, но все още не във фатален етап болници, е да се занижат критериите за брой и вид специалисти, с които трябва да разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Алчни и продажни некадърници ни управляват! Докога ще ги търпим?!? За болниците се знае от години - методично и целенасочено ги унищожават, за да се настанят частните! След болниците следват училищата! Успоредно върви и намаляване броя на собствениците на жилища! Докато не ни доведат до просешка тояга няма да се откажат!
4
0
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Здравната каса също източва значителни пари. Няма здравна каса да не е ремонтирана луксазно .На първия етаж правят услуги.На горните два , три етажа нищоправещи " доктори" които не са кадърни да се занимават с медицина. Охрана като в банка, на горните етажи се влиза с карта... В затвора е по лесно да влезеш на посещение отколкото в ЗК.И да питам заплатите на тези специалисти от вноските за дравно осигуряване ли са ?Ако е така......!
3
0
 
20
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Според мен всички болници трябва да са 100% държавни и собственост на националната здравна каса /на първо време/ . Всичките пари от осигуровки и за здравеопазване отиват в здр. каса . Те трябва да се грижат за нови апарати , заплати ... и всичко . Трябва добър мениджмънт . И задължително и други частни здравни каси . Здравната осигуровка трябва да е пожелание . Само конкуренцията вдига качеството .
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще плаща държавата ако са държавни но те са общински.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да защото държавата не си плаща за тях!!! Те са държавни но държавата Буда отказва да плаща!!!!ПАРИТЕ КОИТО ПЛАЩА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ЗДРАВЕ ОТИВАТ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ НА БУДА! И САМО ПОЛОВИНАТА СЕ ВРЪЩАТ ЗА ЗДРАВЕ ГОДИШНО! ОСТАНАЛОТО СЕ ХАРЧИ ЗА ДРУГИ НЕЩА!!!ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ЗА ЗДРАВЕ НО БУДА СМЯТА, ЧЕ ТОВА Е ДАНЪК И ГО ПРАВИ КВОТО СИ ИСКА!А ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДА НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ВСИЧКИТЕ СА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ!