Отново е зима: Сняг, студ, жълт код за опасно време в страната

АПИ: Тръгвайте на път само в краен случай
11 фев 2018 07:30, Анисия Иванова
70
Отново е зима: Сняг, студ, жълт код за опасно време в страната
Снимка: Булфото, архив

Очакваната рязка промяна на времето стана тази нощ - дъждът в Западна и Североизточна България  премина в сняг. За днешния неделен ден прогнозата е за бурни ветрове, интензивни валежи и виелици.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват - тръгвайте на път само в краен случай. И най-добре по първокласните пътища, които се почистват с предимство. Днес се очаква сняг да вали над цялата страна.

3000 снегопочистващи машини са в готовност да разчистват републиканските пътища. Зимните гуми са задължителни, напомнят от АПИ, както и да се кара с повишено внимание и съобразена скорост.

В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време за днес. За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

В 4 области е обявен жълт код за сняг и поледици, това са областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска. В област Бургас е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд. Сумарно за денонощието се очакват количества около 20-30 л/кв.м., на отделни места и повече.

Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала.

Привечер от запад валежите ще започнат да отслабнат и да спират. Ще духа умерен, в Източна България до силен вятър от север-североизток, който през деня постепенно ще се ориентира от северозапад и с него ще продължи да нахлува студен въздух. На места в Дунавската равнина, Предбалкана и Родопите, където валежите ще са по-интензивни, ще има условия за снежни виелици и навявания. Минималните температури ще са между минус 2° и 2°, а максималните – от 0° до 5°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня бавно ще се повишава.

В планините ще е облачно със силни снеговалежи. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно до силен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°.

По Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, по северното крайбрежие примесен със сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток, който през деня ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 3-6°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Ай стига лъжи на Бахамите е жега, де видяхте тоя сняг?
54
2
 
3
 
! Отговори
681 преди 6 години
На *** София й трябва дъжд, а не сняг! Снегът върху гресираните с мръсотия улици създава страхотни проблеми!Поне седмица да вали непрекъснато ocgo, та да свърши работата на общината - да измие улиците!
53
1
 
9
 
! Отговори
Пълен анонимник преди 6 години
До без носталгия ,но...Koлко века точно са ви необходими да проумеете, че "държавата", не е някакъв божествен организъм, който да е длъжен да ви гледа, пази, храни и ви се радва? Държавата сме си самите ние, единственият ангажимент на държавата е да създава условия и да не ти пречи да се обучаваш, работиш, грижиш за себе си и прочие...А пък ти си седи вкъщи и чакай да дойде да те хване някой за ръчичка и да те научи, да ти даде работа и да казва "браво мойто момче".
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека вали, нека вее, ич през *я да ти не е! :)
51
0
 
2
 
! Отговори
Xox преди 6 години
Holiday na pojarjikarskite koli...
50
3
 
27
 
! Отговори
балбоа преди 6 години
Сняг 5-10см, студ от0до-5, виелици 5-10 м в сек. Къде се е виждала такава зима?
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До без носталгия ,но... 57Човека не беше личност , а роб на БКП-БСП . Ти си от прослойката необразовани и нищо не можещи хора , които партията поощряваше . Самия Тодор Живков беше с основно образование и с професия овчар от с. правец. СоциализЪма е строй за необразовани , пияници, мързеливци и подобни индивиди .
48
7
 
15
 
! Отговори
без носталгия ,но... преди 6 години
....да създадем условия, като при социализма.Човекът беше личност за която държавата се грижеше - ранно пенсиониране, работа , обучение ,здравни грижи за всички .А сега ? Мор и гроб за всички. ГЕРБ + БСП+ ДПС+СДС+ ОП. + НДСВ ----- ТЕ ПОГРЕБАХА. БЪЛГАРИЯ
47
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТНОВО ЗИМА И ОТНОВО СТУДИ ПОСЛЕ ИДЕ ЛЯТО ЖЕГАНО И ВЪВ ЖЕГА И ВЪВ СТУДОТНОВО СОЦИАЛИСТИ МРЪТ
46
8
 
1
 
! Отговори
, 100' преди 6 години
Аз съм 100кила.Кво правите бе калъфи. Варна е номер-1
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде тръгвайте велики шофьори на път за да докажете , че и с летни гуми и баракуди можете да... закъсате. След това звънете на 112 да ви спасяват и т.н.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох заболя ме корема. Нивеа най гадно то кисело мляко.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом си изял една количка мляко нищо ти няма !Изяж още една да видим ще пукнеш ли?
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е щом зимните гуми са задължителни, значи всички тирове карат в нарушение. Доколкото знам, няма такова изискване все още.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова марка кисели млека Нивеа.Хора ужасни са преди малко изядох едно в малка количка.
40
1
 
13
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Снежец - радост за децата, кошмар за АПИ
39
1
 
3
 
! Отговори
Лунчова преди 6 години
Еееее с един да проведем нормален разговор. Мерси, за което Венциславе
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само лъжат!Няма никаква зима а се чудят под какво оправдание да откраднат парите за хиляди тонове нафта уж за почистване!
37
0
 
15
 
! Отговори
БУЛСАТА преди 6 години
ВЗЕМИ ЕДНА МЕТЛА И ИЗМЕТИ СНЕГА ....В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА 100 ЦИФРОВИ ЕФИРНИ ПРОГРАМИ ПО ЕВРОПЕЙСКА ДЕРЕКТИВА ГЛЕДАЙ ЕФИРНА ТЕЛЕВИЗИЯ УЖ ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА ГЛОБЯВА ПРАВИТЕЛСТВА ЧЕ НЯМАМЕ ЕФИРНА ЦИФРОВА ЕТО ВЕЧЕ ИМА ЦЕЛИ 6 КАНАЛА ХАХАХАХА ЗАБЛУДЕНО СТАДО.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боровеца по Нова тв