При трудови злополуки: По 8 работници ранени на ден

Най-застрашени от инциденти са шофьори и чиновници
6 фев 2018 07:18, Петя Славова
0
При трудови злополуки: По 8 работници ранени на ден
Снимка: архив, Булфото

2911 трудови злополуки са регистрирани през миналата година у нас, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че средно по 8 работници всеки ден се контузват, докато изпълняват служебните си задължения. Статистиката отчита ръст на инцидентите на работното място през миналата година спрямо 2016 г., когато трудовите злополуки са били 2848 или с 63 повече. През 2017 г. 94 от инцидентите са завършили с фатален край, което е с 6 повече спрямо тези през 2016 г., пише "Монитор"

И през миналата година сектор "Сухопътен транспорт" е антирекордьорът по инциденти. 256 служителя в тази сфера са пострадали по време на работа, като за 14 от тях инцидентът е бил фатален. На следващо място се нареждат заетите в сектор "Държавно управление" с регистрирани 237 трудови злополуки. Причината чиновниците да са сред първенците по травми, придобити по време на работа е, че всяка злополука се докладва.

"В частния сектор работодателите често прикриват злополуките, за да си спестят проверки на ГИТ. В замяна поемат разходите за лечение на пострадалите“, обясни адвокат Станимир Димов. Според закона за трудов инцидент се приема и времето, в което служителите пътуват за и от офиса. Така, ако в рамките на час след края на работния ден служителят счупи крак, то инцидентът се приема за трудов.

"Много рядко работодателите в частния сектор признават тези инциденти за трудова злополука", твърди още Димов. Данните на НОИ показват, че инцидентите на път за работа обикновено да около 10%. В сектор "Държавно управление" обаче почти половината от злополуките са се случили, докато чиновниците отиват или си тръгват от работа.

През 2016 г. обезщетения за трудова злополука и професионално заболяване са били изплатени на 14 117 работници. Средната сума, която са получавали е била 35 лв., като най-висока компенсацията е била в Стара Загора – 41,65 лв., което над 2 пъти повече спрямо размера на обезщетението в Силистра, където сумата е малко над 21 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари