Недостиг на работна ръка: Как държавата бори бедността?

Незавършилите - обратно в училище, даде идея Иван Нейков
6 фев 2018 08:12, Петя Славова
120

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна ръка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи.

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация.

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков.

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той.

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Господа , Работодатели / Робовладелци/ !!Няма кой да Ви работи по частните фирми ,фирмички, по бивши държавни предприятия от соца , присвоени от Вас !!! Българите се усетиха ! Видяха ,разбраха ! Вместо морков-сопата ядоха! Печалбите от произведеното - изработеното не отиваше за ползу роду и Родина ! Е, сега - Вие ще ядете СОПАТА ! Дойде, Ви времето ,до което сами се докарахте от простотия ,алчност и безродие ! За да има мляко кравата, ще трябва и да я храните, и да се грижите добре за нея !
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите с мизерното заплащане прогониха квалифицираните,а сега реват,като ощипани моми!До сега си мериха банковите сметки и кой е по по най!
110
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно вчера си замина един такъв велик "работодател", които си мислеше, че работниците могат и да живеят само на хляб и вода, та...
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли свободни РАБОТНИ места за народен представител ,министър...!Или там ресурса е достатъчен ?Пародия .
108
10
 
0
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Миналата и таз година бях в Боровец и в лоби бара на "Рила" миналата година ме обслужи сервитьор -"гост" от бившата Югославия ,таз година от бившият СССР -УКРАЙНЕЦ .
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БИЗНЕСМЕННикой украинец или беларусин не е толкова *** като тебе. Украинците и беларусите няма да се унижат,че да работят в мижавата работа. Я го виж,ти! Станал си бизнесмен за сметка на ниските заплати на работниците си.Украинците и беларусите няма да те изтърпят и един час и няма да ти работят безплатно! "Бизнесмен" бил!
106
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да вкарате украинци и белоруси, и те пари ще искат. И ще искат да останат, поне докато вземат бг паспорти. То и аз искам да останат, ама те после ще духнат за Германия. Освен ако не се вземем в ръце и не си оправим държавата да прилича на нещо
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БИЗНЕСМЕНОт Украйна и Македония са ти все едно българи. Ще ти искат повече пари след малко.Тунизийци има в нашта фирма, за пет стотинки работа не вършат, а взимат по три бона с релокейшън. И само пушат пред блока ...
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БИЗНЕСМЕНВкарай ,като толкова искаш. После не се чуди,ако някой ти го е вкарал...
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сив секторНе се прави на тарикат,държавата,ако те проследи,такива глобички може да ти удари,че щастието,че си измамил хората ще се изпари.
102
18
 
3
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН преди 6 години
въобще не ми пука. Вкарах си в НС закона - вече внасям инженери от Украйна и Македония. Пак съм на далавера. Овцете не реагират....
101
2
 
3
 
! Отговори
сив сектор преди 6 години
До Неам -така си е
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102"Не ги търсете - като огладнеят, сами ще дойдат."Аааааа хо ахо ахо хахо ахо хаххх ...!!! Добре му го каза
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жико"Не ги търсете - като огладнеят, сами ще дойдат."Докато дойдат глупаците,ти ще огладнееш. А може и да нямаш и фирма и вече да не си работодател.Не е зле да се подложиш на диета с трици.
98
1
 
9
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
До сив секторМомче, няма лошо, че работиш... но да знаеш, че щастието и успеха, обичат мълчанието!
97
4
 
6
 
! Отговори
ЕЕЕЕ аман! преди 6 години
всеки ден обработки! Втръснахте вече! Цяла година го дъвчете тва! Тоя грант спиране няма! Решението вие си го казахте - вече внасяме инженери от Украйна! Факт! Защото на Гела му трябва евтиния. България да го д....
96
2
 
12
 
! Отговори
сив сектор преди 6 години
работя в сивия сектор и си плащам само здравните,работя за себе си ,колкото изкарам толкова ,държа на качеството защото то е моята безплатна реклама
95
1
 
28
 
! Отговори
1 преди 6 години
Работодателите мрънкат, но какво правят? Дават минималната заплата и осигуряват върху нея, ако някъде дават по-високи заплати, пак осигуряват върху минимална а се доплаща на ръка, водят те на 8ч. работен ден, а се работи 12ч и повече, не изплащат извънреден труд, не дават бонуси, когато работиш на празници и още може да се пише!
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 21 години "икономически реформи за пазарна икономика" налагани в България от ЕС, САЩ и НПО и 11 години членство в ЕС резултати:- недостиг на работна ръка- над 3 млн. българи емигранти, 95 % умело изгонени от България към " мръсната работа за минимална заплата в ЕС, нежелана от европейците, гостите им араби, пакистанци, африканци", защото след реформите на ЕС, САЩ и НПО:- ср. работна заплата е 350 евро- в ЕС, САЩ е 2 500 евро/ $Сравнение, страна не в ЕС:- Турция- мин. заплата 538 $
93
1
 
32
 
! Отговори
1000 лева преди 6 години
"Едрия бизнес" е дал в последните години повече пари за корупционни практики, отколкото за заплати! Това включва купуване на депутати, лобизъм, промени в кодекса на труда, смазване на конкуренцията и куп други - ощетяващи целия нормален работен процес и бизнес средата в страната. Сега си купиха и закон за внос на евтина раб. ръка от трети страни... И си мислите, че някой ще иска да ви работи !?!?