Трагедията в Средец: Туба, искра от печката и взрив

"Чух крясъци, жената излизаше горяща с едно от децата"
9 мар 2018 19:36,
20
Трагедията в Средец: Туба, искра от печката и взрив
Снимка: Булфото

Загазоване на стаята, в която е спяло цялото семейство, е довело до взрива и жестокия пожар в Средец.

В нощта срещу 7 март в огъня загинаха бащата Антон и две от децата, а няколко часа по-късно в болница издъхна и майка им Анка. Другите две деца – на 8 и на 11 години са в Клиниката по изгаряния във Варна. По-голямото е в тежко състояние, с 85 % изгаряния.

Семейството е спяло в едно помещение, в което са се съхранявали и масла, а и туба с гориво. В него се е получило загазоване, заради което една искра от печката с дърва е предизвикала взрив, пише "24 часа".

"Този обемен взрив не е разрушителен, но при него всичко пламва едновременно - хора, покъщнина, всичко", обясняват пожарникари.

Още по темата

"Беше към 22:10 ч., чух силни крясъци. Като дойдох видях жената да излиза горяща с едното дете. Успях да спася едно от децата в къщата. После исках да вляза отново, но вече не беше възможно. Всичко гореше", разказва за ужаса съседът на семейството Вълчо.

Той потвърждава думите на други от ромската махала, че пожарникарите се забавили много, а в пожарните нямало вода. Според младежа огнеборците били в цивилни дрехи и дори някои от тях подпийнали.

От Областната противопожарна служба в Бургас обаче опровергават думите му. Началникът комисар Васил Василев е категоричен, че пожарните автомобили няма как да отидат без вода.

"Истината е, че имаме технически проблем с единия автомобил и това е отразено в реално време - 1 час след завръщането на колите. Не се е отворил електро-пневматичен кран. Вторият автомобил тръгва по друг път, тъй като мястото е трудно достъпно. Този автомобил е по-тежък от първия и пристига 5-6 минути по-късно. Не е вярно, че 40 минути са се забавили нашите служители, както се твърди", обясни той.

Комисар Вълчев отрича колегите му да са били пияни, а за дрехите на огнеборците обясни, че са втора употреба.

"Да, нямаме необходимото оборудване, колите са стари, но не бива да се коментира така безотговорно, че пожарната нямала вода и да се настройват хората срещу нас", смята комисар Василев.

Според експерти дори да е нямало проблем с първата пожарна хората в пламналата постройка не са имали никакъв шанс заради получения обемен взрив в загазованото помещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
За мен загиналите са си отишли за секунди ,поради вдишване на отровни газове, които заради високата температура са убийствени! Освен, че са токсични,те изгарят белите дробове!Представете си човек да вдиша нагорещен газ с температура 800-1000-1500 гр.! Хора, пазете се!
16
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 11Може би, няма и "газове"? Като вредни газове?
15
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
До 1Такава дума няма.
14
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 11Може и "загазоване"!
13
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
До 1А не може ли загазЯване, да ти светне лампата за какво става дума?
12
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 11Понеже ме смяташ за ***, как трябва да го напиша, "задимяване" или "обдимяване"?
11
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
"Загазоване"?!!!! МБуууухахахахаха хахаха, баси идиoтите! Слушам и не вярвам на очите си!
10
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До незнайкоПравилната дума е "загазоване" от продуктите на горене, които имат различна токсичност и температура, която зависи от това, какви продукти горят! Обгазени са хората, които са ги вдишали !
9
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
ТУка е така. В Германия е идеално.
8
2
 
17
 
! Отговори
незнайко преди 6 години
Правилната дума е "обгазяване ' за този случай ! Пожарните от Бургас ,който е на 32 км от Средец , не могат да пристигнат по- бързо от 35-40 мин, , това дори и с 80 км/ ч. да са се движели, отделно ,че отиват на непознат за тях район , където улиците са толкова тесни , че от *** пред къщите дори леки коли трудно минават !
7
0
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Означава изпълване на стаята с газ, използва се рядко, но се използва. Кой знае как го е обяснил на 2 4 часа, пък после тука са си го взели... ей така стават нещата.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само една къща, колко от тия ходят на училище и искат да станат я пожарникари я лекари. Tия бунгала най-добре да се подпалят за да могат плъховете да си намерят държава с хубава пожарна и лекари, тук такива няма.
5
0
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Половин час след новината нито един коментар?!? Толкова ли много са изтрити?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой може ли да ми преведе думата -загазоване?
3
0
 
27
 
! Отговори
1-n преди 6 години
колко акъл трябва да имаш за да държиш запалими вещества при печка ...?после пожарникарите им били виновни...естествен подбор...бюджета е поолекнал от пиявици...
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам на нито една дума, може би са правили опит да си направят самоделна бомба и са взривили тоя коптор стойте надалеч от хората с имена на алкохолни напитки. Кви са тия запалигелни вещества в една стая.
1
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
*** що не станат доброволци-а.Тъпият народ ,винаги казва че пожарната е без вода и катаджиите искат пари.ПРОСТИ ХОРА, ЕЙ,ЕЙ.Как в Европа са с вода ,а колите са еднакви.Като те спре КАТ кажи му- пиши глоба, но не ти стиска на дупето