Незаконните строежи – на прицел, на 8 часа пада по един

През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа
Обновена: 14 фев 2018 07:05 | 14 фев 2018 07:00, Камелия Цветанова
19
Незаконните строежи – на прицел, на 8 часа пада по един
Снимка: Булфото, архив

На всеки 8 часа през миналата година е бил премахван по един незаконен строеж. Това сочи статистиката на ДНСК, цитирана от "Монитор“.

Още по темата

През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35.

Много са номерата, които нарушителите прилагат само и само да осуетят или забавят влизането в сила на заповедите за премахване и изпълнението им, коментират от строителния надзор.

Освен това според ДНСК общинските администрации не изпълняват ефективно задължението си за своевременно опразване от оборудване за съхранение в определени от тях помещения.

Доставчиците на ел. енергия и вода пък не винаги имат достъп до незаконния строеж за преустановяване на захранването.

Най-често незаконните постройки се оказват в ромските махали. Там, където общините имат възможност, настаняват хората останали без покрив, в общежития.

80 незаконни къщи предстои да бъдат бутнати в пловдивската Аджисан махала, която се намира в супер центъра на областния град и поради тази причина населението й се смята за по-аристократично от живеещите в другите ромски махали на Пловдив.

Всички незаконни строежи в ромската махала на Благоевград, в района под зоопарка, ще бъдат съборени, като акцията ще се проведе през април-май, закани се кметът Атанас Камбитов.

Все пак той обеща ,че всички, които останат без покрив над главите, си отговарят на изискванията, ще получат общински жилища.

В Стара Загора проблемът също е от години. Наскоро бяха бутнати десетки къщи в местността "Зайчева поляна" в старозагорския кв. "Лозенец".

"Така наречените "къщи“ са изградени с подръчни материали и са опасни. Във всяка една от тях са се самонастанили по десетина души, придошли от различни градове, за които Община Стара Загора няма ангажимент", обясни по този повод кметът Живко Тодоров.

Същият е проблемът и във Варна, Петрич, Гърмен, София...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БутатИ, ама ромитИ кАде ще живее? И аз сам хора, бате! Вярно данъци не плащам, ток крада, но и аз сАм хора!)))
16
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Това сме го чували и друг път! Значи навремето още гато Бойко борисов беше за пръв път министър председател! Тогава обеща на един язовир да бутно всичките къщи щото беха и незаконни но бутна на един дядо и една баба колибата само! После го слушахме как на доганя щал да бутне къщата *** оказа се, че доганя сам си бутна само барбекюто Бойко борисов даже не участва! Та не съм го казвал ама ше повторя това с бутането на незаконните постройки сме го чували и преди засега без особен резултат! Та така!
15
0
 
4
 
! Отговори
Бам Бам преди 6 години
Така трябва! Не говорим само за това, че наглеците си избират най-хубавите места, настаняват се и започват строителство, без дори да са попитали чия е земята под тях ... Но не може и тези хитреци да строят, без да плащат и стотинкка за узаконяване! Не може аз да плащам десетки хиляди за имота, за проект, за одобряване на проекта в общината от общинския съвет, за право за строеж, за заснемане ... за материалите и работата по самия строеж, а наоколо да се вдигат палати, без стотинка разход! Бутай!
14
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
То ако само във Варна е това ) изцяла България е тъй ,а след това искат да сме "цветуща"Швейцария!)
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къщите и кооперациите без акт 16 (Разрешение за ползване) кога ще ги бутат?Във Варна има десетки кооперации на по 7-8 етажа напълно населени без акт 16 и никога няма да го получат поради различни несъответствия.Никой не плаща данък сгради и такса смет.Тръгнали да ми бутат показно някакви ромски колиби....айде моля,нали има закони
12
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
До ПоправкаРаботните дни са 25о и нещо. И са по 8 часа.
11
0
 
5
 
! Отговори
чуй преди 6 години
до 11Навес можеш да строиш, защото не се води масивна постройка(железобетон).
10
0
 
7
 
! Отговори
Абу Манаф преди 6 години
Бутнали са,дедовия ...
9
0
 
5
 
! Отговори
Поправка преди 6 години
365 дни х 24 часа \ 255 бутнати постройки= 34.35Бутана е по една постройка на всеки 34.35 часа.
8
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Колеги,Пак не сте разбрали...Бутат се паянтови бараки...незаконните масивни постройки на 3 етажа с "интегрирани електростълбове на Енергото" си стоят...и се множат!:-)
7
1
 
13
 
! Отговори
Морски преди 6 години
На Борисов главата кога ще падне!
6
0
 
10
 
! Отговори
Адмиралъ преди 6 години
А в Пазарджик кога ще ги бутнат?
5
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Добре, аз не разбирам какъв е проблема....ако къщата ти е незаконна се бута, какво толкова сложно и какви административни пречки може да има, ако българин си построи така къща дали и ползва безплатно ток не само ще му съборят къщата ами и ще има многобройни глоби !!! след като държаата харчи пари за да премахва незаконни строежи трябва да е за сметка на нарушителя, а не да дават някой за пример как виждаш ли сам си разваля незаконният строеж !!!
4
1
 
11
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 6 години
Журналята хвърлят едни платени цифри, ама ние можем да смятаме.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромските къщи по правило са незаконни. Те са между 500 000 и 700 000. Значи са съборени около 0,001%, или иначе казано 1 промил. Сметай колко "законна" държава сме изобщо!!!
2
0
 
22
 
! Отговори
ДС преди 6 години
което значи около 1000 незаконни постройки с били съборени. Ами то в една селака ромска (римска) махала има поне 100 незаконни. Правете сметка.
1
1
 
8
 
! Отговори
Първи преди 6 години
ми, българия