Паметници на раздора: Да се разруши ли "Альошата" в Бургас?

Символ на отминала диктатура или културно наследство
Обновена: 8 фев 2018 11:03 | 8 фев 2018 11:00, Петя Славова
503

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия "За" и "Против" съветските монументи не съществува.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Паметник до 371Докъде стигнахме.Г-н Михайлов успя да свали президента П.Младенов с танковете,сега иска да свали и Альошата в Бургас.Но няма да успее.Аок сте решили наистина да правите това извикайте Бакържиев,той има опит.
394
7
 
0
 
! Отговори
Pametnik преди 6 години
До рггфф.Нищо няма да се маха.Казвам ТИ.Историческа памет-добра или лоша за някои или за трети няма да се пипа.Аз уважавм безкрайно г-н Михайлов.На коренно различно мнение съм от неговото но той вярва в идеала на каузата си.Паметници няма да се пипат.Инак честно ви казвам ни Правителство,ни Сиковци:) ни Атлантици,ще паднете много бързо.И тоя народ който искате да го правите на общонст ще ви беси по улиците
393
7
 
15
 
! Отговори
рггфф преди 6 години
Да се маха,аз съм ЗА :). Не ни трябват такива комунистически паметници
392
4
 
1
 
! Отговори
Pametnik преди 6 години
До 408 А ти живееш в измислен СватОбщо взето от кварталната кръчма до кварталното кафене-каквото е и нивото на Българския Парламент.И особено високата мисъл на Мая Манолова,Цецка Зачева и т.н по повод Истанбулската Конвенция
391
0
 
1
 
! Отговори
Паметник 407 преди 6 години
До БаДката Ти си същата гайда-вадиш два цитата и изводи-генерални при това.
390
0
 
1
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До БаДката407.Не съм казвал подобно нещо.Но казвам че договорът за взаимно ненападение Рубентроп-Мполотов цитирам г-н Михайлов от клипа не е причина за ВСВ.Само това като чуя и останалото ми е ясно.Нищо общо с реалността и истинските причини за войната."Нещо нова мода тръгна из народа",съобщават се факти а се пропускат други по съществени.
389
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда да се руши паметника. Маха се Альоша и на негово място се слага Цецка Цачева. Майката на нацията.
388
1
 
5
 
! Отговори
До Паметник преди 6 години
Ти си паметник на руските алкохолизъм, злоба и милитаризъм...
387
1
 
2
 
! Отговори
БаДката преди 6 години
Je suis 402, калъфче.Тапет, ти обърка ли руско-турската със Bтората Cветовна искам да си признаеш :D Армията на ссср била ни освободила от турско. Ще умра :D :DВикаш що е рубла, взимаш я, не мислиш. Кибик тотален с наръч опорни точки и празен поглед, ейтова си ти.
386
3
 
1
 
! Отговори
Пметник преди 6 години
До Анонимен402.Глупакът затова е ***.Той не вижда цялата картина а детайли от нея.И обикновено живее с последиците,или с парчета от информация с която го манипулират и насочват в определена посока.В момента събитията много напомнят на тези от 1929 и 1938г но той дори не разбира произтичащата реалност около него и какво го чака в близкото бъдеще.Той не вижда причините и живее в последиците.Както и живя 45г с последиците.Както и в момента,така и за в бъдеще.
385
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми съберете са една вечер пидисе момчета с въжетата и с колите и го дръпнете и толкус ...
384
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** войни са умрели в България през ВСВ, в Бургас, на гарата, от пиене на метилов алкохол директно от ЖП композиция.Това са им братушките- освободители!
383
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 402 преди 6 години
Не му "куца" историята на този - "куца" му мозъка!Заразени като този "Паметника" у нас много!Русофилски човекоскрап на големи купчини!
382
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметник, *** си мойто момче и *** ще си умреш. Альошата не е паметник на руската армия участвала в руско-турската война, която наричаш освободителна. Впрочем Екзарх Антим Първи БЪЛГАРСКИ е казал тогава за тая армия "Хубаво, че ни освободихте, ама от вас кой ще ни освбоди?" Сигурно и той е турчин според теб...Альошата е паметник на съветската сталинска армия, която е дала 0 жертви за България и 0 жертви в Бс. И тази съветска армия е окупирала България.Историята ти куца на теб.
381
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги натрошат тия паметници за чакъл!Поне ще свършат нещо полезно.Не ни трябват паметници от руското робство!
380
4
 
2
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До БаДката от Бургас И моля те запознай се с причиноследствените връзки за проектиране,стартиране и провеждане на СВ в Европа през 20 век.Аз не съм Историк но точно с тази война съм запознат от чисто човешки интерес за да си обясня настоящето.Просто е жалко и тъжно да не разбираш защо Паметника на войн не трябва да се пипа.Това означава че понятие си нямаш от причините и противоречията породили възникването на тази война.И никакво уважение към жертвата на тези хора.
379
7
 
3
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До БаДката от Бургас Ами само башибозук може да нарича своите освободители окупатори.Понеже за Османската Империя са окупатори.Като тури немски княз кво стана? Национални катастрофи.То е било от ясно по ясно че Англия с помощта на руската армия ще смачка немския елит и Европа и ще неутрализира конкуренцията си на Континента.Борили сме е за национално Обединение.Грехове нямаме.Но да събаряш паметници щот те кефи не е резон и оправдано.
378
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 392Та на Ленин кой му е дал пушките и златото? И от коя пратка с пари от вън го е направил!! ха ха ха
377
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremistха ха ха Колко точно!!!Но има и много други средства за отвличанета на вниманието на обществебостта от знакови събития! А озаконяване на кражбите със закони е разбира се знаковото! ха ха
376
4
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Когато стане въпрос за минало ,простаците си проличават веднага! Те никога не могат да се учат от грешките ! За това са и простаци! Та и за паметниците е така! Символизирали диктатор или диктатура!! ха ха ха И за това трябвало да бъдат разрушени! Щото този символ определял мисленето !!! ха ха ха Ами какви са хората дето не си знаят интересите , та един символ ще ги замести!!Хем ми е смешно , но е жално за мен самия!! С какви хора би трябвало да градя бъдеще за децата си и държавата България.