Недостиг на работна ръка: Как държавата бори бедността?

Незавършилите - обратно в училище, даде идея Иван Нейков
6 фев 2018 08:12, Петя Славова
120

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна ръка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи.

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация.

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков.

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той.

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Какво си произвеждате бе ***?Селата КОИТО ИЗОБЩО ИМАТ ШАНС ДА ПРОДЪЛЖАТ МИЗЕРНОТО СИ МЪЖДУКАНЕ СА около по-големите градове! Произвеждаш ... цъpвули ... с четината навън!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като се копае на нивата като луд каква е ползата ? доматите от нивата - 1.50 лв.доматите от Полша 50 СТОТИНКИ !
50
16
 
3
 
! Отговори
Орбит преди 6 години
ей ,все недоволни са тези бг "труженици" ,а не казват какво могат и защо са на това "дередже"-щото не са квалифицирани специалисти естествено ,но че има у нас шуробаджанащината е ясно на всички ,но че и народа се размързелува е ясно на всички които имат фирми и търсят работници . Плащам по 20 лв х 25 дена +6 часа осигуровки при работен 7 часа (от тях я има ,я нема 2 часа работа(работата не е тежка физическа) останалото време трябва да е на място и какво ,през 10 минути пушат и кафе пият)))
49
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаРаботи ,бе,***! Работи с жена ти за български бели деца!Ако така са разсъждавали баща ти и ***,тебе едва ли щеше да те има! Никога не сме били богати и щастливи,но на-българите са раждали българчета! Това е наш дълг,за да я има България и българите,а не за да живуркат ***,а ние да измрем!
48
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаАбе хайде стига с тези заплати по 600лв.Кой работи вече за тия пари бе?Аз не познавам мъж да взима по-малко от 1000лв и то ако няма образование и квалификация.600лв взимат продавачките в деноношния в наше село.По отношение на селото все точите сополи, че селата западали, ама никой не ще да дойде да копа.Защото сте мързели.Някъде по селата сме по-добре от вас.Хем ходим на работа по фирмите, хем си произвеждаме туй, онуй докато си смучете палците в панелките.
47
2
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
И по-зле ще става.Няма да е далече времето, когато ще събирате от махалите стругари, шлосери, трактористи и комбайнери, строители...Жална и майка на тая държава....Но, така трябва. 28 години се краде, без капка мисъл за утре, за хората.Крадене, ядене пиене, с..с, а след нас-потоп.Вече е твърде късно.Пирамидата е обърната обратно.много лапат, на всички фронтове, малко работят и произвеждат, а произведеното, вместо да увеличава национаното богатство, увеличава сметките на шепа тарикати.
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Аз и това съм написал в коментара си номер 31 ! Там става въпрос,че работодателите по всякакъв гаден начин измъчват тези момичета,които са бременни и същевременно работят! Просто имам чувството,че българският работодателн нарочно прави такива гдости на българи,особено на бременни българки,че да няма българска раждаемост!
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва нашите велики нискочели робовладелци ще се учат да плащат. Още 5-10 години най-много, да доизмрат последните специалисти, които не са се спасили някъде другаде... Тогава вой да видите. Най-прекрасното е, че и Гейропата я чака същото. взеха си отсрочка с квалифицираната работна ръка на Изтока, но и това свършва. Мароканци и амуджи до никъде няма да ги докарат.Следващите години ще са рай за истинските специалисти, помнете ми думата.
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Моята заплата например не е променяна от 2007-*** година, а колко пъти се повиши МРЗ?Тогава бате ти си егати баламата.От 2007г до сега моята заплата се е повишила 4 пъти.
43
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен37 И с какво ще ги гледат тия деца? На етнически българи помощи не се дават, а и едва ли етнически българин би рискувал да обрече на мизерия поколението си.За да се вдигне раждаемостта, те трябва да са сигурни поне за 10-15 години напред, че ще имат средства, жилище.Впрочем, ти би ли се съгласил да гледаш дете, при положение , че си с безработна съпруга, малко дете, и с 600 лева заплата на свободен наем в някой град, където си намерил работа?Или предлагаш ,да се върнат на селов 19 век
42
9
 
