Недостиг на работна ръка: Как държавата бори бедността?

Незавършилите - обратно в училище, даде идея Иван Нейков
6 фев 2018 08:12, Петя Славова
120

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна ръка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи.

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация.

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков.

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той.

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този лаф "Ако искаш, си отивай, на вратата чакат сто гладни провинциалисти" е основата на българския бизнес. И основата на падението му. Отношение към работника - нула. Обучение - нула. Растеж - само за роднини. Реинвестиции - нула (освен ако новият джип на шефа не се брои за такова нещо). Смеем се на немците, примерно, ама там дори най-дребната фирма е по-напред от нашите назначени бизнесмени.
91
4
 
0
 
! Отговори
ха-ха-ха! преди 6 години
До 92Не, не съм работодател и не ги защитавам. Ти изобщо вникна ли в смисъла на написаното от мен?
90
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юни миналата година в нашата фирма гонеха хора наред.И изведнъж след юни се оказа, че те хубаво гонят, но няма хора, и се зпочна една коренна промяна в отношението към работниците, и ако някой иска да напуска първо говорят с него и го увещават да не напуска, обещават му увеличаване на заплащането и по-добри условия. Вдигнаха и заплатите, само и само хората да не се махат. И въпреки всичко пак доходите са мизерни. И хората продължават да бягат.
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-ха-ха!Ако ти се чувстваш като чорбаджия,то знай,че волно или неволно,насилствено или не,даваш повече пари за хора,които не са твои работници. Но ако пък продължаваш да бъдеш толкова жестокосърдечен към подчинените си работници,то знай,че някой ден можеш и да останеш и без тях и тяхната печалба,която правят за теб самият. Няма войска без генерал,но няма и генерал без войска. Няма чорбаджия без работници,и няма работници без чорбаджия.
88
3
 
10
 
! Отговори
Защо преди 6 години
До ха-ха-ха!Герберастията е пуснала легиони властонадупени навсякъде, да величаят вожда! Но те навсякъде са плюти и презирани! Това е достатъчно наказание за тях
87
1
 
27
 
! Отговори
Aroganza преди 6 години
Преди няколко години, един работодател ми каза, че ако не си затварям устата, ще изхвърча и, че ще си вземе работници от провинцията да му работят без пари! Аз му казах, че в много близко бъдеще ще ходи като спукана гума. Аз пак имам работа а той е пазач в Обеля!
86
2
 
13
 
! Отговори
ха-ха-ха! преди 6 години
Гербаджийските *** се опитват да ни убедят как и чистаките вземат по 1000 лв. заплата за клaтене на краката! Интересно кой работодател ще плаща заплата на служителите си, без да работят? Кой чорбаджия би държал такива хора на работа? Много прозрачна пропаганда!
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 70Викаш във Фолксваген, Мерцедес, БМВ, Сименс, Бош и т.н. си клатят краката по цял ден и взимат пари.Интересно, че вие преди 89-та правехте същото пък нищо не стана.
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 75Не е нужно да свършат твоята работа, но трябва да има и общи работници, нали? Няма държава от инж., ИТ и лекари само. Всеки си знае мястото, получава си коректно възнаграждението за нивото и работата си, но всеки труд е достоен и заслужава достойно възнаграждение. Защото докато общият работник се чуди, как да нахрани децата си, бизнесменът реве, че пак няма пари, защото личните разходи за лукс са много по-важни, а държавата си затваря очите за неплатени заплати, за не реални осигуровки..
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателМда,такива като тебе,нагли "работодатели" са много... Преди работих в един обикновен офис ,работодателят смяташе,че трябва да се работи и по празници и съботно-неделни дни. Много нагъл работодател. Накрая изхвърчах,защото взех да се оплаквам на колегите.
82
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75по образование съм инженер, за квалификация - имам18 години трудов стаж в сферата, за която имам изиискуемото образованиеКандидатствай в Уолтопия.Има място за инженер конструктор.Заплатата е 2700лв НЕТО.И аз съм в провинцията.Взимам 1700лв НЕТО.Работя предимно ривърс инженеринг.Ти в кое забутано село си та взимаш само 1000лв?
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такива заплати толкова. Хората бягат от комунистическите ви заплати, комунистическото ви отношение и комунистическият ви "капитализъм" и "демокрация".
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има недостиг на коректни работодатели. Всички работодатели, които ревът че няма служители, не предлагат реално добри условия и заплащане, но на приказки са важни. Стига вече, като сме такива некадърници българите, а те големите бизнесмени с много работа, да внасят служители от цивилизовани държави, не да искат от 3-ия свят. Нали им трябват много квалифицирани и дисциплини рани. Няма кой да им работи по 12 часа и в почивни дни, с не реални осигуровки и да търпи деменцията им, че е дата за заплат
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателДа,окаянико,работниците дават от заплатите си на държавата- я з апенсии,я за онези ***! Ти от какво все още си недоволен? Дереж работниците си,както касапин дере овце.
78
13
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
До АнонименИскам държавата не само да прибира ,но и да носи отговорност. Но ти едва ли си дал и 1ст данъци ,така че няма да го разбереш.
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам защо някои хора недоволстват, че колегите им били неквалифицирани и само цъкали из фейса.Ами, пичове, тези, които гърбят и не цъкат из фейса, няма да се навият да бачкат за 800-1000 лева. Затова.
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои май не разбраха, че робовладелци вече няма и няма да има.Заплата колкото за режийни и храна превръща хората в роби.Част от тях избягаха, а останалите започнаха да се осъзнават и да си искат заслуженото.
75
2
 
15
 
! Отговори
ДНД преди 6 години
Браво на инженера. Всички тези неграмотни ,мързеливи некадърници и крадливите ни управници ги носим на гърба си 20-30% от хората.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей се смяя! Недей се смяяя!
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма заплати => няма кадри. Докато работодателите не разберат, че трябва да плащат заработеното от родителите справедливо, младите гледат отдалеч, мислят за някаква бърза далаверка и през ум не им минава да се квалифицират.Много скоро държавата ще остане без квалифицирани кадри във всички области, но този на когото ще му трябват не се замисля отсега как да ги осигури. За него е по-важно всяка година да си купува нова кола, децата му да се държат като царчета, да усвоява средства и т.н.