Недостиг на работна ръка: Как държавата бори бедността?

Незавършилите - обратно в училище, даде идея Иван Нейков
6 фев 2018 08:12, Петя Славова
120

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна ръка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи.

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация.

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков.

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той.

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Като те гледам,колко си "грамотен",нямаш разлика с твоите подчинени.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нои - бюджет 2018 - 11 млрд : дефицит покриван от държавата 4.5 млрд , нзок бюджет 2018 - 3.9 млрд : дефицит покриван от държата 400 млн. над 800 000 мвр,държавна и общинска администрация , 2.5 млн пенсионери , 1.2 млн учащи се , екзалтирани пенции хвърлят радостно пачки от балконите а безработни печелят през ден милиони от лотарията . миналата седмица излезе статия за 100 000 работодатели. тази сутрин една жена се оплакваше по тв че не можела да се запише при личен лекар , защото нямало лекари.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30А не е ли твое задължение като по-опитен да ги научиш? Да им покажеш кое как става, защото като си почвал и ти не си бил по-квалифициран от тях и теб са те учили.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лошото е,че ако млади момичета( В ДЕТЕРОДНА ВЪЗРАСТ) забременеят и имат работа,работодателят не проявяват никаква човещина към тях,и поради това се стига до такива грозни случаи като младото бременно момиче пометне и загуби детето си в първия триместър по време на работа. Много е важно младите българки,които са бременни да бъдат пазени и се отнасят с тях внимателно,докато работят. Най-важното е младите момичета да се омъжват рано и да раждат мин. 3 деца,както в старо време,после ще работят
28
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя с млади хора във фирма в сферата на услугите и смело мога да заява.че освен едни ги претенции и рев за пари.друго няма!Ама това.че ги мързи да гледат.че на две магарета.сламата не могат да разделят.че са неграмотни,карай за върви.Отврат наплаво!
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те хората още далеч преди 1989 г. са го измислили. "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!" Давайте по 500 лева и то с твърдението, че това е "огромна заплата" и не се чудете, че няма желаещи, а тези, които все пак се навият да ви работят, ще си клатят краката и ще разглеждат фейса в работно време. За толкова пари-толкова работа.
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Държавата" уж се бори с бедността като вдига минималната на шведите, така че чистачката да взима повече от инженера. По този начин инженера ще се справи с бедността като отиде да работи другаде.
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в училище да връщате и каквото щете да правите, резултатите ви ще са нулеви, господа робовладелци. Свърши се тая да ви робуват хората за без пари. Докато не се научите, че трябва да плащане нормални достойни за труда заплати, няма да имате кой да ви бачка. Това не са ви 90-те години, когато разчитахте на бяла робия, т.к. българинът все още не бе свободен да избира къде да живее. Тези времена отдавна си отидоха!
24
4
 
41
 
! Отговори
Циник до БПФ преди 6 години
Колега - абсолютно си прав !"Бабата" на жена ми майка и работи в социалните на Пловдив...бедна ви е фантазията, колко пари вървят за "защитения вид"!Проблема е следния - когато "те" станат повече от вас - кой ще плаща данъци за издръжката им?Пичове - учете езици...квалифицирайте се овреме...и си бийте камшиците от този развъдник на *** венци!
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лошото е,че работодателите(от глупост,от гордост,от тарикатлък ли,не знам) уволняват и съкращават хора,които имат дългогодишни опити и знания върху дадена работна област. Не всеки от новите имат нужната подготовка и знания,и тях също биват съкращавани или пък сами напускат,понеже не могат да издържат на напрежението в работата. А ниската раждаемост и високата смъртност при българите влияе лошо във всички обществени сфери-производството,икономиката и т.н. От *** не очаквайте нещо добро.
22
1
 
30
 
! Отговори
78227 преди 6 години
Ха, сега де! Ветераните си итавт един по един - кой в пенсия, кой завинаги, а на тяхно място няма подготвени кадри. Малкото годни за работа млади хора ги тъпчат и ги унижават. набутват постоянно протежета без никакви способности. На по-доре платените позиции по усовие се поставят свои хора, които пречат на същонската работа. Идете на Терминал 2 и поразпитайте цаминаващите за причините, които ги тлааскта извън България.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
млякото за 45 цента е с 1.5 % масленост , 62 цента струва с 3 % масленост.в България тези 3 % са над 2 лева.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличението на мин.работна запл.релно е нищо.Държавата единсвено печели от по-видокити данъчни и други вноски!
19
4
 
25
 
! Отговори
1000 лева преди 6 години
Собственото ви правителство и парламент ви свалят цената. Свалят ви заплатите, вкарвайки чужденци да работят, защото "бизнесът" не иска да плаща заплати, но плаща за унищожителни и лобистки зкони, с които ви взе бизнеса от ръцете.. Дори инвеститорите са обикновени крадци в големи мащаби. Печалбите им са завишени, за да компенсират рисковете, загубите от кражби и разходите по корупция.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18, има и мляко за 45 цента.... В Европа храната е евтина.
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 литър прясно мляко в Германия струва 62 цента , най-евтиното тука е 1.55 лв.
16
3
 
30
 
! Отговори
Истината боли преди 6 години
Само ще дам един пример сирене 200гр 70 цента в германия .същото сирене в българия е 3.90 в известната верига
15
3
 
26
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Какви г л у п о с т и говори Нейков - 21 век бил на социалната държава!?!? За да бъде вярно трябва да има правова държава, а у нас е изцяло мутр енска държава, включително и в социалното осигуряване. След 20 години няма да има пари за пенсии.
14
3
 
37
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Вчера бях на интервю за администратор.... в обявата беше пляснато великото "атрактивно възнаграждение", отивам на интервюто и.... 12 часа плюс нощни смени за атрактивното възнаграждение от 650 лева! :Д:Д:Д И за университет ще има пари, за да се квалифицирам, и за висококачествена храна и сметки от около 800 лева, ако съм на квартира! :Д Почивките, здравето, дрехите и излизанията са простотии и капризи, как така ще искаш на море и на заведение, та чак и дрехи!!! :Д:Д
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на кого ще работиш в България? На тиквопростаците! Завършилите едно време гимназията със златни медали сега са 100 пъти по бедни и 1000 пъти по подчинени на разни шмекери, които тогава им пишеха по една 3 да преминат и завършат!