6
 
! Отговори
Има една подробност преди 6 години
До БПФА тук "социалната политика" загробва цялата държава - муpгави без ден трудов стаж, но с 10 чaaвета имат доход колкото IT специалист !!! Аха ама тия пари ги делят на 12 човека.10 чаавета, майка и баща.А IT специалиста вместо да гледа семейство предпочита да дава чедна част за вноска за нова кола, друга за бензин, трета за кръчми, четвърта за молове, пета за подаръци на някоя гимназиална пайнерка.Кой е виновен?Кой е виновен, че *** има 200лв на месец за цигари икафе, ама няма за дете?
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера, докога ще ни лъжат и втълпяват, че от минималната работна заплата зависи нещо? В държавните структури и в парламента върху нея определят своите заплати, обаче в частния сектор нищо не е е свързано с МРЗ. Моята заплата например не е променяна от 2007-*** година, а колко пъти се повиши МРЗ? Да не говорим, че две поредни години - 2017 и 2018, увеличиха осигуровките с по 1 % - общо 2 %, и от там ни резнаха от заплатите едни 20 лева. Хайде стига с тези лъжи за вис, че втръсна.
40
2
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ами, как ще ги привличаме? С 300-400 евро заплата, при положение, че в Германия например, да гледат стари хора, медсестра с образование ще получиоколо1800 евро...А високо квалифицираните са принудени да карат таксита, или да работят под командването на някой с ниска квалификация и да мълчат, защото е роднина, приятел или любовник на собствениците.Илюзиите, с които ни баламосваха едно време, "равен старт" и тям подобните са отдавна забравени, какво да ги задържа хората тук? Всеки се спасява.
39
15
 
3
 
! Отговори
Жико преди 6 години
До АнонименКойто не работи, не трябва да яде. Не ги търсете - като огладнеят, сами ще дойдат.
38
2
 
26
 
! Отговори
Илия Кьосев преди 6 години
Прочетох статията.След това отворих *** и прегледах обявите.Направих справка и за минималната заплата/510лв./ Количеството обяви за работа с обявена заплата 500лв./което е по-ниско от минималната заплата/ е плашещо. Как да са мотивирани хората и защо не се приемат наказателни мерки срещу работодателите, които предлагат толкова ниска заплата?
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37На теория е така, на практика обаче знаеш ли какво е да си бяла бременна българка и да ти се налага да ходиш на работа? Тормозят те по всякакъв начин, гледат да не те пускат да ходиш на прегледи, заплашват те, че само да ти свърши майчинството и "ще видиш"... изобщо гледат на теб като проблем, защото о, ужас си си позволила да забременееш без разрешение на работодателя. Кат стана дума за това в някои фирми те карат да подпишеш декларация, че няма да забременяваш 3 години.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да мислят т.н. работодатели стане ли въпрос за пари бягат надалече. След като сте толкова велики защо търсите работници , работете си сами . Бил съм в фабрика в Германия и съм видял такива смотани работници , че тука няма да му дадат и лев. Да обаче хората му плащат за да може да живее, а тука му плащат колкото да не умре.
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това драги българи,набийте си го в главите : поради НИСКАТА българска реаждаемост,положението на самите българи в България става лошо ! За домашно ,всяка българска хетеросекуална двойка( състояща се от мъж-по народност българин и жена-по народност българка) да прави креватни упражнения с цел забременяване на българката и раждане на българско бяло дете! До края на годината трябва да има бебешки български бум! Грехота е,млади кифли да се лигавят с кучета и котенца,а да не правят някое дете!
34
2
 
10
 
! Отговори
Цензориран преди 6 години
Управляващите борят проблема като хранят ***.За да може като дойдат избори да е лесно само с едно натискане на бутона и пак да са на власт.
33
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Известна мебелна фирма с голям цех и 200 души работници е пуснала обява за " Началник производство" Идват хора ,пишат CV-та ,простотии.....Ако от 200 човека дългогодишни работници във фирмата не можете да намерите един Началник цех, за какво говорим ? Работодател....