Българинът – месояден! Яде двойно повече мръвки от плодове

Най-много има пилета на масата, най-малко агнешко
6 фев 2018 07:08, Петя Славова
62
Българинът – месояден! Яде двойно повече мръвки от плодове
Снимка: архив, Булфото

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. По-голямата част от тях са хуманно убити в кланници, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи. Общо изядените тонове пилешко са 109 640, пише "Монитор".

Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото. За сравнение изядените плодове годишно са около 103 хил. тона.

Проста сметка показва, че ядем двойно повече месо, отколкото плодове. Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки. Единствено в Полша барбекюто излиза по-малко пари, отколкото в България.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо като причините са по-високите цени на този вид мръвка, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Животински пазари пък има на 28 места, основно в по-малките провинциални градове. Те се организират традиционно в неделя и там се продават живи животни, които могат да се заколят вкъщи.
Всичките продажби и производство на месо се проверяват и контролират от МВР, Агенция "Митници", НАП и Агенцията по безопасност на храните.

Така само в началото на тази година при последната съвместна проверка бяха открити над 50 хил. кг. месо и местни продукти, негодни за продажба заради изтекъл срок на годност. Най-голямо количество месо тогава беше иззето от обекти във Велико Търново - 37 533 кг, Търговище - 20 910 кг, Ямбол - 2500 кг и Пловдив - 1300 кг. Съвместните проверки от началото на годината са ударили общо 1258 обекта. Сред тях са магазини, складове за съхранение и преработка на месо, и 1709 моторни превозни средства, превозващи месо и местни продукти.

За установени административни нарушения са съставени общо 38 акта и пет протокола. Четири от тях са съставени в София, три - в Пловдив и Кюстендил, два - в Стара Загора и Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: месоплод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами разбира се, че ще ядем повече месо, отколкото плодове. Купуваш си ябълка, а тя няма вкус на ябълка. Купуваш круша, то същата работа. Разните мандарини, портокали, и т.н. боядисани с отровно багрило, недозрели. На практика няма истински добре узрял плод с специфичния си вкус, който да намериш на пазара.
34
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Имаше преди 1989-та един представителен магазин на бул. Стамболийски и там от време на време продаваха едни много скъпи за онова време филета (13,50 лева/кг), които бяха нещо страхотно. Сега не мога да намеря филе, което да има поне 1/10 от вкуса им - уж ядеш месо, а то не е месо.
33
12
 
12
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Хайде стига с тези басни! Живял съм по онова време и аз съм си купувал тези работи дето пишеш, че се чакало с години. Всички имахме телевизори, перални, ...че и коли. Аз моята кола я купих 2 месеца след като направих вноската и после 5 години си плащах кредита. Само за Лада се чакаше с години, но това беше изкуствен дефицит, лесно обясним.
32
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт 34ДрОгарю факт , явно днес си решил , че никой не помни какво е било и лъжеш като дърт *** . Като хората имаха пари , защо не си купуваха коли , телевизори , перални , а чакаха с години. Явно ти си от заразените с бацила на БКП-БСП и няма полза да ти се казва . Луканка имаше само веднъж на годината и то ако имаш връзки.
31
7
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Хайде да не сравняваме качествените храни от преди 1989-та със сегашните гадории!Ясно е, че преди 1989-та храните бяха с добро качество, но по-трудно се намираха, защото тогава хората имаха пари и всичко се изкупуваше бързо, но в крайна сметка всеки си намираше храните, които искаше да купи. Сега е обратното и това всеки го вижда. Храните са с отвратително качество, но хората ги купуват, защото няма друго. Родените след 1989-та не знаят какъв е вкуса на киселото мляко, сиренето, доматите, ...
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете на кое място сме в Европа по изпапкани кила месо на човек от населението, а не ми го сравнявайте с консумацията на плодове. Всъщност лошата новина е, че и месо и плодове консумираме В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ
29
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Нормално е да наблягаме повече на месото, което се заблуждаваме, че е с по-малко химия, отколкото останалите храни, но така е при демокрацията - всякаква химия можеш да си купиш и ядеш от магазина, но не и например един нормален качествен български домат, какъвто ядяхме преди демокрацията.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БДС"Имало" го е за 3.60 ама като не можеш да си го купиш, щото го НЯМА реално на витрината, каква полза?То и Лади "имаше" за 5-6000 в Мототехника....
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БДСИмаше овче сирене за 3,60...Ама от дъжд на вятър!
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Все пак малко и мярка с лъжите . Разбирам, че според тебе всичко при соца е хубаво , а сега всичко е лошо. С това елементарно разбиране никой не можеш да убедиш. Явно ти си безработен и беден , защото по цял ден пишеш глупости по сайтовете. Не забравяй , че истината от последна инстанция беше при БКП, сега сте за подигравка .
25
7
 
