Недостиг на работна ръка: Как държавата бори бедността?

Незавършилите - обратно в училище, даде идея Иван Нейков
6 фев 2018 08:12, Петя Славова
120

Годината започна с увеличена минимална работна заплата, по-големи детски надбавки и още редица социални трансфери. Но до какво ще доведе това и как държавата ще се пребори с бедността?

"В момента най-големият недостиг на трудовия пазар е липсата на човешки капитал. Имаме нужда от работна ръка. Проблемът ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки да мотивираме хората, които не работят от години наред. Броят на тези, които нито учат, нито работят е близо 200 000", уточни зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков допълни, че решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, би спомогнал за решаването и на редица социални проблеми като по-висока МРЗ или повече детски помощи.

Според него има 2 подхода за справяне с недостига на качествени кадри – връщането им в училище или издаването им на документ за наличие на квалификация.

"Опитът да връщаме напусналите образованието обратно в училище е загубена кауза. Проблемът на тези хора е, че нямат доказателство за квалификацията си. Ако малката ни държава имаше 200 000 гладни и безработни хора по улиците, всичко щеше да се тресе, а не е така. Именно те обаче са много голяма част от сивия сектор", посочи Нейков.

Бившият социален министър отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите трябва да помогнат на тези хора да получат документ за квалификация и така да им се даде шанс да работят. Тези хора са готови да излязат на белия пазар, само че той им изисква документ, а те го нямат, обобщи той.

"България е изправена пред много предизвикателства. Социалната икономика е икономиката на 21 век, на новите технологии, на новите работни места. Заложили сме закон за социалната и солидарната икономика. На 16-17 април ще има конференция в София, насочена към социалната икономика. На събитието ще присъстват различни социални предприятия", подчерта д-р Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
27
 
10
 
! Отговори
Абсурд преди 6 години
мНОГО не искат да работят за 500 лв ,щото им бил скъп труда -а знанията Ви бай-суевци ,а навиците ви,а работат ви качествена ли или е презпръсти и можете ли да работите 8 ОСЕМ часа ,а не 2-3 до 4 час ? 500 ЛВ за 2 часа работа и 6 стоене и разглаголсване и мотаене и доста прилична -за вашата неграмотност .Ама мама и тате да се живи и баба да живее още с дядо ,то може и 1000 лв да казвам че си ми малко .Мързелив народ стана българския .
11
2
 
35
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 6 години
Има един вид "бизнесменска" простащина, обгърната в претенции, евтина, като дупката на геврек. Куха и зла. И толкова алчна, че й се завива свят от самата себе си. Хората, които напуснаха страната - на тях им се работеше. Те не се подчиниха на мафията и сега услужливо ги принизяват от предателство - до какво ли не в медиите. Пропагандата е толкова долна, колкото и начина по който са построили империите си! Това са съвременните разбойници!
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците да вземат модел за управление от напредналите страни, да изкован закони ,които да защитават преди всичко интереса на Българските граждани ,на всекиму според заслуженото.Помощи на трайно безработни да не се дава ,да се създадат някакви програми функционални и да се видят резултатите.
9
1
 
27
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
То който е влезнал, той не е завършил.... На бизнеса не му трябват дипломи, трябват му хора, който работят, знаят, могат и имат желание.... а пък бизнеса да плаща, особено за квалифициран труд. За съжаление ни обърнаха на кол центрова държава, в която разни студентчета за по 1500 лв. в София обслужват Европееца как да си включи РС-то с 5 000 евро заплата....
8
2
 
36
 
! Отговори
Истината боли преди 6 години
Да 500 лв никой неще да работи а аз не искам ток ли ще плащам вода ли за ядене ли.българия храната по скъпа от германия който отишъл ще знае
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Австрия е решено по следният начин: има 2 типа средно - специално и общо. Само тези от общото могат да продължат в университет. Ако не успеят - остават без професия! Всеки си прави сметката дали да рискува или не. Не повече от 15% продължават в университетите и то след сериозен подбор още на гимназиално ниво. Така се правят кадри, а не специалисти по маркетинг!
6
1
 
41
 
! Отговори
Шмръц преди 6 години
Значи ако някой си мисли че нямаме кандидати за работа, или е глупав, или се прави на такъв. Ако някой иска да ни направи на *** казвайки само половината истина - не успява да ни направи на ***.Мизерните заплати, неоценяването на труда, неплащането на извънреден труд са национална катастрофа! Само че това вече приключи. Във всички сектори и навсякъде.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3, квалифицираният труд е скъпа стока. Общаците не са. Повечето са общаци. Имам племеник, който НИЩО не става от него, едвам завърши с 3, но сега е горд студент по право в Югозападналия университет!!!!??? Обикновен автоджамбазаин от Люлин, но пък правно ориентиран:))))))
4
1
 
33
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
По баловете им ще ги познаете!Всяка година едни приятелски кръгове, заедно с прокурори и министри дефилират празнувайки унищожението на Българския трудолюбив човечец!Това беше предсказуемо, няколко поредни правителства чинно приемаха много и много *** лобистки закони, с които иззеха бизнеса от обикновените хора и ни направиха заложници на олигархичния "бизнес модел".. Или по-скоро тя си го присвои с купени законодатели. Сега иска да им работим без пари.
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама сто пъти ви се каза, за жълти стотинки никой не работи! Трудът е скъпа стока. Направете заплатите адекватни и много хора ще се приберат. С трици маймуни не се ловят. Това да си повтаряме, че сме стабилни не решава проблема, хората не са слепи и луди.
2
6
 
35
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Като им давате социални по 510 лв за нищо работа ,то защо да работят тез 200 000 ,те не работят и на другите се смеят че работят за тези пари ,а те по-цял ден нищо не правят . Държават създаде слой от разложени и неграмотни хора ,които чакат помощи ,на работа по програматите -считай получаване на пари без да работят.Рибата мирише от главата и не виновен този който яде баницата ,а този който му я дава.Аз виждам този слой и той се чуства много по-добре от рабтещите ,защо им да работят?
1
8
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ааааа...няма страшно!Сега когато минималната ззаплата стана 510 мощни лева... всички ще се върнем!Трябва да помогнем за добруването на кланниците на другаря Гергов, и фирмите на другарката КурСланинова!Да не забравяме и корпулентния депутат от ДПС Пеевски - на око виждам, че човека е загубил около 20 грама живо тегло!Още утре стягам куфарите и заминавам за София