Паметници на раздора: Да се разруши ли "Альошата" в Бургас?

Символ на отминала диктатура или културно наследство
Обновена: 8 фев 2018 11:03 | 8 фев 2018 11:00, Петя Славова
503

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия "За" и "Против" съветските монументи не съществува.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
0
 
0
 
! Отговори
351 преди 6 години
До Анонимен Ясно е това.Той и Съюза им създаде голяма част от Икономиката да има аркадашлък на Босфора.Ама вълк не се сприятелява.И ако са глупости защо партии като ДОСТ са толкова "атлантически" :) и русифобски? Територия се завладява като я населиш.
334
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не само е задръстена със съветски и руски паметници и наименования, та чак Президента и Премиера се водят на руски адрес !Не случайно чуждестранните туристи, като посетят центъра на София си мислят, че са попадали в някое московско предградие.
333
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Паметникглупости, совецката армия помага да се основе Турция 23та, иначе ако беше руската армия на императора - там щеше да е Гърция и Армения.пък и сега са приятели във вечна дружба, тоест гюлен е виновен, или шорош
332
6
 
2
 
! Отговори
haho преди 6 години
Всичката Мара втасала...Такива паметници, дори още по-внушителни, има в центъра на Берлин, Виена.. Но *** откъде да знае, не е пътувал. Пътувай, ***, пътувай и сравнявай и после коментирай.
331
4
 
0
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До БаДката от БургасВиж сега.Тук е България.Ако си турчин и имаш проблеми с руската армия.Хващай пътя и в Турция.Понеже тоя *** Евгени Михайлов е от Дост-а е ясно каква партия е това. И понеже Турция от дозина официални войни все е яла лабут,нещо ти пречи паметника.Защо ли ако проследя произхода на тези крайни елементи фобски и анти все се оказват турци.Нещо май аркадаша други сметки прави.
330
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките сме един дол дренки обаче продъжаваме да се плюеме -ей това е българското съхранено да сега -жална му майка на тоя народ-разрушихме си икономиката -за шепа държавници от Костово време и продължаваме вместо да се обединиме/къде са Ви боновете от приватизациятя/ .Имотите на царя са толкова негови ,колкото хотелите на Златни пясъци са на Иван Костов и Катето -обаче ние ще се избиеме по м-у си а те пак ще лапат
329
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил - ин витро създадено недоносче на вечната дружба !
328
1
 
5
 
! Отговори
БаДката от Бургас преди 6 години
Това за украинците откъде ти хрумна вече съвсем не разбрах. Май май не знаеш кой си и къде си ?Альошата да се м.ести. Окупаторски паметници не ни трябват. Закон за обявяване на комунистическия режим и символите му за престъпни има ли ? Има.Айде, альошата долу и това е.
327
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само съветските паметници трябва да бъдат премахнати, но и храним-паметника ал Невски трябва да възстанови името си Св. Св. Кирил и Методий !...а така също и някой улици в центъра на столицата ни, носещи руски имена, трябва да бъдат заменени с достойни български имена !
326
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не рушим-това е нашата история с Русия ,със СССР и т.н ,другите нямат такава -нека просто извлечем ползата за нас българите -покрай туй и друга полза в последствие -не само да рушиме и после да строиме разни комплекси на ласимащите -и да соят празни насред пустошта около Слънчев бряг например.Защото унищожихме лозята за винопроизводство , а нашето е в пъти по-добро от това на франсетата например.Ние сами се унищожаваме -не мога ди си го обяне ако някой може нека да каже
325
7
 
2
 
! Отговори
Xxx преди 6 години
Не! Да се не пипа
324
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са в България -защо не .Нека да идват туристи да си правят такива селфита
323
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само съветските паметници трябва да бъдат премахнати, но и храним-паметника ал Невски трябва да възстанови името си Св. Св. Кирил и Методий !
322
0
 
5
 
! Отговори
нерде Ямбол преди 6 години
вместо Версай, селфи с альошка пред цистерната
321
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селфитата пред паметниците ни -не е по различно от селфитата в градините на Версай-ако носи приход в държавата
320
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяхме такива търгаши ,не казвам търговци -то е различно -сега на нас щяха да се кланят .Ние си продадохме историята ,достойнството и така сме били винаги , а що се отнася да Кобургите -те само се възползват от това -но ние сме си виновни -Нямаме възрожденци ,нямаме интелектуалци а само селски тарикати -като не искам да обиждам хората от село -може би това са единствените все още останали достойни българи -хора на работата и чесния труд-другото е мутра
319
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Норма: Можеш да разрушиш това което сам си построил, там е вложен твоят труд и него можеш да разрушиш. Такива, които един пирон не могат да забият, нямат право.
318
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бадката ако се има за бияч да си бием един чак пред Паметника на Альоша по тъмно. Аз съм интелигент, компютърен специалист съм. Но преди години бях локален шампион по СРБ, ако някои помнят какво беше това. Не съм ММА освен това съм и на възраст, но бях помощник треньор на първите специални групи към полицията. Но сега съм интелигент и няма да дойда сам. Ще му пратя мои фенове, понеже е фен. Украинчета ще му пратя на срещата. Щото е отворен и обича украински....
317
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 333:Селфита пред съветските паметници !!!Това ли ти е гордостта, която да показваш на туристите !?То те са унижението и срама за всеки истински българин, а той иска да кара туристите делфи да си правят . Абе вие русофилите до такава степен сте без мозък, че нямате аналог в Историята на животинския свят !
316
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея от бургаското СДС няма ли кой да ги почеше, та толкова активно си търсят тъпкачи? Погрижете се за физиологичните нужди на джендърите си там, бургазлийчета. Не бива да оставяте нестабилни хора в нестабилно състояние, защото нали виждате какви джендърщини им идват в главите...