Паметници на раздора: Да се разруши ли "Альошата" в Бургас?

Символ на отминала диктатура или културно наследство
Обновена: 8 фев 2018 11:03 | 8 фев 2018 11:00, Петя Славова
503

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия "За" и "Против" съветските монументи не съществува.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
1
 
6
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ОКОЛО ПАМЕТНИКА ВДИГАТ ВРЯВА САМО КРАДЦИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 27г , С ЦЕЛ ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО.....
374
10
 
5
 
! Отговори
БаДката от Бургас преди 6 години
До ПаметникСлушай кво пухльо, що ли не си береш лайката с празните си приказки. Тука било България затова съм бил турчин ако не се кефя на руската армия. *** за руската армия. Тука е България и се кефя на Българската армия. Паметник на съветската няма място в Бургас. За 458ми път, в Бургас единствените загинали руски военни, са шайка пияни окупатори, препили с метилов спирт. Нищо не са освободили.
373
2
 
0
 
! Отговори
Паматник преди 6 години
До До Паметник 39 Едни от признаците на простия човек е че обяснява нещата с прости елементарни връзки в мозъчната си матрица и образува самозаблуждения и изречения като"Турците и Рашките са дружки"
372
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците и Рашките са дружки.Прочети Камал Ататюрк. Ленин му дава 120000 манлихера и 5 милиона златни рубли за муниции.За пример Левски е искал само 5000 пушки и нито една жълтица, но не са му дали.
371
0
 
2
 
! Отговори
да стои преди 6 години
Един ден учителките ще водят децата на наблюдение да показват как са се унижавали от Българската Сбирщина на Предателите пред окупатора.
370
3
 
2
 
! Отговори
До Паметник преди 6 години
Оди си пий лековете! Турците и Руснаците са дружки. Туй не си ли го разбрал.Един ден учителките ще водят децата на наблюдение и ще им показват какъв грозен идол на окепаторите са направили от Българската Сбирщина от Предателите.
369
8
 
8
 
! Отговори
Сериозно преди 6 години
СДС д.билите забравят, че не сме 1990 г., а 2018 г. и пещерният им антикомунизъм и русофобия са жалки напъни за отклоняване на вниманието от истинските проблеми на страната. А всичко, което искаха отдавна се сбъдна - капитализъм, НАТО и ЕС, но България става все по-лесно, обезлюдени и с обезверени хора! Е, какво друго им оставя, освен да дрънкат глупости и вадят призрака на комунизма...
368
4
 
11
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Последни конвулсии на перестройчиците - горбачовисти. те така се докарваха пред американците.
367
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС ... на България по успешно от БСП за това изчезнаха от политическата карта .
366
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС беше създадена от същите хора, които направиха вътрешен преврат и свалиха Тодор Живков от власт.Режисьорите са едни и същи.СДС беше излолзвана и унищожена............ама глупаците скачаха по митингите и викаха:"Който не скача, е червен!"Разбрахте ли сега?
365
2
 
4
 
! Отговори
Паметник 383 преди 6 години
Щом не уважаваш човешкия живот то тези които ти промиват недоносения мозък,така и ще направят курбан от теб.Понеже никой не е казал че Двете Световни войни на 20 век ще са последните такива.Ти си мръвка и овца която я карат на заколение.Скоро няма да им трябват 12 млрд души напланетата.
364
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС-арите само рушат, даже и това не могат да правят като хората.Помним, че и мавзолея го бутнаха от втория път.............толкова са смешни и жалки тия продажници!!
363
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко построено през комунизма ,е вид памет .Кооперации блокове къщи фабрики паркове пътища.Ами събаряйте. Керемидка да не остане.
362
5
 
3
 
! Отговори
Паметник 375 преди 6 години
До Ал(ко)льша Ти за Ботев и Левски няма да говориш.И няма да си бършеш задните части с болните изкривявания.Нито с паметници на войни.Падналите се почитат.Според плана 30 млн са били предвидени за физическо унищожение а останалите асимилирани и заличени като нация.
361
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС-арите изтекоха в канализацията , няма ги и в парламента...........следователно нямат право да дават акъли, освен това видяхме колко са продажни !
360
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята трябва да се помни-хубава или лоша.Психодесните СДС-ари освен да рушат, за друго, не стават - тия гадинки.
359
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС-арите да мълчат, защото демокрацията донесе много повече беди на България от т.нар.комунистически режим.
358
3
 
6
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това" - НОРМАЛНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ГИ НЯМА. ВСИЧКИ ПРИЕТИ ЗАКОНИ ОТ "НАРОДНОТО" СЪБРАНИЕ СЛЕД 1989 ДОКАЗВАТ САМО ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ
357
5
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Паметниците на съветската армия нямат бъдеще в Историята на България, тъй като те нямат стойност и оправдание за съществуването си на българска територия.Ако за съветска Русия червената армия е освободителка, то за България тя се явява окупатор. Именно затова българите гледат на тези паметници по-скоро с презрение отколкото със снизхождение.Тяхното премахване е въпрос на време !
356
3
 
5
 
! Отговори
Паметник до 371 преди 6 години
До СмЕх, голям смЕх какво му е смешното бе ***.Някакви си 27млн души-геноцид.Колко са общо жертвите в Европа.Ами в Китай и Азия.Затова че едни "просветени"решиха че ще приключат със Сатрите Европейски монархии.Финансираха режима на Хитлер а Британците го насочиха на Изток.Кога се включиха във войната Британия и САЩ на територията на Европа. процента от Световния военен потенциал по това време-44процента а СССР с едва 14 процента.Искам да те видя тебе след 4 години война колко ще си спретнат