Затвориха зоопарка в София заради птичи грип

БАБХ откри болестта в две птици, транспортирани незаконно
Обновена: 27 фев 2018 19:00 | 27 фев 2018 19:00, Веселина Йорданова
16
Затвориха зоопарка в София заради птичи грип
Снимка: архив, БулФото

Агенциято по безопасност на храните затвори зоопарка в София заради птичи грип. При два екземпляра от умъртвените птици, които бяха незаконно транспортирани през "Дунав мост" 2, била открита болестта.

Първоначалните изследвания са доказали наличието й в лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от контролния орган.

По-рано днес стана ясно, че министърът на земеделието Румен Порожанов е разпоредил проверка на дейността на БАБХ.

Тя се наложи след сигнали от неправителствени организации и граждани за защитени видове птици, които агенцията по храните реши да умъртви. В понеделник от контролния орган съобщиха, че на "Дунав мост" 2 са спрени алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, пише "24 часа".

“Те са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус”, съобщиха от БАБХ. След това казаха, че е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Става дума за 119 птици, проби от които са изпратени за изследване.

Забранява се достъпът на външни лица до Зоологическа градина - София до приключване мерките, които е разпоредил шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той забранява да се транспортират яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от софийския зоопарк. Пернати, за които е възможно да имат досег с диви птици, трябва да се затворят и отглеждат на закрито до отмяна на нарежданията.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В едните документи птиците са 142, в други 114, в трети 124, в четвърти 132....При фалшификацията на документи се предполага, че поне можеш да броиш....Както казват италианците "майката на *** е винаги бременна".
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега трябва да обявят Белгия или Унгария е заразена с птичи грип... Мале мале
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министъра на земеделието да вземе незабавни мерки и да освободи ръководството на БАБХ, иначе може да последва Теменужка! Барабар с целия отбор ***!!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ - оставки, съд и затвор за убийците на редки животни! Ясно е, че отмъщават за лъвовете, които бяха пратени в Холандия. Който е издал заповедта трябва да бъде уволнен НЕЗАБАВНО!
10
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Имам чувството,че тази агенция живее в будна кома
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намериха оправдание за убийството.
8
0
 
3
 
! Отговори
Коджабашев преди 6 години
До онбашиятаМежду тия птици имаше 3 вида критично редки ,които са под закрилата на закона и е забранено убиването им по всякакъв начин ...
7
0
 
2
 
! Отговори
Проверка !!! преди 6 години
Много ясно иначе как ще оправдаят незаконното клане на 100 редки вида внесени от ЕС.Лабораториите им иматли съответните стандарти или само на хартия ?Да се пратят проби от птиците в западен ЕС !
6
0
 
9
 
! Отговори
БАБХ са лъжци! преди 6 години
БАБХ уби птиците в противоречие на съдебно решение! Трябва да им се търси сметка за неизпълненнието му!Птичият грип е измислен, тъй като няма взети проби нито преди, нито след унищожаването на птиците!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах по Нова една симпатична служителка на БАБХ дава изявление - тя дава ли си сметка, че е съучастничка в убийство? Че агенцията за която работи, обяви токсичните яйца за безопастни? Че изби КОНЧЕТА (КОЙ УБИВА КОНЧЕТА????)? И че аз лично съм се връщала от колата, за да взема паспорта на кучето ми, когато съм го водила на ветеринар, за да не би случайно да ме спрат полицаи, и ми го вземат и да го убият? Нормално ли е една агенция по храните да са убийци? Не мисля.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казаха от БАБХ "искахте война, получихте си я". Вярно че говорим за Зоопарка в София, който би трябвало да е обществено интересен обект. Както и че става въпрос за 119 птици + кончетата + неясно колко кучета, но какво е тук някакъв си живот пред манията за величие на една самозабравила се агенция. Но, карма има и тя се трупа. Включително за 119 патки убити преди да са проверени пробите (ако приемем, че такива наистина е имало, а не са взети след това от другаде). Мутренска държава..
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък един зоопарк...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смяна на ръководството на БАБХ, след случая с кончетата и птиците тия са убийци!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ си позволява повече от колкото трябва, злоупотреба със служебно положение?!?