6
 
! Отговори
БДС преди 6 години
При соца имаше овче сирене - 3,60 лева и краве - 2,60 лева! и едно масло от 125 гр. за 50 ст. Сега са много и все качествени! С цени от 2.30 /преди година 1,75/ за извара, до над 10 лева за по специални сирена и деликатеси!
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С позната си взехме св.бут на промоция от един хипер, 6,20лв. Така се случи, че аз го сготвих същата вечер, а тя го оставила за следващия ден. Отварям, вика, хладилника и смрад. За да се скапе така рязко, значи е стояло бог знае колко на витрината и е на границата на отровното. А какво готвят по топлите витрини, направо не ми се мисли.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някъде тук покрай веганите една дама кратко обясни, че когато се е отказала от диета само с плодове и зеленчуци, и започнала да се храни с пържолки като хората, чак тогава органите на СЧТракт престанали да се бунтуват и я поставят в напрегнати и нелепи ситуации!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 22 Да, всеки може да си купи чисто филе бъкано с химия. Прав си!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се карате, направете експеримент с доброволци! Правите им пълни изследвания и една година едните само на пържоли, другите само на фотосинтеза! След година пак изследвания и отчитате резултатите на останалите живи - хищниците!
20
4
 
8
 
! Отговори
Патриот майтапчия преди 6 години
До Анонимен 10ДрОгарю, извинявам се, че рано рано ви предизвиках такава спастична реакция, само с едно бегло припомняне какви бяха нашите социалистически магазини и асортимента им!Прочее, понасточщем никой не те спира да отскочиш до близка екоферма и да си напазаруваш невероятно чиста и вкусна екологична храна!Без "връзки" (като едно време), без купони и без протекции!На цената на стек цигари!И от мен здраве ти желая, и гледай да не ме изпревариш по пътя за Натам - където ред няма!
19
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един приятел работеше в месокомбинат при соца и казваше , ако знаете какви *** се мелят в саламите особено в шпековия и камчията никога няма да си го купувате. Та така беше при великия социализЪм. Някой да е видял партийните величия по приеми да ядат от тези салами , които се харесваха на простолюдието. Не нали. За тях се правеха специални колбаси и филета от чисто месо. Сега всеки може да си купи чисто филе .
18
1
 
17
 
! Отговори
тТт преди 6 години
Малко като оня виц: "Настанаха времена бедните да ядат топъл хляб с пържоли, а богатите - овес и глухарчета!" ;)
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 19 Ми точно затова го наричахме кучешка радост тоя колбас, защото го купувахме за кучетата, папагал! Имаше един шпеков салам и беше невероятна вкусотия, имаше един салам Камчия с чесън който беше невероятна вкусотия, имаше една Смядовска луканка която беше невероятна вкусотия...тръгнал да ми се дърлиш с кучешка радост, тъппанар!
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Друарю червен ***, много рано се ядосваш ще получиш някакъв инсулт . Иначе имаше салач кучишка радост, който беше най популярен и пълен с кости, косми и жили нямаше никакво месо. Тоя мит за качеството при соца въобще не е верен, но верен си ти на гнилата власт на БКП .