Съдът в Хасково реши: Нофал Захри задържан за 90 дни

Мароканецът: Не съм терорист, не ме връщайте!
Обновена: 12 фев 2018 18:33 | 12 фев 2018 18:20, Веселина Йорданова
21
Съдът в Хасково реши: Нофал Захри задържан за 90 дни
Снимка: БТА

Съдът в Хасково постанови временно задържане от 90 дни спрямо 35-годишен поданик на Кралство Мароко, обвинен в тероризъм и членство в "Ислямска държава". През този период ще се гледа искане за екстрадицията на Нофал Рашид Захри в Мароко, където за него е била издадена международна заповед за арест.

Още по темата
Той е бил задържан на 13 ануари т.г. заедно с 27 сирийци на "зелената граница" близо до свиленградското село Сладун. Настаненият след това в центъра за мигранти на МВР от затворен тип в Любимец Захри първоначално също се представил за сириец, като се легитимирал с фалшив сирийски паспорт.

ДАНС обаче е установил истинската самоличност на мароканеца след експертиза по лицево разпознаване, съобщи прокурорът Павел Жеков, цитиран от БТА.

Според Интерпол - Рабат и Апелативната прокуратура в мароканската столица, Захри е имал "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност се е придвижвал в Сирия, като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси".

Изправеният пред съда обяви, че не е терорист не желае да бъде екстрадиран в родината си, защото щял да бъде хвърлен в затвор. Пред репортери Нофал разказа, че е живял 4 години в Сирия с жена си и шестте си деца и се е препитавал с търговия.

Той уточни още, че е знаел, че тайните служби в Мароко го търсят и влязъл нелегално у нас, след като платил 2200 евро на трафикант на хора.

Държавното обвинение поиска временното му задържане в ареста, а защитата не се възпротиви. Сега нашите съдебни власти ще чакат искането за екстрадиция, което Мароко е уверило, че ще последва. Законът в Мароко предвижда наказание от 30 години затвор, ако обвиненията в тероризъм бъдат доказани в съда, стана още ясно по време на съдебното заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
да се маха от бьлгария за да не станем мишена на ид да го предадем на ам базав косово
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж бе с фалшива френска карта като личен документ сега с фалшив сирийски паспорт се движел и платил на трафикант на хора за да влезе у нас демек у нас може да се влиза отвсякъде кат през крив дол само да се покаже излязъл от дола влязъл у нас един път натам втори насам,та откъде е влязъл,че отивал нататък ужким в сирийско идвайки от родния край щом толкоз бързо бил известен за издирването му от родните му служби,че то има по пряк път през Африка за таквиз от Военни лагери и през Турция с кораб.
16
3
 
10
 
! Отговори
Амбициран неудачник преди 6 години
У нас щели да го осъдят на 15 години максимум а в Мароко 30 годинкиии.Демек айде да се смилим над този убиец на неверници и да зарибява в затвора нови жилаещи за рая с 40 -те девици.
15
3
 
15
 
! Отговори
тая чалма преди 6 години
я дайте на чеченците или на руснаците. те ще му обяснят набързо що за талибан е
14
1
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Кво се занимаваме с тая брадата майка без деца. Веднага да бъде САМОУБЕСЕН и хвърлен в гората на чакалите.
13
1
 
8
 
! Отговори
ss преди 6 години
оставете го малко в бг затвор :) от новала ще стане цезар :)
12
1
 
13
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Само да не го изтървете, че като му гледам физиономията, страх ме хваща!!!
11
1
 
18
 
! Отговори
ined преди 6 години
Ко ши го храним тоя марокански талибан 90 дена. Биеш му черния печат в паспорта и го пращаш към Мароко, там да се разправят с него.
10
1
 
20
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този докато е в ареста,нямали да получи инфаркт,сърдечна или бъбречна недостатъчност,и повече да не го мислим,а може и самообесване.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете го! Той трябва да даде своя неоценим принос за демокрацията и хуманизма. Нищо, че не може да напише тези думички. Изобщо, какво правят подобни субчовеци в Европа и до кога изобщо ще се допуска такава генетична плява да влиза в ЕС?
8
1
 
30
 
! Отговори
съдия преди 6 години
Само за физиономия му давам 10 години.
7
3
 
27
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 6 години
Чухте го, невинен е, пускайте го из Европата. Дайте му един колан като хората да не му падат гащите.
6
3
 
6
 
! Отговори
7 преди 6 години
tva ne e li ivailo borisov torinoto????
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мароканецът: Не съм терорист, не ме връщайте!"Не, ве! Не си терорист. Ти си марокански ядрен физик тръгнал на екскурзия в Европа.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба, скоро ще почнат да ги задържат и от кралство британия за колониализъм
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз не съм терорист, и никога няма да бъда, аз не съм.... "ПЕСЕН НА КИРИЛ МАРИЧКОВ ОТ СЕДЕСАРСКИТЕ ВРЕМЕНАЯВНО Е СЪПРИЧАСТЕН КЪМ ИДЕЯТА, АРЕСТ И РАЗПИТ! ВСИЧКО ЩЕ СИ КАЖЕ!!!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо 80 дни ще го дъжат обратно в Мароко. Българин, ако извърши подобно престъпление там ще лежи много . Нека има реципрочни мерки.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с мароканско гражданство ли е този джихадист?