Свидетел за терориста от Бургас: Говореше лош английски, бил от САЩ

Показания даде и по чудо оцелялата от взрива екскурзоводка
7 фев 2018 07:00, Елка Василева
37
Свидетел за терориста от Бургас: Говореше лош английски, бил от САЩ
Снимка: архив, БТА

"Качих го в моята кола от центъра на с. Равда. Каза на лош английски да го закарам до летище Сарафово. Беше някъде към 16,30-17 ч. Пита за колко време ще стигнем. Седна отзад, носеше не много голяма раница".

Това разказа пред спецсъда таксиметровият шофьор Йонко Тодоров, който на 18 юли 2012 г. с жълтия си опел закарал атентатора ливанец Мохамад Хасан ел Хюсеини до летище Сарафово, пише "24 часа".

В 17,23 ч на аерогарата терористът взриви бомба на метри от автобус, пълен с израелски туристи. Загинаха петима чужденци и българският шофьор на рейса Мустафа Кьосев, 36-има бяха ранени.

“Опита да се пазари за цената, но му казах, че ще струва 50 лв. Преди Ахелой на пътя имаше информационно табло за скорост. Тогава изпищя антирадарът в колата. Мъжът ме пита какво става. Обясних му и разговорът приключи”, каза Тодоров.

На таксиджията му става ясно, че е возил камикадзе, след като в медиите изтекоха записи на камери с него. “Кожата по лицето му бе като на портокал, на пъпки. Каза, че е от САЩ”, спомни си още шофьорът.

В съда бе разпитана и екскурзоводката Данка Ганева, която е оцеляла като по чудо. Жената насочвала израелските туристи в кой автобус да се качат, за да бъдат извозени до хотели в Слънчев бряг. Адската машина се взривила, когато 53-годишната жена била пред автобуса. От бомбата тя загубила слуха си, получила разкъсни рани по тялото и крака.

“Възстанових си слуха 1 г. след атентата. Претърпях и операция”, разказа за мъките си екскурзоводката. Тя обясни пред магистратите, че в болницата 2 израелки изригнали срещу нея, че тя е виновна за случилото се. “Никога досега не бях виждала атентатора, макар че на записите от камерите в летището видях себе си близо до него”, каза още Ганева.

Един от шофьорите на другите автобуси, паркирани на летището, Динко Донев си спомня, как гръмнала бомбата. Загубил за известно време слуха си. Той очаквал група полски туристи. Видял последно Мустафа Кьосов малко преди взрива. Около взривения автобус имало трупове.
От стреса Донев започнал леко да заеква, получил и псориазис.
Друг негов колега, който му е и брат, - Виктор Донев - разказа, че понякога туристите имат претенции за подреждането на багажа и за това в определени случаи те сами си оставяли куфарите в автобусите. Съвсем възможно било външен човек да остави багажа си в автобус, с който няма да пътува.

На съд за кървавата баня са предадени задочно ливанците Ел Хадж Хасан, с канадско гражданство, и Мелиад Фарах, с австралийски паспорт. Те са в неизвестност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: атентатСарафово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Автобуса няма как да е с газова уредба предположение че 99% от автобусите са на дизелово гориво.Така че конспиративната теза на коментар 27 отпада.
26
6
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Само на мен ли ми се струва, че в резултат на горещините през този ден в Сарафово се е взривила дефектна газова уредба на автобуса при пускането на двигателя, а това момче от камерите за наблюдение може да е най-обикновен европейски "гларус" ???
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
терорът навсякъде е руски
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си че същият таксист през 2012 година ден след атентата сподели пред медиите, че пътнкът терорист говорил по телефона си в таксито с някого на руски език. Това свидетелство изведнъж изчезна от показнията на шофьора на таксито пред съда.
23
4
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
И аз съм на това мнение , това е стара ЦИОНИСТКА схема като искаш да свършиш малко *** РАБОТА създаваш проблем и враг и овцете вкупом искат ВЕНДЕТА , но се оказва ,че пак са били манипулирани от точно убийците им! И 9/11 беше inside job и това според мен беше такова иначе нямаше МОСАД да идват тук и да си взимат "туристите" накуп и нашите само да кимат като оли*гофрени и да не гъгнат и да немогат да ги разпитат ! Каквото им наредиха и дадоха като сценарий от Израел и Сащ това нашите следваха.
22
6
 
15
 
! Отговори
САЩ=Израел-тероризъм преди 6 години
Цялата работа беше да се обяви Хизбула за терористична организация. Зад атентата стоят Израел и САЩ разбира се ..... Европа е против обвяването на Хизбола за терористична организация.Ислямаският тероризъм е рожба на ЦРУ и Мосад СА и други заливни монархии.
21
3
 
7
 
! Отговори
Нагласена работа преди 6 години
На всеки наркоман му обещай пари или дрога и той без проблем ще остави една раница където му кажеш. После дистанционно го взривяваш за да няма свидетели. Тоя взрив свърши идеална работа да замаже лошия евро доклад и на израел също там за да може да обявят някаква организация за терористична. Как да вярва нормален човек че е работа на Хамас ли беше или незнам кой си
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"24 часа"По публикацията работи: Е+лка В+асилева
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига че крадеш новини ами и за капак триеш коментарите на хората
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е обидното в думата "по*мак" че сте забрани ли да се изписва тука?
17
1
 
7
 
! Отговори
пише "24 часа&q преди 6 години
Зелке ти според мен можаш само да крадеш Новини от дриги Медии и да ги слагаш тука с помоща на бутоните копирай и постави
16
2
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
И тая работа като оная с 9/11. Вервайте!
15
5
 
5
 
! Отговори
Вътрешна информация преди 6 години
Не, просто Цацаров имаше среща на високо ниво в Москва, където получи инструкции да не говори нищо за Хизбула, защото е групировка оперираща в Иран и Сирия, чиито режими са съюзници на Москва.
14
1
 
16
 
! Отговори
0_0 преди 6 години
"Опита да се пазари за цената"Явно не му е влизало в плановете да се изпари с ***...
13
2
 
23
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 6 години
Трябвало е да взриви наглата копърка, дето му е поискала 50 лв.
12
2
 
5
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
Много петици пак бе прекалено очевадно е вече!
11
12
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Честна професия - шофьор. При това турчин. Извинявай ама ти да не си спал на течение скоро.
10
12
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
И какви точно велики дела е свършил "българинът" Мустафа.Я ни светни.Може би това, че е загинал за Родината.Голям клоун си.
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до тюркие 2Загиналият шофьор е Български гражданин - работещ човек с честна професия, съпруг, баща и нечий син. Престанете да се заяждате за имената на хората - не името определя човека, а делата му.
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият този цирк беше постановка на службите. Да не забравяме кой беше тогава Министър на вътрешните работи. Един с грозно лице и глуповата физиономия, който в момента пак е на инструктаж във ФАЩ.