Незаконните строежи – на прицел, на 8 часа пада по един

През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа
Обновена: 14 фев 2018 07:05 | 14 фев 2018 07:00, Камелия Цветанова
19
Незаконните строежи – на прицел, на 8 часа пада по един
Снимка: Булфото, архив

На всеки 8 часа през миналата година е бил премахван по един незаконен строеж. Това сочи статистиката на ДНСК, цитирана от "Монитор“.

Още по темата

През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35.

Много са номерата, които нарушителите прилагат само и само да осуетят или забавят влизането в сила на заповедите за премахване и изпълнението им, коментират от строителния надзор.

Освен това според ДНСК общинските администрации не изпълняват ефективно задължението си за своевременно опразване от оборудване за съхранение в определени от тях помещения.

Доставчиците на ел. енергия и вода пък не винаги имат достъп до незаконния строеж за преустановяване на захранването.

Най-често незаконните постройки се оказват в ромските махали. Там, където общините имат възможност, настаняват хората останали без покрив, в общежития.

80 незаконни къщи предстои да бъдат бутнати в пловдивската Аджисан махала, която се намира в супер центъра на областния град и поради тази причина населението й се смята за по-аристократично от живеещите в другите ромски махали на Пловдив.

Всички незаконни строежи в ромската махала на Благоевград, в района под зоопарка, ще бъдат съборени, като акцията ще се проведе през април-май, закани се кметът Атанас Камбитов.

Все пак той обеща ,че всички, които останат без покрив над главите, си отговарят на изискванията, ще получат общински жилища.

В Стара Загора проблемът също е от години. Наскоро бяха бутнати десетки къщи в местността "Зайчева поляна" в старозагорския кв. "Лозенец".

"Така наречените "къщи“ са изградени с подръчни материали и са опасни. Във всяка една от тях са се самонастанили по десетина души, придошли от различни градове, за които Община Стара Загора няма ангажимент", обясни по този повод кметът Живко Тодоров.

Същият е проблемът и във Варна, Петрич, Гърмен, София...


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БутатИ, ама ромитИ кАде ще живее? И аз сам хора, бате! Вярно данъци не плащам, ток крада, но и аз сАм хора!)))
17
0
 
2
 
! Отговори
... преди 1 година
Това сме го чували и друг път! Значи навремето още гато Бойко борисов беше за пръв път министър председател! Тогава обеща на един язовир да бутно всичките къщи щото беха и незаконни но бутна на един дядо и една баба колибата само! После го слушахме как на доганя щал да бутне къщата ма оказа се, че доганя сам си бутна само барбекюто Бойко борисов даже не участва! Та не съм го казвал ама ше повторя това с бутането на незаконните постройки сме го чували и преди засега без особен резултат! Та така!
16
0
 
4
 
! Отговори
Бам Бам преди 1 година
Така трябва! Не говорим само за това, че наглеците си избират най-хубавите места, настаняват се и започват строителство, без дори да са попитали чия е земята под тях ... Но не може и тези хитреци да строят, без да плащат и стотинкка за узаконяване! Не може аз да плащам десетки хиляди за имота, за проект, за одобряване на проекта в общината от общинския съвет, за право за строеж, за заснемане ... за материалите и работата по самия строеж, а наоколо да се вдигат палати, без стотинка разход! Бутай!
15
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
То ако само във Варна е това ) изцяла България е тъй ,а след това искат да сме "цветуща"Швейцария!)
14
2
 
4
 
! Отговори
РЕШЕНИЕТО преди 1 година
ХИТРЕЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В НЕЗАКОННИ КЪЩИ И ПАЛАТИ
( вкл. и палатите на олигарсите без акт 16 )

- НЕ ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ ( детски, помощи и др. )

- НЕ УЧАСТВАТ В НИКАКВИ ИЗБОРИ ( европейски, национални, общински )

- НЕ ЗАЕМАТ НИКАКЪВ ДЪРЖАВЕН ПОСТ

- НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

И ... ВСИЧКО Е ОК
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къщите и кооперациите без акт 16 (Разрешение за ползване) кога ще ги бутат?Във Варна има десетки кооперации на по 7-8 етажа напълно населени без акт 16 и никога няма да го получат поради различни несъответствия.Никой не плаща данък сгради и такса смет.Тръгнали да ми бутат показно някакви ромски колиби....айде моля,нали има закони
12
0
 
1
 
! Отговори
... преди 1 година
До Поправка

Работните дни са 25о и нещо. И са по 8 часа.
11
0
 
5
 
! Отговори
чуй преди 1 година
до 11

Навес можеш да строиш, защото не се води масивна постройка(железобетон).
10
0
 
7
 
! Отговори
Абу Манаф преди 1 година
Бутнали са,
дедовия ...
9
0
 
5
 
! Отговори
Поправка преди 1 година
365 дни х 24 часа \ 255 бутнати постройки
= 34.35

Бутана е по една постройка на всеки 34.35 часа.
8
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Колеги,
Пак не сте разбрали...
Бутат се паянтови бараки...незаконните масивни постройки на 3 етажа с "интегрирани електростълбове на Енергото" си стоят...и се множат!
:-)
7
1
 
13
 
! Отговори
Морски преди 1 година
На Борисов главата кога ще падне!
6
0
 
10
 
! Отговори
Адмиралъ преди 1 година
А в Пазарджик кога ще ги бутнат?
5
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Добре, аз не разбирам какъв е проблема....ако къщата ти е незаконна се бута, какво толкова сложно и какви административни пречки може да има, ако българин си построи така къща дали и ползва безплатно ток не само ще му съборят къщата ами и ще има многобройни глоби !!! след като държаата харчи пари за да премахва незаконни строежи трябва да е за сметка на нарушителя, а не да дават някой за пример как виждаш ли сам си разваля незаконният строеж !!!
4
1
 
11
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 1 година
Журналята хвърлят едни платени цифри, ама ние можем да смятаме.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромските къщи по правило са незаконни. Те са между 500 000 и 700 000. Значи са съборени около 0,001%, или иначе казано 1 промил. Сметай колко "законна" държава сме изобщо!!!
2
0
 
22
 
! Отговори
ДС преди 1 година
което значи около 1000 незаконни постройки с били съборени. Ами то в една селака ромска (римска) махала има поне 100 незаконни. Правете сметка.
1
1
 
8
 
! Отговори
Първи преди 1 година
ми, българия