Грешките в планината: Лоша екипировка, маршрут, време...

От БЧК със съвети за какво да се внимава на излет
Обновена: 7 фев 2018 08:54 | 7 фев 2018 08:50, Петя Славова
3

Основните три грешки, които хората допускат, когато се качват в планината са лошата екипировка, която взимат със себе си, непознаване на избрания маршрут и подценяване на метеорологичните условия. Това каза Захари Димитров, спасител от Планинската спасителна служба на БЧК.

"Ако практикува пешеходен туризъм, човек трябва хубаво да се запознае със снежните условия през зимата, състоянието на маршрута, през който ще премине, съответно дали времето ще му стигне да го измине в рамките на ден, екипировката, да не излиза абсолютно сам в планината и винаги да поглеждат повече сайтове, за да са сигурни в прогнозата за времето", обясни планинският спасител пред "България сутрин".

Той напомни също така родителите да подготвят повече дрехи за своите деца, които прекарват много време на снега.

Милен Братанов, началник на спасителна база "Алеко" пък напомни, че колкото и добре да плануваме излизането си в планината, риск винаги има.

"При една слаба видимост вие може да сте сигурни, че сте в маршрута, а всъщност да излезете с 50-100 метра. Дори на малки площи с подходящ наклон може да се получи лавина, която да ви затрупа, а попаднете ли изцяло под снежна маса, вероятността да се извадите сами е нищожна", настоя Братанов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели още, че въпреки забраните на територията на парк "Витоша" има моторни шейни, които не се срещат всеки ден и не са много, но не се знае кой следи за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Майко мила, ушльото започва с преамбюла за нефелния ресорен министър и ковнатото русначе, но приказката идва за тия, дето обикаляме планините. Добре му го казаха, че е "облякан" като азербайджански ипстър...
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моторните шейни в парк Витоша са всеки уикенд, правят си гонки по оживени писти и пътеки и заплашват живота на туристите. Министърът на транспорта нехае от години.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ако има кой да чуе?