България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.

Евростат: Най-предпочитани за живот са София и Варна
9 фев 2018 08:50,
153
България днес: 5,2 млн. граждани, селяните са 1,8 млн.
Снимка: flickr

В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

Специално за страната ни е отбелязана тенденцията за обезлюдяване на селските райони и миграцията на хората към големите градове.

Отчита се, че делът на градското население като дял от общия брой на населението се е увеличил - от 20 на сто през 1950 г. - до 67 на сто през 1990 г. и до 75 на сто през 2016 г.

Селските райони за около 65 години са загубили население в полза на градските райони от близо 6 милиона души.

В момента в селски райони у нас живеят около 1,8 млн. души, тоест основата на пирамидата е обърната - от близо 6 млн. селско население преди половин век - днес тези хора живеят в градовете.

Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30 на сто, във Варна - с около 10 на сто.

Градовете у нас с най-прогресивно обезлюдяване на населението са Враца - минус 23 на сто и Видин - минус 22 на сто.

В анализа се отчитат и други две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване.

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми.

Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София – 48%, във Варна – 30% и в Пловдив - 26 на сто необитаеми или вакантни жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
11
 
! Отговори
До Гошу преди 6 години
Много харесвам прогресивното мислене на хора като теб. Сега си в стария апартамент, после ще се преместиш в новия. Ще си живееш царски. Стария го дръж за след Шенген. Тогава наистина ще се увеличат двойно, даже - не тройно цените на жилищата. Има икономическа обосновка за това - железна. Защото самото ни влизане вече ще удвои заплатите ни в ?. Реките ще потекат златни-съответно от чешмите ще тече. Който има жилища ще е милиардер. а некупилите сега, ще подсмърчат горко че не са те послушали - зян
74
5
 
24
 
! Отговори
az преди 6 години
Най-смешно ми е като някой започне да ми обяснява как Демокрацията била изгонила не знам си колко хора от България. Чудя се обаче ако пред 89-та можеше да се махнеш от България, колко души щяха да останат тук.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяните са над 7 млн!
72
7
 
8
 
! Отговори
Циник до Пабло преди 6 години
Текезесарската *** - е като троскота ти я тесаш с мотиката - тя избуявя!
71
4
 
14
 
! Отговори
ел преди 6 години
До ЧочкоПреди такива като теб да наводнят София, тук се живееше перфектно! Градът изглеждаше различно и чалга клубове нямаше.
70
1
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Ми, връщай соца тогава, да идва благоденствието.
69
14
 
11
 
! Отговори
Чочко преди 6 години
Всъщност най-големите селяни са "кореняците" софиянци. Вижте историята и откъде а дошли "кореняците". Да не говоря и как се кефят на чалга "кореняците".
68
4
 
10
 
! Отговори
Пабло преди 6 години
До КомунистТова е Дарвиновия път пич , неадаптирания не оцелява. Не демокрацията ги унищожи, а 73 години работническо- селска власт. България ще бъде въпреки такива като теб, но вие ще изчезнете.
67
15
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 63Ами да, факт е. Аз също имам жилище и то в центъра на София, но седи празно, не живея в него, защото си имам друго жилище, вече обзаведено, а новия ми апартамент е празен и лека-полека ще го мисля как точно да го обзаведа, в какъв стил. И един съвет от мен: сега ти се вижда много 1000 евро квадрата, ама изчакай само да влезем в Шенген, ако ни приемат де и тогава тази цена даже ще ти е евтина. Знаеш ли, че ескортите вдигнаха от 100 на час на 200, че и 300 лева? И то само заради европредседателството ни
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Етнически българи 4.8 милиона.Други етноси 0.8 милиона.
65
1
 
15
 
! Отговори
Икономическа... преди 6 години
обосновка на България - малка аграрна страна. Още въпроси? Някой? Граждани?
64
4
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Абе те селяните може да са три пъти по-малко, ама за сметка на това пък пишат 98% от коментарите в интернет :)))
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София примерно всички села близо до София са били присламчвани към града и селяните автоматично са ставали столичани, Драгалевци, Банкя, Горна баня и т.н.
62
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е Гърция е 12 млн. пък в Атина са 5 млн. и 1 млн. са в Солун. В Патра има още 250 хил. Това са трите им големи града. Всичко останало е по малки градове и селища. Не казвам села, защото всяко гръцко село е 1000 пъти по чисто и по красиво от всеки български град.Та мисълта ми е, че за гърците това не е проблем, нормално е всеки да бяга в града. Но и не са били обезземлени гърците. Затова и малките им градове цъфтят.Тук комунистите като им взеха на хората животните и земята и какво се очаква?
61
1
 
19
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 години
Най- много са сел* таците живеещи в градска среда. А от тях най- много са тези живеещи в София и покрайнините и, а от тях най- известни са тия от ''София ден и нощ''
60
5
 
7
 
! Отговори
до Комунист преди 6 години
Праce от кладенчова вода - и комунист от демокрация!
59
2
 
12
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Тези ни изкараха по европейци от европейците?къде са тези над 7 милиона?
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от тия селяни две трети са роми и турци, та вече демографията става и цивилизационен въпрос
57
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дава се пример, че 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София 48%И продължават да ме убеждават, че сега е момента да си купя панелка на 1200 евро квадратния метър и че утре щяло да бъде много по скъпо?
56
4
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
България е Мъртва. Кръвта й не циркулира по цялото тяло. Населението ще бъде комасирано в три града, а впоследствие - в само един, град-държава София. Затова чуваме новини само за това, как се развива тя. За останалите части на страната, само лошо и покрай лошото, разбираме, че там все още има некви живи ора. На освободената територия, ще бъде пренесен целият Израел. Това е планът. Бахур Бахар бе сложен на власт, за да го финализира.