Картографират сеизмичния риск в страната

Срокът е до края на 2025 година
Обновена: 3 фев 2018 14:39 | 3 фев 2018 14:22, Петя Славова
6
Картографират сеизмичния риск в страната
Снимка: архив, Reuters

До края на 2025 г. сеизмичният риск в страната трябва да бъде картографиран. Това предвижда проект на Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск в Република България.

Проектът й е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Портала за обществени консултации, съобщиха от ведомството.

Картографирането на сеизмичния риск е свързано с изграждането на динамична, постоянно обновяваща се система със специализирана геопространствена информация. То ще съдейства за определяне на неблагоприятните последици, които могат да бъдат претърпени в резултат на бъдещи земетресения. Оценката е част от превантивните действия за намаляване на загубите при бедствия.

Резултатите от анализа, оценката и картографирането на сеизмичния риск ще бъдат включени в нормативни документи, издавани от министъра на регионалното развитие и благоустройството или съвместно с министъра на вътрешните работи. Те ще бъдат ползвани от всички участници в инвестиционния процес.

Методиката е разработена от Националния институт по геофизика, геодезия и картография при БАН по възлагане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според направената оценка необходимите средста за изпълнение на заложените в нея дейности са 10 млн. лв.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Необходимо е! преди 9 месеца
Напълно картографирана за сеизмичен риск е само София, в останалите области и градове в България се разчита единствено на данните, които се събират от преди 150 години. Някой чувал ли е за "спящи" разломи и места, където се случват големи земетресения на 500-1000 години и дори не подозираме за тях. Необходимо е, в Гърция и Турция това отдавна е направено, дано парите се използват по предназначение...
4
1
 
5
 
! Отговори
Бдинец преди 9 месеца
Няма нищо ново под Слънцето!
Отдавна има карта на България за сеизмичмите зони,просто сега някой трябва,да гушне едни пари без никаква работа!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няколко милиона по-късно ще променят оттенъка на зоните в сегашната сеизмична карта - и готово.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кога ще стане това?
1
4
 
17
 
! Отговори
ii преди 9 месеца
Най-голямото земетресение ще бъде, когато се сгромуляса Баце !