Не се успокоявайте: Грипът не си е отишъл!

Тази година епидемията е много интензивна, обясни специалист
8 фев 2018 09:40, Петя Славова
8

Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много интензивна грипна епидемия, обяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Тя подчерта, че броят на ваксините, които са използвани в България, е много нисък - едва около 2% от населението е ваксинирано срещу грипните вируси.

Проф. Кожухарова посочи, че у нас водещ е грипният вирус тип Б - "Ямагата". Ако бихме се ваксинирали срещу грип, бихме били защитени - много условности има, отбеляза тя.

"Вчера излезе официално съобщение от водещите директори в областта на заразните заболявания в Европа. Те изразяват огромното си безпокойство, че имунизациите за грип стават все по-малко. Специално посочват, че децата до 5 години в много малко страни са в групите, за които се препоръчва имунизация", обясни тя.

Епидемиологът акцентира върху факта, че децата между 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, защото нямат имунитет. Положителното е, че усложненията при тях се появяват много по-рядко, отколкото при възрастните.

Проф. Мира Кожухарова каза още, че вероятността грипът да повали повторно не е много голяма, но все пак съществува.

Тя посочи, че имунитетът е специфичен за вируса, който ни е разболял веднъж и може да бъдем повалени от друг вид грип.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ако имаш доверие в Джипито си, *** и си поговорете повечко за тези странични ефекти, ако не, за успокоение можеш да си направиш консултация с ревматолог или друг специалист за евентуална симптоматика и ранна диагностика на възможно автоимунно заболяване.Далеч съм от мисълта, че това е задължително и точно в този случай е така, но не пречи да се поинтересуваш. Защото и за съжаление, автоимунните заболявания са сред страничните ефекти на някои от грипните ваксини.
5
1
 
8
 
! Отговори
шок и ужас преди 6 години
"Преди употреба си прочетете листовката."След употреба - молитвата !
4
1
 
7
 
! Отговори
26 г преди 6 години
Страх ... и парацетамол! Не знам дали има друга страна с толкова реклами за лекарства! И като съдя по себе си, тези прахчета само потискат симптомите. Не лекуваме причините - лоши навици на хранене, мръсен въздух (прах-кал-прах по улиците), стрес, недоспиване....
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе важно е да не се успокоявате. СТРАХ трябва да има! СТРАХ и треперене!!!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вчера излезе официално съобщение от водещите директори в областта на заразните заболявания в Европа. Те изразяват огромното си безпокойство, че имунизациите за грип стават все по-малко."Ми тераят се хората. Намаляват печалбите в бизнеса. А той, грипът, си е едно вирусно заболяване, което минава и отминава самичко, без да има нужда да му се бае от бялата мафия.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето последните данни показват, че грипната ваксина този сезон е с изключително ниска защита. Само 10% от ваксинираните не се разболяват, поради вида на грипа този сезон.