Рисковата ситуация с язовир "Рогозен 1" - преодоляна

От 12.00 ч. до 6.00 ч. нивото на язовира е паднало с 28 см
10 мар 2018 11:45, Петя Славова
1
Рисковата ситуация с язовир "Рогозен 1" - преодоляна
Снимка: архив, Булфото

Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов съобщи пред журналисти в МС, след извънредното заседание на кабинета, свикано от министър-председателя Бойко Борисов, за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири, че рисковата ситуация, която е била на язовир "Рогозен 1", е преодоляна.

Още по темата

От 12.00 ч. до 6.00 ч. нивото на язовира е паднало с 28 сантиметра. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата от язовира и прехвърлянето й в долния язовир, и "наливането" на скална маса, даде резултат, каза Николов, цитиран от БТА.

По думите му нивата на всички реки в България задържат пълноводие все още под код "червен". Наблюдават се всички критични точки, за да може своевременно да бъдат предупредени застрашените хора, изтъкна Николов. Изключение прави река Скът при Мизия, където от сутринта нивото е вдигнато с 6 сантиметра, като до обяд се очаква да достигне своя максимум, който ще е с 40 сантиметра по-ниско от опасната кота на преливане, каза Николов и заяви, че няма да има проблеми за населението. В село Крушовица има около 50 двора, които са наводнени, но не от прииждащи води, а по-скоро от подпочвени, обясни Николов и каза, че няма застрашени хора.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че премиерът е възложил на министри, сред които е и икономическият, да бъде подготвен законопроект за промени в няколко закона /предимно на Закона за водите/, като ще бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят мнението си дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост. Ако те не могат да извършват това, язовирите ще бъдат прехвърлени за управление от държавата, обясни министърът. Той съобщи още, че се планира създаването на структура или използването на съществуваща в момента, към която да преминат тези язовири за управление и тя да се занимава с ремонтните дейности на язовирите, стените и съоръженията, за да не се допускат инциденти. Проектът на законови промени трябва да е готов до сряда, след което те трябва да минат на обществено обсъждане и после в НС, уточни министърът.

Той посочи, че един от вариантите, който се обсъжда и за който в сряда се очаква да има решение, е към Държавната агенция за метрологчен и технически надзор да бъде прехвърлено и управлението на язовирите, които ще бъдат предоставени от държавата. Към момента няма в една структура да прехвърляме всички язовири, говорим само за тези, които са общински и общините нямат средства да ги управляват, защото останалите към Министерството на енергетиката се управляват правилно, за тях има средства, уточни министър Караниколов. Той съобщи, че се предвижда с проектопредложения за промени в Закона за водите да се предвиди категоризация на язовирите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До колкото разбрах, преливника на единия от язовирите е от години разрушен.Къде дремахте до сега, например -лятото? А сега се правите на ощипана мома....Или от ремонт на язовири се краде по-малко, отколското от саниране и асфалтиране, и нямате интерес? Къде дремахте до сега? Обществена поръчка? Ами ако е свързано с националната сигурност и трябва спешно да се направи, пак ли ще чакаме обществени поръчки? Сетих се-Станишев , Путин, и Ким Чен Ун са виновни, че държавата е на автопилот.