Нови протести срещу мръсния въздух: В София и Русе

Според хората общината не се вслушва в исканията им
Обновена: 5 фев 2018 08:27 | 5 фев 2018 08:10,
40
Нови протести срещу мръсния въздух: В София и Русе
Снимка: архив "Булфото"

Нови протести срещу мръсния въздух се организират в София и в Русе днес.

В столицата в недоволството се очаква да се включат жителите на четири от кварталите с най-сериозно замърсяване – "Красна поляна", "Разсадника", "Западен парк" и "Овча купел", съобщи bTV.

Протестиращите смятат, че общината не се вслушва в исканията им, а предлаганите мерки за справяне с мръсния въздух според тях са неефективни.

Протестът в Русе също е заради проблеми с чистотата на въздуха, които според гражданите са неглижирани с години.

Данните на протестиращите сочат, че нивата на фините прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото.

На този фон в София ще се проведе 21-вият Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха. На него ще се търсят и представят иновативни решения за подобряване качеството на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ЦецоНе е само Монтюпе (да не кажа, че те май не са основния проблем) - а Лубрика? Където проверка не е влизала от както я има, но като минаваш покрай нея даже в колата засмърдява на леш?, А братята който горят кабели за да продават жилезо, гуми и незнам си какво още? И куп други проблеми, но гнома си му е добре на центъра, за него освен да наредят за 10 път едни и същи камъни по центъра друг проблем няма!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно докога щее сано въздуха никои ли не гледа завишаването на услугите цените им вижте мтел и булсат всяка година го правят уж няма това е по важно от някакъв въздух природа какво да я правиш нищо и ка то протестираш какво ще спреш дървата колата гаста стои на студено не се стои въздуха им крив бял кахър колко проблема има за разрешаване това слободията краи няма
33
1
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Това е за София,а в Русе въздуха освен от колите,Кюмюра,дървата и гумите сме обгазявани и от Монтюпе-френския завод.Какво прави кмета-нищо,навярно е подкупен.Какво прави за улиците,за район Мальовица,където народа живее в трапове,кал и мизерия,без асфалт,без бордюри вече повече от 30 години!Но там живеят българи.Ако бяха ***,щеше всичко да им се направи,щяха да живеят в лукс с каруците си.Ако бяха ***,щяха да протестират пред общината със същите каруци,но българите са културни,толерантни!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви мерки да има при положение, че ни върнаха 100 години назад във времето с начините за отопляване през зимният период. При адекватно заплащане по-голямата част от населението щяха да се отопляват на ток, а в местата с централна топлофикация хората нямаха да имат проблем да си заплащат използваната от домакинството топлинна енергия. Въздухът е мръсен предимно заради отоплението на твърдо гориво. Това е един неоспорим факт в "съвременна България".
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактИ какво от всичко това, когато автомобилите минават по една или няколко немити с години улици в някой квартал. Едно и също количество уличен прахоляк ще се вдигне и разнесе и от електрическите, и от 20 годишните автомобили. И какво от това, че в събота си мих колата, за два дена вече е тунингована с видимо и осезаемо прахово покритие. Стелт технологията, ряпа да яде. Най-вероятно до следващия дъжд номерът на колата ще се чете, но дали и доколко това е от полза?!!
30
0
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 6 години
Нищо не се чува за кмета на район Красна Поляна - Иван Чакъров. Все пак благодарение на неговият вече 3ти мандат, Красна поляна и Разсадника се превърнаха в гета. Няма един тротоар нов направен, градинки нови също липсват. Кварталите тънат в мизерия. Изборите са му подкрепени от ромската махала, която е и основна причина за замърсяването на въздуха. Протест срещу него би бил по успешен за решаването на проблема с въздуха в горепосочените квартали. Замислете се за това, като се съберем днес!
29
1
 
6
 
! Отговори
Панелен плъх преди 6 години
Проблема е само зимата,народа се топли с квото намери иначе само за тока и парното ще работи 50% от месеца.Но ще наложат да се купуват нови коли за да се нагушат автопроизводителите от запада.Ще вдигнат данаците на хората и ще им спрат колите ,който има пари ще купува нова който няма с колелото-ако не го згазят първия ден още надрусаните мамини синчета с джиповете купени от червените си татковци.
28
0
 
12
 
! Отговори
А не така, преди 6 години
мерките се пишат вече. После да не мрънкате срещу тях! Ето например, на тъмносивите ще се доставят безплатно камини и пелети целогодишно. На по-напредналите тъмносиви ще се доставят безплатни климатици и безплатен безлимитен ток. Кой ще плаща това? Е как кой?За останалите ще се повишат някой неща минимално само с 30 %. Колите ще бъдат само с евро 6, ще се паркира за някакви си 15 лева на час навсякъде. Ще се разширят сините и зелените зони. Ще се въведат още две зони, червена и жълта.
27
0
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
никога.
26
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Колко замърсява отоплението с твърдо гориво и колко колите, вкл. и прахолякът от неизмитите улици?При замърсяване от 300 мкг/м3, каквото имаше в София на места в предишните дни, около 260 мкг/м3 е от горенето на какво ли не, вкл. гуми, въглища, дърва. Около 28-29 мкг/м3, е прахолякът вдигнат от неизмитите улици от всичко движещо се, вкл. и вятъра и около 1-2 мкг/м3 е замърсяването от двигателите на колите.
25
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Колко е замърсяването с ФПЧ10 според екостандарта на колата? Електрическите коли нека са еталон и замърсяват с 90 единици (движат се, значи замърсявали). Колите до 10 години (бензин и дизел)са с Евро 5 и 6 и замърсяват 91 единици (90+1) - с 1% повече от електрическите. Колите между 10 и 14 години са с Евро 4 и замърсяват 95 (90+5) единици, т.е. с 5.6% повече от ел.коли. С Евро 3 - 100 единици (90+10), с Евро 2 - 106 единици (90+16) и с Евро 1 (над 27 годишни коли) - 118 единици (90+28).
24
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тъй като явно почти всички не знаят какво е "замърсяването от колите", май ще трябва да се поясни - дано схванетe. Наднормено замърсяване в България има само с фини прахови частици (ФПЧ10) и то само през студените дни на зимата. Колите според някои, също създавали такова замърсяване по два начина - средно 90-95% е замърсяване от вдигнатият прахоляк от улиците при движение и 5-10% от двигателите на колите, т.е. излиза, че всичко, което се движи замърсява - вятъра, пешеходци, велосипедисти, коли,
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нови протести срещу мръсния въздух"Ми, най-напред да спрат да пушат цигари, кой където свари. От там да започнат!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се наложиат санкции заради хауса в строителството на високи сгради и безразборно строителство, което затлачва и не позволява движение на въздушните маси?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите са абсолютни ***. Данъкът на колите е данък собственост и той трябва да зависи от цената на колата като нова с отстъпки за овехтяване. Останалото е да се съберат пари от хората за да има за ДМС.
20
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Докато все се говори против колите, че замърсявали, няма да дишаме чист въздух и това е факт.
19
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Властта не иска да ВЛАСТВА - да забранява и да налага спазването на забраните. Властта иска само да призовава и да харчи пари щото от това идват комисионните.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сутрин един съсед пали една нафтова печка на 4-колела и се вдигат облаци от мръсотия. После се бие в гърдите колко малко му харчел дизела, такива са повечето водачи на стари коли
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен срещу лошия въздух, имаме нужда и от мерки срещу неграмотността...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимата 62-ра какъв мръсен въздух имаше ...