Озверели кучета, вързани на синджири – а кой ги контролира?

Оставени на самотек, животните стават опасни, отбелязват специалисти
3 фев 2018 10:00, Петя Славова
55
Озверели кучета, вързани на синджири – а кой ги контролира?
Снимка: архив, Reuters

Живи аларми на синджир - в това се превръщат 90% от кучетата, които се взимат, за да се отглеждат като домашни любимци от безотговорни стопани у нас. Оставени на самотек, животните озверяват и стават опасни. Никой не знае какъв е броят им и не контролира собствениците им, посочиха от фондация "Четири лапи".

Трагедията от пазарджишкото село Мокрище, при която домашен, изнемощял питбул уби 3-годишно дете, е последният пример докъде води тази практика и липсата на контрол от страна на институциите, заяви Явор Гечев от организацията пред "Труд".

"Това се случва единствено благодарение на безотговорността на хората, животните няма как да бъдат обвинявани. Емблематичен пример е за това как не трябва да се отглеждат нито деца, нито животни. 90 на 100от кучетата на село се отглеждат по този начин - вързани на синджир, без да се полагат необходимите грижи за тяхното възпитание, за тяхното лечение, за храненето им. Те са оставени на самотек като живи аларми Колкото по-силно лаят, колкото по-злобни са, толкова по-доволен е стопанинът, защото има кой да му пази градината.

Практиката не е само на село, защото много от тези хора, дойдоха и в града. Много хора си взимат домашен любимец, защото има някаква модна тенденция: взимат го, за да печелят от него - дали от разплод, дали от боеве", уточни той.

Още по темата

Никой не знае колко са домашните кучета у нас и как се гледат. Последният отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета за 2016 г. показва единствено броя на регистрираните официално. Към 2016 г. те са 33 882, докато през 2015 г. са били 29 215.

Въпреки ръста, регистрацията и чипирането на кучета остава непопулярна мярка, защото с годината контролът върху собственици на кучета е почти нулев. Той трябва да се осъществява от общините, както и от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), но усилията в тази посока липсват, отчитат експерти.

"Масово общините не контролират собствениците, които живеят на тяхна територия. Това трябва да стане чрез проверки. Когато животно се отглежда при условия, които са в нарушение на Закона за защита на животните, а това включва и отглеждането на къс синджир - трябва да има санкции и от страна на БАБХ, уточни Гачев.

Статистиката сочи, че на година има поне 2 случая на инциденти с домашни кучета, като често те са от по-едри породи. В тях попада и този от свищовското село Козловец от началото на 2017 г., когато двете кучета на Петър и Велика убиха 80-годишната баба Гина. Година по-късно Районна прокуратура - Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу стопаните на кучета.

"Породата няма значение. В общи линии, който иска да си гледа питбули, ще продължи да го прави. При такъв занижен  контрол, колкото и да забраняваме питбули ще се отглеждат. В крайна сметка породата сама по себе си не е виновна. Много ми се иска някой ден притежаването на домашен любимец в България да е по-скоро лукс, отколкото начин да се спестят пари от охрана или нещо друго", допълни Гечев.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
Зорка преди 1 година
Тук "партизаните"имат сериозни ментални проблеми. Кучетата са изключителни създания ,те обичат безусловно ,всеки може да ви предаде но не и кучето ви ,ако имате такова. То се нуждае само от обич и храна за да е вярно и предано . Ако не можете да му дадете и толкова малко не се опитвайте изобщо да имате куче !
45
2
 
3
 
! Отговори
Pitmen преди 1 година
Еййй, "Днес" о....... и, човекът и кучето другаруват от векове, вие ли открихте топлата вода? Кучето живее повече векове на синджир откото косми на някои места имате вие, (извинете ме, но незнам как да се обръщам към третия или друг номер пол) индивиди.
44
5
 
7
 
! Отговори
Калитко преди 1 година
Ами кучето е опитомено преди хиляди години с някаква цел и тя е основната ,а именно за охрана на градини ,къщи тн.По скоро бих ви препоръчал да се загрижите за кучетата в апартаментите и на други неподходящи места,като например:плажове и други обществени места.а селските хора не са ви виновни,защото при тази престъпност с какво да си пазят имота?,с покемони или с аквариуми рибки!? В
43
3
 
15
 
! Отговори
zabrana преди 1 година
в много от развитите страни, кучетата от породите убийци са забранени за отглеждане в градска среда, но в софия могат да се видят всички видове от тези породи като се започне от питбули, ротвайлери, добермани, дого аргентино и др. и само късмета може да спаси хората от нападения, необходима е забрана и разрешителен режим за подобни кучета, иначе градовете се превръщат в джунгли...
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са безотговорните и прости хора, които са ги взели уж да ги гледат, а ги зарязват. Какви трябва да са санкциите срещу п.имат , който си захвърля животното на улицата??? Бездомните кучета никога няма да свършат,ако това продължава, а то ще продължава, защото народа става все по- т.п, неграмотен и жесток. Като аборигени сме вече, първосигнални. Кучето е умно и предано животно, но има нужда от грижа и контрол. Ако си отговорен и грижовен човек, ти си такъв и към детето си, и към кучето си.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Партизанката

