Евросанирахме! Едни се греят на дърва, други с парно. Спестихме ли?

Какво показват данните на МРРБ? Вижте?
15 фев 2018 20:00, Петя Славова
77
Евросанирахме! Едни се греят на дърва, други с парно. Спестихме ли?
Снимка: архив, Булфото

Санираните апартаменти в обществени и жилищни сгради в 28 малки общини ще пестят на собствениците им по 7,5 млн. лв. всяка година. Вложените до момента европейски субсидии са на стойност 80 млн. лв. при сключени 107 договора за безвъзмездна финансова помощ, показват данните на регионалното министерство.

Стойността на спестената първична енергия която се очаква по тях, е около 54 млн. киловатчаса за година. Собствениците на апартаменти в малките общини използват основно дърва или ток за отопление, показват разчетите на министерството.

Приемаме, че в половината от обновените по европейската програма за саниране за отопление се използва дървен материал, което излиза по-евтино през зимата.

Още по темата

В този случай собствениците на имотите ще спестят около 2,7 млн. лева при цена на кубик дърва около 100 лева. Сумата, спестена от санирането при останалите блокове, използващи ток, е 4,8 млн. лева на година при цена на киловатчаса по 0,18 лева, пише "Монитор".

Приоритетната ос "Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони (ПО2) на оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020г." е предназначена да подпомогне обновяването на сградния фонд в периферни райони от ниво 4 на националната полицентрична система. В рамката за изпълнение на приоритетната ос е заложена етапна цел за спестена енергия към края на 2018 г. от 5,1 млн. киловатчаса за година и крайна цел към 2023 г. от 56,9 млн. киловатчаса за година.

Съгласно индикативната годишна работна програма на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през март ще бъде обявена нова процедура - "Енергийна ефективност в периферните райони 2" по Приоритетна ос 2, с която също ще се допринесе за увеличаване на стойностите на спестена първична енергия.

По нея кандидатите за нови дограми и монтиране на топлоизолация ще си разделят близо 207 млн. лв. Условието е кандидатстващите за евросубсидии за ремонти да обитават многофамилни жилищни сгради с до 35 апартамента. По програмата могат да кандидатстват сгради, които остават извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дядо Добри беше един от много малкото нормални, свестни, доблестни българи. Може би последния светъл лъч, направо се едно не беше българин тоя човек! Българите сте биoлoгичен oтпадък!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19 КаТегоричнО НЕ!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S.A.R.S. - Perspektivaголяма песен!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛИМ.А ИЗОБЩО МИСЛИМ ЛИ?
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А увеличеният брой отопляващи се на дърва (отказани от ТЕЦ) как се отразява на околната среда? Питам за един приятел еколог.
14
4
 
34
 
! Отговори
НИГЕРИЙСКИ ИЗМАМНИК преди 6 години
Моля ви,изпратете ми пари около 1000 долара да отблокирам сметката си където са задържани 1 милион евро,и вие ще получите 100 000 долара за благодарност.Съгласни ли сте?Аз ще ви пратя хубава жена да се ожените за нея а не да зимате за съпрузи кривокраки шопкини
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
слушам си српската музика и се надъхвам в българия е слаб тестоcтерона
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХМММММММММММММММЧЕ КОЙ ВЯРВЯ, ЧЕ ЩЕ ДОЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНКИ???
11
4
 
22
 
! Отговори
само Црвена звезда преди 6 години
какво значение има с какво се топлите се едно на някой му дреме за вас изгъpбeните дpeбни българи
10
3
 
41
 
! Отговори
живеещ в стара къща преди 6 години
Топля се с евроатл. ценности.
9
3
 
36
 
! Отговори
ХМММММММММММММММ преди 6 години
ТАКАВА ИЗОЛАЦИЯ Е ОТРЕЧЕНА БЕ! ТРАЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1О-15 ГОДИНКИ. ПОСЛЕ ИМА ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ,,,,БЕЗ ДА БРОИМ ОТРОВИТЕ.
8
3
 
44
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Целта никога не е била пестене, а усвояване и присвояване. На печелившите - за лекарства да ги харчите!
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ония ден влезнах в сръбски форум и там коментираха как българите слушали сръбска музика и един човек беше написал "ами какво да правят, като си нямат тяхна.."
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целувайте ръка на Бойко, който е финансирал и построил всичко.
5
2
 
44
 
! Отговори
Свинетка преди 6 години
Спестихме в офшорки и вложихме в чантички.
4
6
 
45
 
! Отговори
Саниращия с вълци преди 6 години
Да лепиш стиропор по стените, и то от ВЪНШНАТА страна е МЕГА лудо!
3
1
 
37
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Ехаа! Значи ако се топля на дърва, ще спестя 2.7 млн. лева само тази година и всяка следваща по още толкова! А ако се топля на ток, тогава 4.8 млн. лева! Пак всвка година!Ехааа! Иии, а сега се замислям, може ли тогава да се топля и на дърва и на ток едновременно? А, става ли така?
2
28
 
19
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на премиера Борисов!Само със санирането дава на хората по 7,5 млн. лв. всяка година! Някой друг премиер някога давал ли е на хората по 7,5 млн. лв. и то всяка година?! Давали са им по 50-100 лева, не повече!А това е само от санирането! А от контрабанда колко взехме? Милиарди! Отделно от проституция, от наркотици...Браво!
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък едни противни Свинеподобни същества с наднормено тегло си напазаруваха вили в Барселона за по 1.5 млн еврака.