България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.

Евростат: Най-предпочитани за живот са София и Варна
9 фев 2018 08:50,
153
България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.
Снимка: flickr

В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

Специално за страната ни е отбелязана тенденцията за обезлюдяване на селските райони и миграцията на хората към големите градове.

Отчита се, че делът на градското население като дял от общия брой на населението се е увеличил - от 20 на сто през 1950 г. - до 67 на сто през 1990 г. и до 75 на сто през 2016 г.

Селските райони за около 65 години са загубили население в полза на градските райони от близо 6 милиона души.

В момента в селски райони у нас живеят около 1,8 млн. души, тоест основата на пирамидата е обърната - от близо 6 млн. селско население преди половин век - днес тези хора живеят в градовете.

Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30 на сто, във Варна - с около 10 на сто.

Градовете у нас с най-прогресивно обезлюдяване на населението са Враца - минус 23 на сто и Видин - минус 22 на сто.

В анализа се отчитат и други две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване.

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми.

Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София – 48%, във Варна – 30% и в Пловдив - 26 на сто необитаеми или вакантни жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
7
 
! Отговори
francuzoika преди 6 години
vav francia ot kadeto pi6a nqma selqni
94
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Заглавието на статията е поставена класова дискриминация - "граждани и селяни"! Ако някой *** журналист не помни - в паспортите на Република България е написно - "Гражданин на РБ", а не селянин!!!Такова разделение на народа е направо подсъдимо!Защо "Евростат" не публикува инфо (статистика):- Колко "селяни" изхранват "селата София, Варна, Пловдив и Бургас"?- Колко "селяни "им бършат зад.ите части"?- Колко "селяни" работят в строителството и т.н?-
93
5
 
37
 
! Отговори
ел преди 6 години
До ЧочкоКакава европейска столица бе човек! София се превърна в ***! Имаме една опера и безброй чалготеки! Буквата Е не съм я чувала от месеци, мяка се като за световно!
92
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 1Освен да го напиша "selijandurite"?
91
3
 
30
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Живея на село в покрайнините на областен град.Имам голяма къща на три етажа по 140 кв.м.всеки.На първият етаж живеят родителите ми,на вторият семейството ми, а третият ще остане на децата ми като пораснат.Имам си двор с ливада и овошки.Вечер се разхождам сред природата.Няма престъпност-в нашата махала от 20 години няма кражби.До работата си в града стигам за 10 минути с колата.И НИКОГА не бих сменил този си живот за живот в града.
90
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 1Става въпрос за "***"
89
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
То за селяните ясно/като се погледне и София е била село/, а *** колко са? Те и в град да живеят си остават същите!
88
2
 
18
 
! Отговори
Умират преди 6 години
Както изглеждат селата ни днес, така ще изглеждат и градовете ни утре.
87
3
 
47
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Това, че някой живее под наем в панелка в града, кара 20-годишна трошка, пазарува в Била на "промоция" и търка билетчета, не го прави гражданин. Държава от селяни сме, граждани няма.
86
1
 
11
 
! Отговори
Чочко преди 6 години
До Анонимен"Бегай си у селото" е много интелигентен, книжовен, толерантен и граждански израз
85
0
 
2
 
! Отговори
praciganin преди 6 години
Balgarite tribva da se zapi6at v 4ervenata kniga na iz4ezva6tite vidove da zivee Romelia potomak sam na praciganina Khan Kubrat
84
1
 
14
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
83
0
 
35
 
! Отговори
Георги Ценов преди 6 години
Ха-ха-ха!Интересно ми е според кои данни в българия има 7 000 000 жители?!Според адресните регистрации ли?Ами то половин България е в Европа, но по адрес си се води в България :D
82
2
 
17
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Как се определя дали си селянин или гражданин? Според родното ти място ли? Според мен да си *** по-душа е най-лошо! Познавам много хора идващи от село (включително аз и моите родители) които са добри, възпитани и честни хора! Има и много които се изживяват на граждани, а са такива *** че нямам думи... Отделно всеки гражданин мечтае за вила, къща на село където да си почива уикенда!
81
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябваше да се строи ограда по границата , а трябва ограда около София !Петорна , с 1000V напрежение , автоматични картечници, дронове и тнт ...
80
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Чочко ли си , не те знам какъв си. Бегай си у селото от което си изпълзял. Смучи ракия , бий жената , и бъди щастлив !И ако може вземи и останалите си съселяни с теб !
79
3
 
7
 
! Отговори
Чочко преди 6 години
До елИзказването ти само показва, че все още не сте дорасли да сте европейска столица и космополитен град, а иначе имате големи претенции...За твоя информация - нямам принос за израждането на града Ви, тъй като досега ми с него е минимален.
78
8
 
8
 
! Отговори
Циник до az преди 6 години
Смешно - не е точното определение за текезесарските ***!Жалки! Жалки са!Иначе ако по чудо 80та бяха отворили границите в България щяха да останат само инвалиди - без асистенти, които да им помогнат да минат границата!
77
0
 
15
 
! Отговори
селянин-интелигент преди 6 години
Нещата се обърнаха. Плебса сите станаа граждаье и затова културата и интелигенциата на нацията вече е у селяните, като малцинство.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гошути по малко харчи за ескорти и повече за обзавеждане. Пък аз като нямам тия възможности ще си остана под наем, а ако съм жив и здрав до пенсия, в дядовата къща на село. Както виждаш от статията, мнозинството произхождаме от там, само дето заради комплексите си не го признаваме. успех! Тия дърти еврочиновници го вдигали още, ти да видиш..