Снежна драма край Белмекен: 15 часа сред 3-метрови преспи

Двама младежи се изгубиха във виелицата край язовира
37
Снежна драма край Белмекен: 15 часа сред 3-метрови преспи
Снимка: "Монитор"

Двама младежи изкараха 15 часа в джип в снежен капан от 3-метрови преспи и виелица под Белмекен. Борис, племенник на поета Никола Вапцаров и приятелката му били извадени невредими след 5-часова спасителна акция в събота срещу неделя, когато в страната бушуваха бури.

Двамата младежи пътували към високопланинската спортна база под върха, но объркали пътя и се залутали край язовир Белмекен в неподдържано през зимата шосе.

Хората са били подведени от навигацията, която ги е изпратила по този път край язовира, но той не се чисти през този сезон, защото е труднопроходим, разказа пред "Монитор" Стойко Стефанов, един от доброволците, спасили младежите и общински съветник от БСП в Белово.

Той е управител на една от почивните бази в района и разполага с необходимата техника, с която помогнали на закъсалите в бурята младежи да изтеглят джипа им.

Когато разбрали, че са се заблудили, младежите тръгнали да вървят пеш около час и половина, но започнало да се смрачава и се върнали уплашени при джипа. Вятърът и силният снеговалеж започнали да затрупват автомобила, а батериите на джиесемите на двамата паднали. Добре поне, че резервоарът с горивото бил пълен, та включили двигателя и се топлили.

"Намерихме ги увити с подръчни завивки от джипа, бяха престояли повече от 14-15 часа във виелицата", разказаха спасителите.

Сигнал за бедствие изпратили от спортната база на Белмекен, когато гостите не се появили там. От персонала на базата се обадили на телефон 112 и на "Гражданска защита", а на помощ се притекли двама служители от предприятието "Язовири и каскади" към НЕК Йордан Попов и Александър Дангов. И двамата са от Сестримо и тръгнали с моторни шейни съвсем доброволно да помагат на бедстващите младежи.

Момчетата от Сестримо потърсили за помощ Стойко Стефанов и била извадена специализирана техника-автомобил "Ратрак", която да издърпа джипа "Лендроувър" от снежния капан.

От Якоруда и Белово също били изпратени екипи да помагат на Борис и приятелката му. Акцията по спасяването продължила 5 часа, а когато доброволците стигнали до младежите в джипа те трудно намирали думи да им благодарят.

"Не знаеха къде се намират от уплаха, че са попаднали в снежния капан под Белмекен и в тези виелици са се намерили хора, които да им помогнат", коментира един от спасителите - Стойко Стефанов.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахааааа.... Племеникът на Вапцаров? Вероятно става дума за Къци Вапцаров, а племеника на поета много трудно би могъл да мине за мадеж..
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е като да се чисти сняг по Дондуков или Цариградско шосе Как точно се чисти път на Белмекен и колко,,тънък" е снега вижте в Ю Туб.Има няколко ,,интересни ситуации" ,когато снега е с навявания с по 2-3 метра височина.
31
3
 
4
 
! Отговори
212 преди 9 месеца
тъпаци, къде отиват като нямало почистен път.....
30
0
 
17
 
! Отговори
Таню преди 9 месеца
Малии, тия са намерили къде да се изгубят... Обявявам ги за късметлиите на сезона...
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че са живи и здрави.
28
0
 
5
 
! Отговори
Имен но преди 9 месеца
До 1 Анархия:
Добре, че Г. Лозанов каза да не п'суваме на м..., щото такъв хейтър само това заслужава. И защо давате +, че сте много борбени, или оправни???
27
1
 
25
 
! Отговори
Очевидец преди 9 месеца
Някой от вас философи,пътувал ли е до Белмекен през снежният сезон.Пътят след обилен валеж предсавлява,,тунел без покрив"Височината на снега отстрани е НАД НИВОТО НА АВТОБУС,Като огромна писта за бобслей, Отстрани са само високи бели стени.Очевидец съм.Да тръгнеш ей така без да е ,,Прекопан и изчистен пътя трябва да си л..д!!!А от топлият креват,лесно се коментира,юнаци млади и невидели.
26
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
До Анонимен 19
Аз го знам: " ...от толко по забутано място ще те вади трактор." Но и така става.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом и с този джип са закъсали значи е било... много тегаво.
Някой по-доло беше написал " с градска джипка до края на града " ХАХАХ
Ако това е градска представям си другите какви грябва да са :)
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все повече хора живеят в градовете и забравят , че извън големите населени места се чисти много зле , пък в балкана хич... И свикваме с кафе и магазин на всеки ъгъл и пропускаме факта , че повечето телефони едва издържат до вечерта.. и т.н.
23
0
 
16
 
! Отговори
опа преди 9 месеца
Навигацията винаги дава по този път вместо по този които се чисти през Белово или през Велинград. На 500м от базата пътя става с големи преспи и няма минаване по този път. Странно че на ел Централата са ги пуснали през бариерата нагоре, при положение, че охраната винаги предупреждава.
22
0
 
18
 
! Отговори
Иво преди 9 месеца
ясно че са сбъркали, но това в никакъв случай не е градска джипка...
21
3
 
17
 
! Отговори
Асан преди 9 месеца
Наблизо има и военно поделение с тежка верижна механизация, но няма вече армия. По-рано, пътят се чистеше посред нощ от дежурния с Трактор. О'бади се на Тиквата и му Ка'жи за проблема...
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никола Вапцаров е роден преди повече от сто години (1909-та). Със сигурност племенниците му не са младежи...
19
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стара оффроад поговорка гласи : Колкото по проходим ти е джипО толкова повече ще ходиш да търсиш трактор!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 12

През лятото има. А най-живописен е ония през Чаира.
17
0
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 9 месеца
Има още 2 пътя, които се събират на стената на язовира (голямата, а не контра-стената при базата!). И за двата се тръгва от Сестримо. Малко над селото има разклон, поема се надясно и се минава покрай изравнителя "Станкови бараки" и водната кула, и се стига до пред стената на Белмекен. Пътят се дели, но може да се мине и отляво и отдясно, като във 2-ия случай се пропуска карането по стената. Другият път е през Чаира, и има хубава гледка към езерото на спускане. Но и 2-та са обслужващи и летни.
16
4
 
12
 
! Отговори
green peace преди 9 месеца
оф, много ви е важно кой ще плати!
15
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кой ще плаща разходите по спасяването. Питам защото те са огромни.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вероятно са се качили откъм Сестримо, а не от Велинград. Ако видимостта е лоша, а табелите затрупани (то пък едни табели), като нищо могат да се заблудят. Но момчето се е надценило, това не му е като да се качи посред зима до хижа Алеко.