Срещу мръсния въздух: София и Русе настояват за мерки!

Гражданите смятат, че е подценено битовото отопление
Обновена: 6 фев 2018 07:03 | 5 фев 2018 22:00,
15

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Отново протести срещу мръсния въздух. Граждани на София и Русе излязоха пред общините в двата града с искане за адекватни мерки срещу замърсяването.
Още по темата
Четири столични квартала досега протестираха, като затваряха булеварди в собствените си квартали. Сега обаче хората от "Красна поляна", "Овча купел" и "Западен парк" решиха да се съберат пред Столичната община и да стигнат до НДК.

Причините – мерките на общината за справянето с мръсния въздух не били насочени към главния замърсител в тези квартали, а именно - битовото отопление.

Протестът съвпада с провеждането на Европейския форум за екоиновации в София, където акцент е именно справянето с проблема с мръсния въздух на европейско ниво.

Във "Факултета" по-бедните се отопляват на дърва. И местните, и жителите на съседните квартали негодуват срещу мръсния въздух.

"Някои си горят и дрехи, като няма дърва", коментира Васил Найденов, който живее там. И допълва, че част от съкварталците му секат дърва за горене в "Западен парк". 

"Те горят, каквото си искат. Това, което виждаме от комините, е само черен дим", коментира пред Нова тв Мартин, жител на квартал "Западен парк".

Оказва се, че нито държавата, нито общината могат да разберат какъв е източникът на черния дим.

"Ние не можем да влезем в домовете на хората, затова трябва да спрем източника на тези нерегламентирани горива", обясни министърът на екологията Нено Димов.

Протестът на хората от "Красна поляна" пък е срещу Виетнамските общежития. Според хората от квартала, хората в общежитията горят боклуци в печките си.

А от Европа обещават пари за справяне с проблема. Европейската комисия ще разпределя милиарди по различни програми, за да се борим със замърсяването. Засега общините у нас ще получат 111 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Пари се очакват и по други направления.

"Имаме много европейска подкрепа, трябва да я използваме", казва Даниел Кайеха Креспо, директор на "Генерална дирекция по околна среда" на ЕК. 

Мярка номер едно на министерството за справяне със замърсяването от битово горене трябва да влезе в сила от следващия отоплителен сезон. На пазара за твърди горива ще влизат само дърва и въглища с ниски вредни емисии. 

В Русе протестът започна в 18:00 часа и продължи над час. Гражданите инициираха подписка с искания, която да бъде предадена на главния прокурор. Хората настояват за яснота какъв е въздухът, който дишат. Те искат карта на индустриалните замърсители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разумен градски транспорт, разумна цена на парното . Ако ли не всеки в колата си на работа .
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни пари идват от Европа. Защо си мислите, че е този вой? Някой трябва да ги прилапа.
12
3
 
4
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
НЕ виждам никакъв мръсен въздух, в момента грее слънце над ситито на Сидней и небето е контрасно синьо. Много е красиво и времето е само за плаж, днес може по рано да си тръгна от офиса и да идем с жената на плаж, най вероятно Манли бийч или Шели бийч.Поздрави от най райското място от Новия Свята
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София и Русе не са 50 платени клоуна.. Нищо му няма на въздуха!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посланията може и да са монтирани, но проблемът не е. Дишаме каквото дишаме, защото има близо 2 милиона души в София и всички допринасят с по нещо. Близо милион коли, горене на пластмасови отпадъци и дрехи на килограм, сеч на дървета от паркове. Автомобилите заемат повече място от хората. Градът е едно от най-замърсените места НА СВЕТА, ако се съди по отчетите от датчиците. Картина от третия свят. И на повечето от вас изобщо не им дреме, защото се изживявате като временно пребиваващи.
9
1
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Прав си, монтирани послания!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, на първата снимка тая шапка не изглежда естествено. Тия бели очертания от къде са?С коя програма е прикачена шапката?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първата снимка е монтаж.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали заради мръсния въздух Фандъкова щеше да прави зелени билетчета? Втръсна ни от популизъм- всеки ден въздуха в София е мръсен- айде де, билетчета по един лев, пък нека да са за еднократно пътуване само!
5
3
 
4
 
! Отговори
minuvach преди 6 години
Съгласен съм с номер 1.Прекалено много внимание се отделя на този проблем. Смърди ми...Или е обикновенна кампания за разсейване или правителството подготвя обществото за нещо.
4
6
 
8
 
! Отговори
Не се хващам преди 6 години
Поръчкови протести. ГЕРБ се чудят как да забранят старите коли и печките с дърва, защото от ЕС ги натискат. Тия митинги са вазелина преди да ни го...
3
8
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Въздухът е гаден, просто защото повече хора живеят в София сега, отколкото тогава. И съответно, повече горят ***.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С евтин държавен ток от АЕЦ за отопление щеше да увеличат оборота на НЕК и ще съберат пари и за АЕЦ Белене.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се преекспонира проблема, видно е че се води някаква добре финансирана кампания. Въздуха в София може и да не е чист, но и никога не е бил такъв. В миналото много повече хора са се отоплявали с горене на дърва, въглища и т.н., но такава истерия не е имало.