Българинът – месояден! Яде двойно повече мръвки от плодове

Най-много има пилета на масата, най-малко агнешко
6 фев 2018 07:08, Петя Славова
62
Българинът – месояден! Яде двойно повече мръвки от плодове
Снимка: архив, Булфото

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. По-голямата част от тях са хуманно убити в кланници, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи. Общо изядените тонове пилешко са 109 640, пише "Монитор".

Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото. За сравнение изядените плодове годишно са около 103 хил. тона.

Проста сметка показва, че ядем двойно повече месо, отколкото плодове. Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки. Единствено в Полша барбекюто излиза по-малко пари, отколкото в България.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо като причините са по-високите цени на този вид мръвка, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Животински пазари пък има на 28 места, основно в по-малките провинциални градове. Те се организират традиционно в неделя и там се продават живи животни, които могат да се заколят вкъщи.
Всичките продажби и производство на месо се проверяват и контролират от МВР, Агенция "Митници", НАП и Агенцията по безопасност на храните.

Така само в началото на тази година при последната съвместна проверка бяха открити над 50 хил. кг. месо и местни продукти, негодни за продажба заради изтекъл срок на годност. Най-голямо количество месо тогава беше иззето от обекти във Велико Търново - 37 533 кг, Търговище - 20 910 кг, Ямбол - 2500 кг и Пловдив - 1300 кг. Съвместните проверки от началото на годината са ударили общо 1258 обекта. Сред тях са магазини, складове за съхранение и преработка на месо, и 1709 моторни превозни средства, превозващи месо и местни продукти.

За установени административни нарушения са съставени общо 38 акта и пет протокола. Четири от тях са съставени в София, три - в Пловдив и Кюстендил, два - в Стара Загора и Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: месоплод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключиш нас вегетарианците и веганте, дановистите и пенсионерите, последните поради липса на пари, картинката ще бъде съвсем друга при редовия месояден балкански субект.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 години
В тази статистика влизат ли едни тонове суджук?За един премиер питам.
53
0
 
2
 
! Отговори
А? преди 6 години
А дали в тази статистика се включват и зимните и летни туристи, почивали в БГ през 2017г.? По официални данни са 5,5 млн., а с командировки, бизнес, обучение, транзитни стигат 11,6 млн.
52
2
 
1
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Евала на "Така-а-а". Събрал е всичко в едно мнение, при това 100% вярно. Само разни платени каскети тука пишат за някаква беднотия и ровене по кофите. Пълни глупости все едно не ходя по улиците и не виждам какво е положението. Българинът си живее "като за последно" и това е повече от видимо. Е невидимо е само за, който иска да не го види.
51
0
 
8
 
! Отговори
Така-а-а преди 6 години
Каква стана тя БЕДНИЯ БЪЛГАРИН яде повече месо отколкото плодове и зеленчуци, дори децата му имат скъпи смартфони и неограничен достъп до интернет и безплатни минути, дори кучето му има GPS, всеки член от семейството има "трошка".... айде сега да поплачем за соца, дето "месото беше качествено"/само кокал и сланина/, колите бяха "вечни"/защото се чакаше вечно за да си купиш/, а за стационарен телефон трябваше да подкупиш някой за да ти дадат номер...ех младост, младост
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я сам от село и маам само домашно месо оти си гледамА вие от градо яжте менте месо от чужбина дека не мяза на нищо.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88 до 47И защо пенсиите са 250 лв. , ами защото толкова си внасял като осигуровки или въобще не си внасял и са ти давали парите на ръка . Това е положението . Хората , които са си внасяли пари сега получават около 800 лв.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари селяни, ... който яде месо умира бързо и мъчително.
47
2
 
5
 
! Отговори
Чалга и кюфтета преди 6 години
Бедния българин ще яде агнешко га подскочи охлюва.Яжте кюфтета от 0.30 ст и се радвайте.Фалшива храна,фалшив живот и фалшиви усмивки у българето.
46
3
 
16
 
! Отговори
88 преди 6 години
До Анонимен 45"Сега има всичко и за бедни и за богати."Неграмотен си и пишеш глупости. Една задачка:250 лв пенсия, 150 лв са разходите за отопление, електроенергия, вода..., при това за малък апартамент. Кажи ми със 100 лв. на месец колко и какво от "всичко" може да се купи. Между другото знаеш ли, че България е на първо място в Европа по бездомници и ровещи в контейнерите за ***?
45
4
 
13
 
! Отговори
дрън-дрън преди 6 години
Глупости са това. Вероятно тези количества са от фиктивен внос-износ. Народът е умрял от глад и мизерия, основно се плюска хляб, ориз, картофи, боб, а зимата консерви. Пък и не виждам в статийката сравнение какви са нивата на потребление в белите държави, вероятно консумацията на месо е в пъти по-голяма. И аз не бих купувал толкова свинско (бля), ако телешкото беше по-евтино, а не 12-15лв/кг., и то когато го има
44
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка взе да яде каквото си иска. Сега има всичко и за бедни и за богати. Проблема е , че активистите на БКП-БСП бяха свикнали те да са горна корица , но свърши. Сега са бедни и безработни и затова пишат спомени за социализЪма , но какво от това , никой не им обръща внимание .
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ пилешкото го смятат за храна за бедняците. Гледах в тубата как един руснак в САЩ просеше експериментално пилешки бутчета от магазини без пари. Накрая една магазинерка му даде две бутчета, май и тя беше рускиня, та му влезе в положение. Та той там вика, че те стрували $5 и се ядяли само от бедни хора.Хубавата храна в щатите струвала скъпо.Ние тук си ядем всичко, кое е хубава храна, кое лоша много не се вълнуваме. Пък и цените на месото тук са добри. В Турция агнешкото започва от 25 лв/кг.
42
3
 
10
 
! Отговори
Суджук преди 6 години
Данните от НСИ ли са? Аре мерси за дезинформацията!Българите ядат зеле, а джендерите от герб суджуци, средно аритметично българите яли суджук със зеле. Яли, ама не яли. Ядат само бойковите кю пеци, останалите гледат.
41
0
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Леле какво откритие...това се знае
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месото по евтино от плововете и зеленчуците хахахах
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя израз - "хуманно убити" , ама много ми харесва.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месото ни било 2 пъти по евтино, а забравяте да споменете, че месото е в левове, а лева е 2 пъти по-евтин от еврото.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема угодия. Абе то ако няма стоки по магазините, не знам какво ще пишете.Тогава ще хленчите за това което го има сега, ама нейсе.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е добър показател, че месото се яде най-много. То трябва да се яде, но не толкова много.