Свидетел за терориста от Бургас: Говореше лош английски, бил от САЩ

Показания даде и по чудо оцелялата от взрива екскурзоводка
7 фев 2018 07:00, Елка Василева
37
Свидетел за терориста от Бургас: Говореше лош английски, бил от САЩ
Снимка: архив, БТА

"Качих го в моята кола от центъра на с. Равда. Каза на лош английски да го закарам до летище Сарафово. Беше някъде към 16,30-17 ч. Пита за колко време ще стигнем. Седна отзад, носеше не много голяма раница".

Това разказа пред спецсъда таксиметровият шофьор Йонко Тодоров, който на 18 юли 2012 г. с жълтия си опел закарал атентатора ливанец Мохамад Хасан ел Хюсеини до летище Сарафово, пише "24 часа".

В 17,23 ч на аерогарата терористът взриви бомба на метри от автобус, пълен с израелски туристи. Загинаха петима чужденци и българският шофьор на рейса Мустафа Кьосев, 36-има бяха ранени.

“Опита да се пазари за цената, но му казах, че ще струва 50 лв. Преди Ахелой на пътя имаше информационно табло за скорост. Тогава изпищя антирадарът в колата. Мъжът ме пита какво става. Обясних му и разговорът приключи”, каза Тодоров.

На таксиджията му става ясно, че е возил камикадзе, след като в медиите изтекоха записи на камери с него. “Кожата по лицето му бе като на портокал, на пъпки. Каза, че е от САЩ”, спомни си още шофьорът.

В съда бе разпитана и екскурзоводката Данка Ганева, която е оцеляла като по чудо. Жената насочвала израелските туристи в кой автобус да се качат, за да бъдат извозени до хотели в Слънчев бряг. Адската машина се взривила, когато 53-годишната жена била пред автобуса. От бомбата тя загубила слуха си, получила разкъсни рани по тялото и крака.

“Възстанових си слуха 1 г. след атентата. Претърпях и операция”, разказа за мъките си екскурзоводката. Тя обясни пред магистратите, че в болницата 2 израелки изригнали срещу нея, че тя е виновна за случилото се. “Никога досега не бях виждала атентатора, макар че на записите от камерите в летището видях себе си близо до него”, каза още Ганева.

Един от шофьорите на другите автобуси, паркирани на летището, Динко Донев си спомня, как гръмнала бомбата. Загубил за известно време слуха си. Той очаквал група полски туристи. Видял последно Мустафа Кьосов малко преди взрива. Около взривения автобус имало трупове.
От стреса Донев започнал леко да заеква, получил и псориазис.
Друг негов колега, който му е и брат, - Виктор Донев - разказа, че понякога туристите имат претенции за подреждането на багажа и за това в определени случаи те сами си оставяли куфарите в автобусите. Съвсем възможно било външен човек да остави багажа си в автобус, с който няма да пътува.

На съд за кървавата баня са предадени задочно ливанците Ел Хадж Хасан, с канадско гражданство, и Мелиад Фарах, с австралийски паспорт. Те са в неизвестност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: атентатСарафово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
2 до 8 преди 6 години
:-) :-) :-)
6
1
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
В топ 10 на най добре композираните снимки на терорист. Като се има в предвид и броя на камерите в обекта, може и по нагоре да се изкачим.
5
12
 
10
 
! Отговори
до тюркие 2 преди 6 години
Българинът МУСТАФА - браво, ти изби рибата. Такова автентично и звучно българско име. Как не се сетих.
4
4
 
28
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Нас тероризъм не ни застрашава. На всеки ъгъл има дюнер.
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че по това време ЕС не считаше Хизбула за терористична групировка, а Израел притискаше Брюксел, и "атентатът" дойде в удобният момент. Не че са открити доказателства за участието на Хизбула де..
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова английски е успял да усвои от инструкторите от ФАЩ.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мустафа - шофьора на буса не го ли броиш?