Куметата със сигурност имат психика - най-умните породи имат интелект на 2-3 годишни деца. И да, може да се каже, че са "хуманни", защото се привързват към стопанина и семейството си, дават и искат да получават обич от човека. Освен това проявяват нежност и към себеподобните си, особено към по-малки и по-слаби, което идва да покаже, че са по-добри от повечето хора.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У наше село една луда развъжда кучета по-точно не ги стопанисва те се оплаждат появяват се нови кученца а кмет си дъвче дъвката .Беше го хванало шубето когато го подгониха самия него ,каза нещо там и с това свършиха задълженията ме .Взема си кмета заплатката ,тая пък въобще не и пука ,а ние се чудим откъде да минаваме , ей това е чат от нашата мила родина .Докога ще ги хрантутим властите
39
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Много ясно, че не трябва да са на синджир. Тези на улицата, в буса и в Немско или Холандско за 300 евра. Ае нека г-на отрече. Или дето веднъж една защитничка на кучета обясняваше, че не я интересували децата, само кучетата.
38
1
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
До Партизанката
"Шизофрения" е диагноза, не е обида. Капиш? Иначе "нормален" вече е достатъчно основание човек да бъде преследван, дискриминиран и обвиняване в какво ли не.
37
1
 
18
 
! Отговори
Отново Селянин преди 1 година
Кажи Гачеф, защо искаш да забраниш на хората да си гледат кучетата? Лукс му се прищяло щото пари за охрана сме нямали. Дървения философ да дойде и да каже как се охранява двор от 2 декара?
36
2
 
26
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Искам да дойде в селото един трерополов пу.... тьо от Четири лапи да ми развива теории как да си гледам кучето да види какво ще му се случи. По цял ден висят във фейсбук и усвояват грантове за да се правят на дървени философи а народа се чуди как да се опазиот ман...га..лите. Лесно е да даваш акъл пред компютъра и журналята, а да дойдат на село да видят как се живее. Идея си нямат как се обработва земя, как се гледат животни и ми философстват как да гледаме кучета пазачи.
35
11
 
17
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Наскоро една позната се опитваше да ме убеди, че хората са по-лоши от животните, а последните били " хуманни" и имали психика, можели дори да мислят. Голям смях!
34
2
 
5
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
До КОМУНИСТ:
"Съидейнико", да те попитам, откога ШИЗОФРЕНИЯ е *** дума? Защо например думата "нормален " не е обидна? То е все едно да обидиш някого с думата" диабетик". Помисли малко, а?
33
1
 
16
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Последното ми предложение е бандата от озверели и неграмотни тийнове да бъдат озаптявани, а разните глупаци, които имат домашни любимци и си ги разхождат, да им слагат надморници, да носят торбички за *** и да ги ВАКСИНИРАТ, а ако не изпълняват подобни задължения, да бъдат глобявани, както е в цивилизования свят. Това важи и за дворните кучета.
П.С.: Нямам нищо против животните по принцип, нито против техните любители.
32
4
 
10
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Искам да поясня, но в предишния пост не ми стигна полето, което е видимо, че това не е призив към НАСИЛИЕ, нито аз съм социопат. Просто предлагам най-ефективното и стандартно решение на всичките ни проблеми. Само че и за оръжия трябват пари. Но това е лесно решимо - ограбваш някоя банка. А пропуснах да кажа, че трябва да се изтрепят наркобароните, магистралките, престъпниците и мафиотите.

P.S: Природозащитниците и радетелите за кучето Мима предлагам да бъдат възпитавани с най-строги мерки.
31
6
 
7
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Тъй като у *** животът на кучетата е по-важен от живота на хората, а бедните, насилваните, психичноболните, инвалидите, болните, част от жените, работниците, клошарите, децата, пенсионерите и възрастните, наркозависимите, част от малцинствата и голяма част от българите КУЧЕТА ГИ ЯЛИ, аз предлагам всички да се въоръжим, да излезем на улицата, и да изтрепем кучетата, някои малцинствени елементи, мутрите, депутатите, частници и чиновници, плейметките, курвите и " звездите".

P.S: Тов
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам всички да напишат в общината или кметството където живеят ,че има безстопанствени кучета и да го въведат с входящ номер ,защото само тогава ще може да търсите обещетение от общината
29
0
 
19
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
До Анонимен 22
Та нали тогава от "4 лапи" ще те нахапят. Тези ги гони супер шизофрения. Глутниците от бездомните кучета не са проблем. Сигурно са отглеждани като ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ и са дресирани? А от векове отглежданите вързани кучета били проблем. Джендъри с джендъри! Само им вижте поведението и физиономиите. И...семейното положение. Необучените и неригистрираните ДОМАШНИ любимци разхождани без каишка и намордник също не били проблем спред супер специалистите от "4 лапи".
28
5
 
16
 
! Отговори
Киртак преди 1 година
Не ни стига БХК,та сега и тези от"4 лапи".Ма тези са големи специалисти.Вързаните кучета били проблем.Озверявали?Колко кучета на синджир сме имали, едно не е озверявало.Виж,глутниците защитавани от "4 лапи"наистина озверяват и нападат.Професора и мургавото малко дете преди години глутници ги разкъсаха.Това не е истина.Вързаните дворни кучета били проблем!Не озверелите глутници по улиците!?Мен обгрижено осиновено куче ме ухапа в София пред очите на наглата му осиновителка.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът с кучетата се решава лесно, както се е решил в много малки населени места!
Кметът дава срок на всички хора от селото да си приберат кучетата и да не ги пускат да се движат свободно по улиците! След този срок дава патрони на ловната дружинка, която отстрелва останалото! После нито бездомни кучета има, нито нахапани хора!