Епична сага: 1370 км магистрали по план, а в реалност – само 777 км

От общо девет планирани магистрали напълно завършени са само четири
5 фев 2018 09:14,
114
Епична сага: 1370 км магистрали по план, а в реалност – само 777 км
Снимка: архив, Reuters

Изграждането на магистралите в България е една епична сага - изграждани от много правителства, бавно, трудно и нестабилно.

Общо девет са предвидените за изграждане автомагистрали в страната ни, а общата им дължина е 1370 км.

Към днешна дата обаче завършени и пуснати в експлоатация са едва половината от тези километри (777 км), а други 32 км са в строеж, пресмятат от Съюза на българските автомобилисти.

Още по темата

През 1964 г. българското правителство взема решение за изграждане на автомагистрален пръстен, който да се състои от магистралите "Тракия", "Хемус" и "Черно море". Изпълнението на този план започва с изграждането през 1973 г. на пътните отсечки София-Ихтиман и Варна-Девня. Демокрацията заварва едва 274 км готови магистрални пътища, изградени при социализма, т.е. средно по 17 км на година, пише "Дарик".

В следващите 16 години до влизането на страната в ЕС през 2007 г. са построени още около 150 км, което прави средно по 9,3 км на година, показват сметките.

"Бумът на магистралното строителство" е през 2015 г., когато са пуснати в употреба цели 124 км. Тези участъци обаче са започнати да се строят по различно време и при различни правителства.

Деветте магистрали са "Тракия", "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море", "Люлин", "Калотина", Северна скоростна тангента на София,  Велико Търново - Русе. В началото на 2018 г. обаче картината на магистралния пръстен показва само четири напълно завършени магистрали. Тяхната обща дължина е около 512 км.

Най-дълго е трасето на магистрала "Тракия". Нейните 360 км са били строени цели 42 години. 100% в експлоатация са още "Марица" (117 км), "Люлин" (19 км), както и Северната тангента (16,5 км).

През настоящата година управляващите обещават да започнат да се строят нови участъци по магистрала "Хемус". Това са отсечките между Ябланица и Боаза (9,3 км) и Буховци-Белокопитово (16 км). Тези участъци трябва да бъдат готови до 2020 г. Това обаче няма да облекчи особено шофьорите, защото ще останат за изграждане още над 220 км трасе. Към момента са изградени участъците София - Ябланица и Белокопитово - Варна - или общо 165 км.

Другият приоритет на правителството за 2018 г. е автомагистрала "Струма", като очакванията са, че участъкът от Кресна до Сандански ще бъде готов до края на настоящата година. До средата на годината пък ще трябва да се избере изпълнител за най-тежкия участък - през Кресненското дефиле.

Започва подготовката за строителство и за други две магистрали "Калотина" и "Велико Търново-Русе", допълват от СБА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
16
 
! Отговори
ЕНЦО ФЕРАРИ преди 6 години
ПЪТИЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ НА КОНЦЕСИЯ ...И КОНЦЕСИОНЕРА ДА ПОСТРОИ МАГИСТРАЛА , СКОРОСТЕН ПЪТ ИЛИ КАКТО ИСКА ДА ГО НАРИЧА И ВЗИМА ОПРЕДЕЛЕНА ТАКСА ОТ НЕГО, С КОЕТО ДА СИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ И ДА ПОДЪРЖА ПОСТРОЕНОТО ... А , НЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДА ОБЯВЯВАТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И ТАКИВА КАТО БАТКО И БРАТКО ДА КРАДАТ МИЛИОНИТЕ ...
27
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
магистрала към Калотина е пълна безсмислица.В момента дотам има образцов първокласен път и трафик за магистрала НЯМА. Постройте път до Дунав мост 2, за да се изплаща! Изкопайте тунел под Петрохан! Не играйте по свирката на сърбите.
26
13
 
7
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Малко СТАТИСТИКА Станишко направи неуспешен опит да "построи" едни 19 км на "Люлин" и се ***. За "Тракия" голямата далавера с португалците добре, че не успя.Станишев не е построил и 1 м.
25
0
 
11
 
! Отговори
ОН оправя света преди 6 години
мяма време за такива дреболии
24
0
 
9
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Абе бате , тоя на снимката гълтач на огън ли го дава?
23
3
 
5
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Малко СТАТИСТИКА А можеш ли да уточниш кои са тези 243 км, че не се виждат на картата?
22
2
 
15
 
! Отговори
потърпете преди 6 години
Баце ще ги довърши през 9-тия си мандат.
21
0
 
28
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 6 години
просто няма време да реже ленти на всеки километър. Едно време всяка седмица имаше нов епизод по телевизията от култовия филм, а сега само ДЕБЕЛИЯ го дават как си клати шкембето насам-натам. Напоследък в Брюксел. Стана европеец
20
10
 
4
 
! Отговори
ЕНЦО ФЕРАРИ преди 6 години
До Малко СТАТИСТИКА .... СТАНИШЕФФ НЕ Е ПОСТРОИЛ И 1 МЕТЪР МАГИСТРАЛА , ЗАЩОТО НЕ ЯДЕ АСФАЛТ ... МАИ СИ ЗАБРАВИЛ ????
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е било винаги, един път в България се прави сумати години. И с железниците е било така след Освобождението, и по османско време. Само по римско е имало свестни пътища, ама ние сме изгонили римляните и от тогава стой та гледай.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРАВИ СА ОТ СЕВЕРОЗАПАДА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ иИ ДА СА САМОСТОЯТЕЛНИ.БРЮКСЕЛ ДАДЕ ЛИ ИМ, ПАРИТЕ НА ТЯХ, ЩЕ СИ ПОСТРОЯТ МАГИСТРАЛА - НЕ ЕДНА И ДВЕ. Въпроса е да ли от Народното Събрание ще им разрешат?
17
2
 
14
 
! Отговори
ЕДНИ МАГИСТРАЛИ преди 6 години
които на първата година - ремонт, а на старите, неремонтирани 30 години дупка до дупка, кръпка до кръпка
16
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Северната тангента на София е едно брутално недоразумение. Проектантите и одобрилите го трябва да бъдат обесени по лампите край него. Едва ли има друго толкова малоумно място, да насечеш прав път на три места и да забие тафика в някакви *** отбивки. Отбивките вместо за второстепенните пътища, са за главния път. Мега хипер уникална българска тъпотия !!!
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватите построиха 1000 км магистрали за 10 г. Не виждам вие къде сте тръгнали и закакво претендирате. карайте си каруците псувайте дупките и не мислете за нещо повече от това което имате, защото не го заслужавате.
14
1
 
20
 
! Отговори
Баланс преди 6 години
Тази В. Търново - Русе трябва да се продължи директно на юг към Ст. Загора след това Хасково и така до границата... да се запълни мрежата напълно
13
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че беше омразния Тодор Живков да ви построи НДК, че сега трябваше да посрещате еврогостите в колибата на Вожда си в село Банкя.
12
4
 
19
 
! Отговори
Няма батко и братко преди 6 години
но няма и магистрали. Има само ТИКВАТА и хвалипръцкане до небето
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато парите са в партиите КРАДЕНЕТО Е 100% ВЪРЗАНО.
10
11
 
16
 
! Отговори
ПРИ СОЦИАЛИЗМА преди 6 години
дънките били в КОРЕКОМА. А сега животът е зад лъскава витрина, ЗАД СТЪКЛО
9
10
 
32
 
! Отговори
Малко СТАТИСТИКА преди 6 години
Построени при правителството на Сергей Станишев - 243 км магистрали.Построени при тирите правителства на Бойко Борисов - 217 км магистрали.Преоткрити по няколко пъти лично от Бойко Борисов - 578 км магистрали.